Forumet

Haft finnar i 2-3 år, försvinner ALDRIG!

2067 150
Jag har haft problem med finnar sen jag gick i grundskolan och nu idag är jag 19 år och dom är fortfarande kvar. Det första medlet jag använde var Basiron (10%) men jag var väldigt slarvig vid den tiden och jag tog det aldrig på allvar vilket ledde till att produktens datum gick ut. Efter det blev det någon annan salva som jag inte kommer namnet på, men det hjälpte iaf inte det heller.. när jag verkligen ville börja få i ordning på finnarna och huden så fick jag nåt flytande med en grej på flaskan som man duttade på huden (JAG SUGER PÅ NAMN ;D) men jag såg verkligen ingen skillnad där heller. Provade även Apoteteks "3-stegsbehandling" som innebar Scrub och återfuktningsgél 2 gånger om dagen vilket inte heller gav nåt bra resultat.

För ungefär en månad sen så gick jag och mamma till hälsokost och där fick vi hjälp av en tjej som sa att Mivi Total Flex (nåt på en flaska som man dricker varje dag, antingen 30ml på morgonen eller 15ml morgon och kväll) och en annan typ av scrub och återfuktningsgél (Australian Care med Tea Tree Oil i) kunde vara bra. Jag har även slutat dricka mycket dricka och äta skräpmat såsom ostbågar och choklad. Hon i butiken sa att det vore bra om man bytte handduken man torkade ansiktet med varje dag samt påslakanen på kuddarna i sängen. Detta har jag gjort men jag ser fortfarande inte den där förändringen jag skulle vilja se..

Jag har alltid varit fet och glansig i huden och det kvittar hur många gånger om dagen jag tvättar mig, de döda hudcellerna finns alltid där.

Vad ska jag göra?

SRY FÖR DÅLIG SVENSKA
Mja. Kanske att en tid på vårdcentralen är en idé, i alla fall om du har väldigt mycket "svullna" områden med svinnar... har hört att de kan skriva ut nån sorts tabletter som man kan knapra. Huruvida det hjälper har jag ingen aning... Har själv provat nån kräm från Apoteket, kommer inte ihåg vad den hette heller, men inte hjälpte den i alla fall (det enda den gjorde var att bleka fläckar på ett par handdukar o örngott) >.<

För min del blev det bättre när jag började med p-piller, kanske ingen lösning för din del dock :D :D :D men lite knottrig i pannan är jag fortfarande o lite enstaka finnar poppar upp ibland... o då är jag idag 22.

johant0r:

SRY FÖR DÅLIG SVENSKA


Jämfört med många andra på det här forumet skriver du som en gud!
johant0r:

Och vad kan dom göra för mig som jag inte redan gjort själv? :(


Väldigt mycket faktiskt. Eftersom du redan testat de receptfria krämerna från apoteket (Basiron, Stioxyl) utan resultat så kommer din läkare med största säkerhet skriva ut en receptbelagd kräm, exempelvis Dalacin eller Epiduo. Skulle den i sin tur inte hjälpa lär du få antibiotika, typ Tetralysal, utskrivet och det är väldigt effektivit mot måttliga besvär. [y]
Det som fungerar ordentligt är Roaccutan. Tar du det så försvinner finnarna till typ 95 % sannolikhet och håller sig borta for ever till c:a 75 % sannolikhet.

Det är dock rätt tungt för levern bland annat.

Annars kan du gå på antibiotika och differin, det funkade ok för mig men fick absolut inte bort all acne.

Ska själv börja med Roaccutan om en vecka, har som du haft acne i c:a 3 år och prövat allt annat i princip.
blodbad:

Du kanske tvättar för mycket? [crazy][crazy][crazy]


Det är möjligt.

WITLo:

Hur mycket finnar har du?


Typ måttligt, men det är mycket rött och irriterat i ansiktet som gör att det ser värre ut än vad det egentligen är. Som mest på en dag har jag väl ett par på kinderna och några på hakan (börjar försvinna därifrån nu).

André Vifot Haas:

Text


Dalacin var det medlet jag hade en gång, äntligen fick jag det på plats. Det fungerade typ inte alls för var jag kommer ihåg så rekommenderade dom att man tvättade huden med vanlig tvål innan man använde det (katastrof......) och därav blev det skit.
johant0r:

Vad ska jag göra?


Du kan sluta använda hårvårdsprodukter så som hårvax och dyl och se till att ansiktet får mycket solljus när du är ute. Men det bästa är nog som redan sagts att gå till en läkare och få receptbelagd salva och/eller tabletter med antibiotika, det kan kräva flera besök om du inte har "allvarliga" problem, typ mycket finnar på hela överkroppen. Här kan du också ljuga och säga att du provat de salvor läkaren kommer vilja att du testar först, men då måste du memorera ett par namn. [wink]
blodbad:

Brukar vara så att huden blir fetare när du torkar ut för mycket. Du borde besöka en hudläkare. [y] Att dricka mycket vatten varje dag kan också hjälpa. [smile][smile][smile][smile]


Grejen är den att jag fick en riktigt bra återfuktningskräm tillsammans med rengöringsmedlet (http://www.australian-bodycare.com/default.asp < kolla Facial Wash) som innehåller Tea Tree Oil som låter huden andas, jag känner mig inte torr alls med den på.
johant0r:

Grejen är den att jag fick en riktigt bra återfuktningskräm tillsammans med rengöringsmedlet (http://www.australian-bodycare.com/default.asp < kolla Facial Wash) som innehåller Tea Tree Oil som låter huden andas, jag känner mig inte torr alls med den på.


Om Tea Tree oil funkar för dig så kör på det. [smile] Själv älskar jag tea tree-olja. [blush][love][love][love]
Kan tillägga att man själv inte kan välja att äta Roaccutane – det är något som man får möjlighet att göra efter att man testat _allt_ annat och har cystisk svårartad acne. Det är ganska sällsynt att man behöver ta till det.

Basiron 10% för ansiktet är lite väl starkt och det finns inga vetenskapliga bevis på att det är mer effektivt i ansiktet än 5%. Köp 5%ig och börja använda det enligt instruktionerna imorgon om du så kan. Och att du är slarvig är ingen bra ursäkt – hur skall du då kunna komma ihåg att ta medicinen? Gör det till en morgon- och kvällsrutin, som att bortsta tänderna. På apoteket kan du även köpa en fettfri återfuktande gel/kräm till ansiktet: den kommer du behöva, benzoylperoxid (det aktiva ämnet i basiron) torkar ut huden ganska mycket.

När du kommer till doktorn så börjar de antagligen med att rekommendera benzoylperoxid i kombination med något annat. Man kommer i princip inte från skiten. Bara lära sig leva med. Differin eller andra a-vitaminsyrabaserade medel löser upp talgproppar (och tar bort pormaskar, wiiehoo!), och det är typ det som är nästa steg. Har man väldigt mycket acne med en massa varplickar tror jag man kan få hoppa till penicillin (tetracyklin/tetralycal) – men den skall helst användas i kombination med benzoylperoxid för ökad effektivitet och minskad resistensbildning.

Och skit i hälsokosten, gå till en läkare, for god-damned-sake!

johant0r:

Dalacin var det medlet jag hade en gång, äntligen fick jag det på plats. Det fungerade typ inte alls för var jag kommer ihåg så rekommenderade dom att man tvättade huden med vanlig tvål innan man använde det (katastrof......) och därav blev det skit.


Hur länge använde du det? De flesta acnemedel tar det ofta minst tre veckor innan man kan räkna med något slags resultat – och upp till tre månader innan uppnått full effekt. Vanlig tvål i fejan var lite korkat av läkaren att rekommendera: den är för stark. Köp en ansiktstvål. Om du använder receptbelagda läkemedel skall du ha en utan massa starka ingredienser (många acneprodukter innehåller salicylsyra, köp en utan, du kommer ha tillräckligt med kemikalier i ansikten ändå)

Kom du sedan ihåg att smörja in dig? Om man inte gör det torkar ansiktet ut och blir torrt som fnöske, flagnar och svider. Det är ju sådär lagom roligt, liksom.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Ah, och scrubba inte ansiktet när du har finnar i det. Det sprider omrking bakterierna så att man får fler finnar. Scrubba kan man göra när man inte har pågående infektioner för att förhindra uppkomsten av acne, men när den kommit så är det bäst att låta bli.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 2 - - - - - - - - - - - - - - - - -


blodbad:

Att dricka mycket vatten varje dag kan också hjälpa.


Finns inga vetenskapliga undersökningar som påvisat det, därtill kan det vara ohäslosamt att dricka mer vatten än man behöver. Människan behöver 1,5-2l vatten om dagen, däri räknas även den vätska man får i sig i det man äter. Mer vatten lakar ut kroppen.
Hampie:

Finns inga vetenskapliga undersökningar som påvisat det, därtill kan det vara ohäslosamt att dricka mer vatten än man behöver. Människan behöver 1,5-2l vatten om dagen, däri räknas även den vätska man får i sig i det man äter. Mer vatten lakar ut kroppen.


Har inte sagt att man ska dricka för mycket? [crazy][crazy][crazy] Men att inte dricka tillräckligt kan också torka ut huden på fel sätt. [crazy][crazy][crazy][crazy]
Vilken slags hy har du?

Peela ansiktet en gång varannan vecka. Jag skulle rekommendera askorbinsyra, havregryn+honung eller socker+honung.

Då får du peeling och rengöring (honung är antibakteriellt). Efter peelingen kan du avsluta med antingen en handduk doppad i iskallt vatten som du lägger över ansiktet och när den börjar bli varm doppar du den igen och upprepar tills ansiktet känns kallt eller med vispad äggvita som du låter sitta på ansiktet i 5-10 min. Båda drar ihop porerna.

Aspirinmask är också super, blanda aspirin (inte brustabletter) med vatten och lägg på ansiktet. Använd den en-två ggr i veckan.

Om du vill använda lotioner/krämer se till att det inte finns några mineraloljor i dem eller silikoner. Båda dessa täpper till porerna = finnar och pormaskar.

Annars kan du använda helt vanliga oljor. Olivolja är bra för torr hy, solrosolja är bra för fet hy. Jojobaolja är en bra "allround"olja som passar till allt.

Undvik tvål och bli inte rädd om du får fler finnar en-två veckor efter att du gjort såhär, det är helt normalt eftersom huden inte riktigt fattar att den "får hjälp" och reagerar då med att skydda sig och producera mer talg. Detta går bort efter någon månad.
Jag har haft samma problem, gå till vårdscentralen, så skriver dom ut ett recept på tetralysal som du ska äta två gånger om dagen, tills dina besvär är borta. Sen skickar dom antagligen remiss till en hudläkare med, dom kommer antagligen skriva ut en kräm som heter epiduo som både motverkar finnar och gör så att ärren bleknar fortare. Jag hade ganska mycket innan, och nu är det nästan borta helt. Jag har bara ätit medicinen i två och en halv månad ungefär!
Du behöver inte skämmas för något du egentligen kan få hjälp för! :D
IceFalk har ju åtminstonde en syl i vädret men ändå inte riktigt.

Till att börja med så skit fullständigt i vad alla andra har skrivit. Det är okunniga människor hela bunten. Du ska istället få ett råd av mig som kommer ge dig den där photoshop-hyn du alltid velat haft.

Kokosnötsolja.. Yes, där har du det. Jag har smörjt in mig med detta i en vecka nu och alla finnar är fimpade. Billigt, praktiskt och förjävla bra resultat!

Skicka ett PM om du vill veta vart jag tjackar min olja osv.
Om inte det jag har nu hjälper får jag gå till en läkare och få tetralysal utskrivet. Sen har jag en fråga angående hur ni tvättar erat ansikte. Jag fuktar alltid ansiktet med lite varmt vatten innan jag masserar in rengöringsprodukten, sen väntar jag kanske en minut innan jag noga sköljer av det. Men nu kommer vi dit jag alltid varit ganska osäker på - hur torkar ni ansiktet? Jag har liksom svårt att bara "dutta" med handuken i ansiktet för jag VILL verkligen få bort dom där döda hudcellerna och dom försvinner inte bara av att stryka lite lätt.
Går tydligen inte att edita ett inlägg efter en viss tid så jag skriver ett nytt. Jag blev precis klar med kvällsrutinen och jag sköljde verkligen jättelänge men det satt fortfarande kvar hur mycket skit som helst så jag gnuggade lite försiktigt med fingrarna och då fick jag bort en del, men då blir man såklart hur röd som helst i ansiktet......
IceFalk:

Rengöring tar inte bort döda hudceller, det mjukar mest upp flagorna som sitter på huden. Peeling tar bort flagorna.


Jag hade en peeling/scrubkräm som jag köpte på apoteket, stod att den även tog bort pormaskar vilket inte hände då dom varken mognade eller försvann. Den rengöringsprodukten jag har nu är typ som gél men lite lösare och det blir som skum när jag masserar det i ansiktet.

Fick även höra från tjejen hos Hälsokost att den scruben jag använde inte var bra alls då den mer irriterar huden än att göra nytta.
IceFalk:

IceFalk: Jag skulle rekommendera askorbinsyra, havregryn+honung eller socker+honung.


Okej, det största problemet just nu är alla röda fläckar i ansiktet som kommer fram när man rör huden, dvs irritation. Och jag blir ju fan aldrig ren i ansiktet, om jag sträcker på huden så ser man dom där vita grejerna som sitter inne i porerna..
johant0r:

Jag har alltid varit fet och glansig i huden och det kvittar hur många gånger om dagen jag tvättar mig, de döda hudcellerna finns alltid där.

Vad ska jag göra?


Alltså det finns ganska klara princip vad gäller ansiktshud överhuvudtaget. Jag vet inte om du tillhör extremfallen som kanske måste uppsöka hudvårdsspecialist men ansiktshud behöver inte vara svårare att behandla själv, gäller att man har tålamod och sköter huden regelbundet.

Testa att köra såhär veckovis, men det krävs nogrannhet och tålmodighet så oj oj oj. Jag har själv haft jätteproblem och är glad idag att man har lärt sig. Nu har jag knappt några märkbara problem än vad som är normalt.

Tvätta och håll rent huden!
Hitta en balans när det är dags att tvätta ansiktekt. Du får absolut inte se till att huden torkar ut för mycket för då sätter huden igång att fukta/fetta ansiktet. Jag använder en ansiktrengöring som är krämbaserad som man bara torkar bort med bomul. Sen då och då när ansiktet känns väldig fet använder jag en ett starkare ansiktsvatten, annars ett ansiktsvatten utan alkohol när huden känns halvsådär inte för fett eller för torrt. Jag ställer mig jäkligt tveksamt mot att du scrubbar ansiktet... vet inte om det är så jäkla bra om din hud är känslig som du förklarat. Huden behöver vila.

Absolut INTE pilla i ansiktet med smutsiga fingrar!
Man ska helst inte peta alls på några finnar eller pormaskar. Det finns speciella pill-verktyg för att få bort pormaskar, men där är väl jag ganska slarvig jag själv. Principen - peta så lite som möjligt på huden i ansiktet, isf ska fingrarna vara typ kliniskt rena! Bakterier triggar igång infektioner, finnar och pormaskar. Bakterier är usch!

Hår ivägen, lakan, mössor, kepsar mm
Ta bort allt som irriterar huden. KOmer ihåg att jag klippte lugg för att dölja finnarna och rodnad, hade på mig mössa neddragen över pannan osv. Upptäckte att sånt irritaterade och skapade bakteriehärd vilket i sig gav mig hudproblem. Känner till att fett hår, pga vax och hårdprodukter kan glider/kladda ner i ansiktet. Specieltl om man sover och rullar i smutiga lakan och använder kepsar, mössor etc.

Bastu, varmare klimat, kyla, sol
Ibland kan kroppen ha problem att behålla värmen och fuktigheten när det är kallt och torrt klimat. Det var märkbart när man reste till varmare länder att huden mådde mycket bättre och healde sig själv. Det är bra att tillföre mkt fukt (med måtta). Även när man begav sig ut i solen (normal sol, inte ligga ute på playan och steka bacon) så gillar huden det. Får i sig näring och energi den behöver. Så ut i solen, basta och kom ut till varmare och behagligare klimat. Det e bra medicin det!

Tålamod och nogrannet A&O!
Vet att det är skitjobbigt och frustrerande. Ibland om man slarvat mycket så ja, så bilr därav resultatet sådan. Och då är det bara att köra om från början igen. Man får ta sig en titt varje dag och verkligen kika vad för rengöringsmetod som behövs och verkligen se till att INTE peta eller pilla sönder någonting. Jättesvårt. Man blir ivrig och less.

Funkar inte detta så ska man vända sig till sin husläkare/vårdcentral och be om en remiss till hudvårdsspecialist som får dra sin slutsats vad som måste göras. Ibland måste vissa ha den hjälpen.
johant0r:

hur torkar ni ansiktet?


Alltid en ren handduk. Brukar torka mig och gnugga huden väldigt torrt men nästan direkt så smörjer jag ett tunt tunt lager (smörjer först i händerna och sen försiktigt i ansiktspartierna) med vanlig hudkräm eller vilken fuktkräm som helst. Behöver inte vara dyra ansiktskrämer, men bara det är någonting som stoppar uttorkningen. Inte för mycket eler för litet kräm för då kan det bli för fett.

Smörjer jag inte in mig direkt blir jag snurtorr och typ får panik nästan [rolleyes], får för mig att jag får ont och ja hehe, hatar att känna mig torr.

Tycker du ska isf testa parfymfri vanlig fuktkräm till en början, man får nästan testa sig fram vilken kräm som fungerar för sin hud. För det mesta kör jag för krämer blandad hy (torrt&fuktigt) men ibland så får man ta till krämer för torr hy eller fet hy. Beror helt på hur duktig man har varit. Balans ska man försöka sikta mot.
Daybreak:

Tvätta och håll rent huden!


Jag tvättar morgon och kväll med en ansiktsrengöring jag köpte på hälsokost, den heter nåt med Australian Care Facial Wash och på baksidan står det att den tar bort orenheter och förebygger blemmor (irritationer/röda ställen i ansiktet?). Efter det sköljer jag av det med vanligt vatten och FÖRSÖKER verkligen att inte stryka i huden för hårt så nån finne spricker, men tyvärr händer det alltför ofta. När det är klart masserar jag in en återfuktningskräm (Australian Care heter den och den innehåller Tea Tree Oil som luftar huden och dämpar irritationer).

Daybreak:

Absolut INTE pilla i ansiktet med smutsiga fingrar!


Försöker verkligen undvika detta, men ibland när man sitter vid datorn så pillar man sig i ansiktet..


Daybreak:

Hår ivägen, lakan, mössor, kepsar mm


Jag är klippt rätt korthårig och jag använder aldrig keps, mössa eller annan huvudbonad. Det enda jag har på mig ofta är ett par hörlurar men dom sitter liksom bara runt öronen.

Daybreak:

Funkar inte detta så ska man vända sig till sin husläkare/vårdcentral och be om en remiss till hudvårdsspecialist som får dra sin slutsats vad som måste göras. Ibland måste vissa ha den hjälpen.


Ska faktiskt till en hudläkare på torsdag så får väl se vad han säger.
johant0r:

Jag tvättar morgon och kväll med en ansiktsrengöring


Undra om inte du ska försöka undvika tvättningen i ansiktet på morgonen och använda typ en rengöringstonic (vattnig produkt) med en bommullstuss och rengöra ansiktet på såt sätt. Sen när du kommer hem på eftermiddag/kvällen ska du nog göra samma sak och sedan innan du går o lägger dig, då kan du tvätta med vatten. Ja eller t.ex. när du ska gå och duscha osv. ett enkelt tips bara.

johant0r:

Ska faktiskt till en hudläkare på torsdag så får väl se vad han säger.


Håller tummarna! Hoppas de kommer fram till något.
johant0r:

Jag har alltid varit fet och glansig i huden och det kvittar hur många gånger om dagen jag tvättar mig


ju mer du tvättar desto fetare och glansigare lär din hy bli. tvättar man för ofta rubbar man balansen i huden. bara att ta vanligt vatten i ansiktet torkar ut huden, och tvättar du för ofta försöker huden kompensera med att producera mer talg för att inte bli så torr. och mer talg i dina porer ger mer finnar när de väl blir inflammerade (vilket de blir när talgen inte kommer ut. är huden för torr "släpper" den inte talgen.)
Lermask är bra saker, det suger ut finnarna. Finns på hälsokosten. Jag tror inte den där tea tree oil saken är så bra, många säger att den gör allt värre.
Mjölksyra funkar också, det känns inte lika uttorkande som krämer med salicylsyra i. Acnix finns på hälsokosten och innehåller mjölksyra, annars finns det ren vassla att köpa som man kan badda på huden på både större mataffärer och hälsokosten.
Eftersom ph:t ska vara surt på huden för att finnar inte ska gro så är intimtvål asbra att tvätta ansiktet med och det är billigare än apotekets ansiktstvålar. Intimtvål innehåller ofta mjölksyra också.