Blogg

Åhléns fega kampanj bryter inte mot några normer

Ibland prickar inte normkritik riktigt rätt. I Åhléns kampanj Klädmaktsordningen har företaget försökt bryta mot könsnormerna. Knappast något banbrytande, men det är ju bra ju fler som kämpar emot normerna i samhället. Synd bara att kampanjen är så… normativ.

Titta på Åhléns hemsida så ser du modeller som följer alla cisnormens regler iklädda plagg som bara avviker marginellt från normerna för hur olika kön ska klä sig. De två kvinnligt kodade modellerna har på sig kläder du kan se var som helst på Östermalm medan de manligt kodade bryter lite mot normer. Även där ser de trots en scarf som virats som en kjol och en tunikaliknande tröja ut som fashionabla hipstersnubbar. Knappast startskottet för revolutionen som krossar könsnormerna.

Bild: Åhlens

Åhléns, varför en sådan tam kampanj? Ni hade en chans att göra något riktigt bra och visa att ni inte bara vill använda feministiskt språk för att sälja årets höstmode. Tänk om ni hade haft en öppen transperson som modell, där kläder kan ha handlat om överlevnad. Tänk om ni hade annonserat att ni slutar beskriva kläder som manskläder och kvinnokläder, eller i alla fall blandat upp dem i era butiker. Tänk om ni hade haft manliga modeller i klänningar. Era modeller ser ut som om de kommer från nästan vilken catwalk som helst och byxor och rockar på kvinnor hade varit revolutionerande för hundra år sedan. 

I er kampanjfilm säger ni “Vi är bundna av traditioner och vi kan välja att fortsätta upprätthålla dem om vi vill. Men vi kan också välja att utmana dem och tänka nytt, och öppna upp för andra sätt att gestalta kön på genom modet.” Tänk om ni hade gjort det.


Skriv en kommentar

Vi hälsar Soma välkommen till Stöd & Svar!

Vi är glada över att få berätta att Ersta Vändpunkten nu återigen finns i vår Stöd & Svar-panel. Den här gången är det Soma som tar plats och svarar på era frågor om medberoende. Här berättar han lite mer om sig själv och vilka frågor ni kan ställa till honom. 

Hej Soma! Du är ny expert i Stöd & svar-panelen, hjärtligt välkommen till ungdomar.se. Berätta lite, vem är du? 
– Jag är 46 år och bor i Stockholm med min fru och mina två barn. Jag har hela mitt liv spelat gitarr och musik men har samtidigt arbetat med människor, allt ifrån att jobba på förskola, fritids och inom vården. Senare i livet valde jag att utbilda mig till Socionom. Jag jobbade först inom socialtjänsten i Stockholm och senare på Barnrättsbyrån med barns rättigheter. Jag har fortsatt att utbilda mig och har nyligen avslutat min grundläggande utbildning i psykoterapi.

Sedan två år är jag på Ersta Vändpunkten och träffar massor av barn, ungdomar och vuxna som har någon i sin närhet som missbrukar. Jag älskar mitt arbete för alla fantastiska människor jag får träffa och för att jag känner att vi på Vändpunkten gör stor skillnad för de som kommer hit. När jag är ledig tänker jag på att jag borde träna eller göra något smart (typ läsa någon bok) men spelar hellre PS4 eller WiiU.

Vilka frågor kan man ställa till dig i Stöd & svar? 
– Till mig kan man ställa frågor som handlar om att ha någon i sin närhet som dricker alkohol eller drogar. Det kan handla om att man är deppig eller har ångest, är orolig eller arg och kanske lägger mycket tid på att fundera kring sin familj och undra vad man ska/kan göra.

Man brukar kalla de som lever med/nära någon med alkohol- och drogberoende för medberoende. Vad betyder det egentligen? 
– Medberoende skulle man kunna förklara med att man är påverkad negativt av någon som betyder något för oss, och att den personen har ett beroende eller missbruk. Att man tagit hand om någon annan så mycket att man glömt bort sig själv och inte längre är huvudperson i sitt eget liv. Det får ofta konsekvenser i att man bär på ilska och sorg, att man känner sig nedstämd har dålig självkänsla eller känner att man bara duger när man presterar.

Varför vill du vara med på Ungdomar.se och svara på ungas frågor om medberoende? 
– Jag vet av att möta ungdomar varje dag att missbruk får stora konsekvenser för de som lever kring missbrukaren. Ofta är situationen i familjen något man aldrig pratar öppet om. Därför kan det vara skönt att ha någon att ställa sina frågor till som inte kommer att döma en pga. av hur familjen är.


Ställ dina frågor om att leva med/nära någon med missbruks- eller beroendeproblematik till Soma här.


Skriv en kommentar

Rösta fram din #FirstGeneration eldsjäl!

Nu är det dags att kora årets eldsjäl som har inspirerat och engagerat sig för FN:s globala mål. Här hittar du alla nominerade och lägger din röst på den just du tycker förtjänar en utmärkelse.

Den 5 oktober kommer #FirstGeneration Global Goals Forum att äga rum i Stockholm. Det är en dag fullspäckad med inspiration kopplat till de globala målen som arrangeras av Utrikesdepartementet, Sida och Ungdomar.se med projektet we_change. Under dagen kommer det att delas ut några utmärkelser till nominerade eldsjälar från 16 olika länder och du har möjlighet att rösta fram en av dessa i kategorin unga inspiratörer! Denna person belönas för sina insatser i att inspirera unga i hållbar utveckling och de globala målen. #FirstGeneration vill uppmärksamma eldsjälars viktiga roll som inspiratörer. Det är första gången som denna utmärkelse delas ut.

Det är alltså du som väljer vem som ska få utmärkelsen! Här nedanför kan du läsa om de olika kandidaterna och ännu längre ner lägger du din röst. Vem inspirerar dig?

Här är de fem nominerade:


Amalia Berglöf

Ålder: 19 år
Bor: Spånga
Brinner för: Ungas engagemang och involvering i samhället, utbildnings- och miljöfrågor.
Engagerad i: Fler Unga, Stockholms elevkårer och Sveriges elevråd

De senaste åren har Amalia varit aktiv inom elevrörelsen och i det engagemanget har hon stött på väldigt många vuxna som inte låtit unga komma till tals, även där ungas röster borde vara en självklarhet. Det var den här erfarenheten som fick Amalia att under våren 2016 dra igång arbetet med att starta ett ungdomsråd i Spånga-Tensta för att lyfta ungas röster och minska segregationen i området. Amalia menar att ungas perspektiv behövs för att samhället ska vara hållbart. Nu när omvärlden brinner och rasism inte längre är något vi kan blunda för så jobbar Amalia med att skapa plattformar där unga kan engagera sig, inspirera varandra och förändra sin omvärld.


Ahmed Al-Qassam

Ahmed_

Ålder: 27 år
Bor: Malmö
Brinner för: Rädda världen
Enagagerad i: PUSH Sverige och startat och driver Miljöpodden

Ahmed sprider miljö- och hållbarhetsfrågorna med passion till såväl invigda som de som ännu inte är engagerade och insatta. Ahmed är ordförande i PUSH (Plattformen där Unga Samarbetar för Hållbarhet) (en av deras delegater till COP22), har startat och driver Miljöpodden (vann Malmös miljöpris 2016), jobbar som samordnare för ett integrationsprojekt på Malmö kommun och filar på en affärsidé som förhoppningsvis kommer att bidra till en fossilfri värld. Ahmed använder sina olika projekt som verktyg för att nå ut med information, sprida kunskap, visa på hur brett miljöämnet är och inspirera andra till att engagera sig för en bättre värld.


Shada-Helin Sulhav

Ålder: 20 år
Bor: Akalla
Brinner för: Att med kulturen som redskap skapa positiv samhällsförändring
Engagerad i: Unga Tur-teatern och we_change

Shada brinner för att inspirera de människor som på riktigt kan göra skillnad när det kommer till de globala målen, det vill säga unga. Med kulturen som verktyg vill Shada få unga att känna att ingenting är omöjligt, att man som ung faktiskt kan påverka och drömma om en bättre värld. Shadas egen resa började hemma i vardagsrummet i Stockholmsförorten där hon spelade teater för familjen. Sedan dess har Shada bland annat medverkat i “Den är vi”, en pjäs om utanförskapet i Sverige och som har turnerat runt i Sverige och spelats på Dramaten. Shada har även tillsammans med Jonas Bane varit inspiratör på we_change stora hållbarhetsturné med utgångpunkt i de globala målen. Genom we_change har Shada fått möjlighet att engagera och inspirera tusentals gymnasieungdomar runt om i Sverige. Med kulturen som verktyg tror Shada att vi kan uppmärksamma människor på de problem som finns i samhället och mobilisera kraft för att skapa en rörelse som skapar positiv samhällsförändring.


Isak Utsi

Ålder: 25 år
Bor: Luleå och Jokkmokk
Brinner för: att göra ungas röster hörda och att sätta frågan om samiskt självbestämmande på den politiska dagordningen
Engagerad i: Samiska ungdomsförbundet Sáminuorra (tidigare b.la. WWF:s första ungdomsråd, Svenska kyrkan, Luleå Studentkår)

Isak står med en fot i den samiska kulturen och en i den svenska. Han är uppvuxen med renskötsel och den delen utgör en viktigt grund i hans liv. Isak säger att Sápmi (sameland) fortfarande koloniseras och att viktiga samiska områden exploateras för kortsiktig vinnings skull, det vid sidan om klimatförändringar är stora hot mot urfolket samernas kultur och levnadssätt. Han ser att liknande pågår i andra delar av världen och därför är den internationella arenan viktig för Isak, samarbeten och att lyfta andra urfolksungdomar är centralt för att kunna skapa en förändring. Isak arbetar med att ge andra unga förutsättningar att göra sina röster hörda genom att bidra till att skapa plattformar och nätverk för unga. I sitt ledarskap arbetar han hårt för att bygga upp fler lokalföreningar inom förbundet med målet att på sikt organisera ännu fler unga samer än idag. Han brinner för att lyfta unga samers synsätt och åsikter till makthavare och politiker, både inom Sverige men också internationellt genom olika samarbeten och FN-systemet.


Sebastian Krantz

Ålder: 22 år
Bor: Stockholm
Brinner för: Skapa starka organisationer där unga kan växa och för att utplåna orättvisor mot hbtq-personer.
Engagerad i: RFSL Ungdom och Sverok (tidigare: Fler unga och Södra Latins elevkår)

Världen blir bättre. De flesta kurvorna pekar uppåt och tyder på en framtid med större välstånd och mer demokrati. Samtidigt vågar inte rika länder ta emot de som flyr, rasismen tar större plats och en hbtq-personers livssituation är fortfrande horribel. Sebastian kämpar för att hen själv, hens vänner och alla andra hbtq-personer i världen ska kunna leva i trygghet och jämlikhet. Hen hjälper och inspirererar andra att ta det första steget till engagemang, att alltid stå upp för det som är rätt, att brinna för något utan att bränna ut sig och utplåna orättvisorna som slår mot de redan marginaliserade.Skriv en kommentar

5 tips på hur du får bättre betyg

Har du som mål att höja dina betyg under det här året? Här har vi samlat fem tips på hur du pluggar effektivare, orkar mer och höjer dina betyg. Spana in tipsen här!

1. Sov

Det tråkigaste rådet, vi vet men sömn är otroligt viktigt för att man ska kunna processa och ta in all information i skolan. Visste du att man som tonåring behöver 10 timmar sömn per natt? Så hopp i säng i tid ikväll.

2. Våga fråga

Kör du fast på nått svårt mattetal eller inte förstår vad läraren sa, FRÅGA! Ibland kan man känna sig dum när man ställer tusen frågor och det verkar som att alla andra fattar utom en själv (men det gör de oftast inte, de vågar bara inte fråga). Men våga fråga och be om hjälp om det är något du inte förstår eller är osäker på.

3. Schemalägg läxorna

När du går i skolan går du efter ett tydligt schema och bara för att skoldagen är slut betyder inte det att schemat behöver ta slut. Gör ditt eget schema där du lägger in dina fritidsaktiviteter och läxläsningen. Genom att göra det skapar du tydlighet och du ser hur mycket tid du har att lägga på läxorna varje vecka.

4. Läs på innan lektionen

Vet du att nästa samhällslektion ska handla om den svenska regeringen så passa på att läsa kapitlet om det redan innan lektionen. Då har du möjlighet att formulera frågor kring det du läst och inte förstått som du sen kan få svar på under lektionen. Då kan du använda lekttionstiden till att fördjupa och repetera dina kunskaper istället för att proppa in massa ny information.

5. Ofta istället för mycket

Att råplugga sista dagen inför ett prov kanske funkar ibland men för att verkligen lära sig något och hitta en hållbar pluggteknik så bör man plugga oftare och mindre varje gång. Repetition är den hemliga nyckeln. 


Skriv en kommentar

Sajtfixelifix

Nu sätter vi in det tunga artilleriet. Moderatorn Edinburgh kommer att hjälpa till med en del sajtfix. 

Som vi alla vet så har ju en del saker krånglat på sajten det senaste och för att få allt att fungera optimalt så har vår eminente moderator Edinburgh erbjudit sig att hjälpa till. Förutom att det kommer att ske en del förändringar i och med att Respektkoden kommer att sättas igång så tittar vi nu bland annat på en lösning för blogg och sökfunktionen i forumet. 

Det är tack vare er, underbara användare, som Ungdomar.se existerar. Därför är det självklart att vi vill bjuda in er till de förbättringar vi nu förhoppningsvis gör. Har ni något ni önskar att Edinburgh tittar på? Skriv det i den här tråden som han har startat. Nu gör vi den här sajten grym tillsammans!


Skriv en kommentar