Forumet

Välja gymnasium - hur ska man tänka?

2252 109
Här kan ni diskutera kring ert val av gymnasium, och dela med
er av era tankar och funderingar med andra som också ska till att
börja gymnasiet.

- Hur går dina tankar när du ska välja skola?
- Vad är viktigt för dig när du väljer gymnasium?
- Hur skulle ditt absoluta drömgymnasium se ut?
När ni väljer linje ska ni tänka:

Vilka ämnen tycker jag mest om, alternativt minst illa om...
>
Gillar du:
Samhälle, historia, svenska = Samsam
Samhälle, typ svenska och matte (och är kapitalist) = Samek
Samhällsämnen + bild, musik eller teater = Sam Estet
Matematik, Kemi osv = Natur
Matematik + typ data = Natur matte-data
Tycker att skolan suger kuk i största allmänhet = Bygg, el osv
Har du otur när du tänker, hamnat på sniskan eller liknande = IV
[y][y][y][y][y]
Att hitta sitt intresseämne är ju redan självklart. Det går att göra på arbetsförmedlingen (platsbanken.se) och det finns säkert flera tester. Därför tänkte jag nämna andra viktiga delar när det gäller gymnasieval utan att råka ut för syndromet att man valde fel.

1. Om du känner dig säker på en praktisk utbildning så finns svaret inom dig.
2. Om du känner dig att du vill gå en teoretisk utbildning; kolla då vilka behörigheter du får till högskolan. Exempelvist så stänger Samhällsprogrammet ute ganska många utbildningar, medan Naturvetenskapsprogrammet ger dig alla behörigheter, fast du kanske inte vill läsa mer än vad du behöver.
3. Kolla med tidigare elever om lärarna är bra, skolmiljön och gå på dessa öppet hus. Du själv kanske skulle trivas bättre i en klass med 20 elever istället för 35, vilket kan avgöra en stor del på din prestation i skolan.
4. På öppet hus så ska du ta tillfället i akt att fråga vad kurserna innebär. Vissa kan låta som något som egentligen är helt annat. Exempelvist så kan arbetssättet i kursen vara mycket monogamt, grupparbete, praktiska övningar etc. men i vissa fall stryks vissa modeller med.
5. Ignorera det där med dator/skolmatskupponger/yogamorgonar. Du kommer så småningom att känna att det viktigaste är vad du får ut från din utbildning.
6. Var försiktig med marknadsföring som inte är så vanligt hos andra skolor. Nicher behöver inte alltid vara bra.

Om du redan vet vilken akademisk utbildning du har så är det lätt att välja program. Vill man bli ingenjör så funkar teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet lika bra, men teknikprogrammet läser du de kurser du behöver och områdesämnen som snuddar yrket lite grann - medan naturvetenskapsprogrammet tvingas du läsa kurser du kanske inte alls är intresserad av.

Om du är osäker måste du kolla med att det finns valmöjligheter att lägga till kurser som kan vara nytta för behörighet till högskolan om du ändrar dig. Något som kallas Individuella valet. Annars finns det en risk att du får läsa in dessa kurser efter gymnasiet och förlorar lite spilltid som kunde åtgärdas under gymnasietiden.

God kommunikation med framtida lärare, studievägledare och tidigare elever ger dig en bra bild hur skolan fungerar. Va inte rädd att fråga. Annars så är det vanligt att föräldern brukar vara mer intresserad än åk 9:aren är själv när jag träffat dessa på Öppet Hus.
JohnE:

bli ingenjör så funkar teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet lika bra


NV ger mer merit och ingenjörmässigt så är NV bättre i-princip allt utom typ ingenjör i data. ingenjörer kräver viss kemi exempelvis... du fördjupar dig mer i NV än i teknik osv vilket gör att du får en fördel på högskolan
lacostekrokodilen:

NV ger mer merit och ingenjörmässigt så är NV bättre i-princip allt utom typ ingenjör i data. ingenjörer kräver viss kemi exempelvis... du fördjupar dig mer i NV än i teknik osv vilket gör att du får en fördel på högskolan


Ajuste! Glömde bort den biten. Det kan bero på att detta inte rörde mig alls då jag tog studenten i år och hoppade på högskola direkt.

I den biten å jag säger oftast att NV är det som är bäst att gå om man vill ha en så stor valmöjlighetsbredd som möjligt.
lacostekrokodilen:

NV:are e ju ofta oxå mer ambitiösa känns det som. vi kan lira både matte o kemi vilket teknikarna inte kan


Hihi, jag utgör den teknikare som har läst Ke B, Bi A+B. Å så TE's Ma E och Fy B fick jag ju i programmet.

Men visst. NVare tycker jag känns lite mer "bättre" :P
Grejen med TE är att man får chansen att röra lite grann vid entreprenörskap, produktutveckling och sånt. Min inriktning på TE va teknik och småföretagande. (Flum det där med småföretagande) Men då fick vi fördjupa oss lite mer i materiallära, hållfasthetslära och sånt som NVare inte fick. Sen det där med småföretagare, jag vet inte... De ville väl att alla skulle bli producerande entreprenörer som skulle börja tjäna pengar.

Mitt val till TE va för att jag inte kom in på NV i de skolorna som hade bra rykte. Å inriktningen var för att jag hade den å välja bland Datateknik, vilket är långt ifrån mina intressen.
JohnE:

Å så TE's Ma E


då är kärrtorp lite efter då från o med nästa år kommer alla civiligenjörsprogram på kth kräva matte e o därför har dom flesta skolorna som jag nämt sedan länge redan kört matte E som obligatoriskt på NVNV (tror jag, iaf min)
JohnE:

småföretagande


hade det som profil med, morsan är ekonomichef så kunde det mesta [cool]
JohnE:

sånt som NVare inte fick


jag läste en massa engelska o lite annat flum; astronomi, juridik, arbetsätt o lärande.

[party]
lacostekrokodilen:

då är kärrtorp lite efter då från o med nästa år kommer alla civiligenjörsprogram på kth kräva matte e o därför har dom flesta skolorna som jag nämt sedan länge redan kört matte E som obligatoriskt på NVNV (tror jag, iaf min)


Nej nej. Kärrtorp har Ma E, fast inte som obligatorisk.

Teknikprogrammet brukar ofta ge två valmöjligheter. Det obligatoriska är Ma C, Fy A, Ke A etc.
Skolan måste erbjuda Ma D & E samt Fy B för de som vill få ingenjörbehörighet. Vår skola var en av de få som hade Ma E inom programmet - vissa nöjde sig med Ma D. Iofs, min årskurs räcker det, men framöver måste de erbjuda Ma E.
Andra alternativet till behörighetspaketet brukar oftast vara in påbyggnad av inriktningen. I min klass fanns paketet innehållande; Design, Virtuella miljöer (webdesign) och Småföretagande B.

Självklart var den inte så populär. Programmet i sig kommer inte ha Ma D, Ma E och Fy B som obligatorisk, men det måste finnas att läsa då det är en del av programmet. Vill man bli arkitekt så räcker det med Ma C, Fy A och Ke A å vissa ville därmed stanna där. Jag såg iofs ingen anledning att inte ta det som breddade mina möjligheter förutom att det är svårare att lära in sig de målen som krävs för höga betyg. Jag hade lätt för fysik, men MVG-nivå på Fysik B var inte lätt å de nådde jag inte.
Jag vill gå på en hård internatskola för endast pojkar där man inte gör något annat än pluggar arslet av sig hela dagarna och knullar arslet av sig hela nätterna. Självklart så ska den skolan vara framstående inom naturvetenskap, ekonomi och filosofi ok vart finns denna skolan? Allt ska va på engelska också ok?
När jag valde gymnasium så kollade jag vilka gymnasium som erbjöd gratis saker eller enkla betyg. T.ex. så erbjöd NTI-gymnasiumet antingen en gratis dator eller ett antal gratis körlektioner. John Bauer-gymnasiet gav ut MVG till i princip alla elever, oavsett hur de hade presterat (det blev dock värsta skandalen för några år sedan, så de kanske har skärpt sig. Jag vet inte). Sedan så plockade jag bort dessa gymnasium från min lista över skolor jag kunde tänka mig att gå.

Ett gymnasium som måste muta sina elever ELLER KÖPA MÄNGDER MED ANNONSPLATS PÅ UNGDOMSFORUM kan inte vara speciellt bra, och är inte en skola som jag skulle vilja gå på.
Jag tycker man ska verkligen kolla vad det är man vill jobba med i framtiden så att man har större chans att bli det - från och med nästa år kommer man kunna få meritpoäng och sånt på gymnasiet för att enklare komma in på universitet och högskoleprogram inom det området... eller något.

Jag brukar kolla på yrkessajter för att se vad man ska gå om man vill bli typ ambulansförare och liknande.. en som jag tycker funkar bra är http://www.gymnasium.se/Utbildning/Gymnasium_se/WorkDescription.aspx

Jag håller med Åtta.. gå efter vad tidigare elever har sagt om skolan, googla dem o se om skolan varit med i något i media (ex. skolor som blivit anklagade för olika saker). Sen är jag fast övertygad på att man ska gå på öppet hus. Jag har redan varit på 3 [bigsmile]
Karl Bertil Jonsson:

ta vanlig NVNV då


Kommer inte orka.. NV är samma som SP ba att man kan bli apotekare, matte-/nolärare, optiker, tandläkare & andra läkaryrken & för att bli dom yrkena måste man ha MVG, vilket blir svårt då konkurrensen oftast är tuffare i NV-klasser, i alla ämnen annars får man komplettera på komvux vilket jag inte vill göra[crazy]
Karl Bertil Jonsson:

civiligenjör då?


min första syo sa att man måste gå nv & ha mvg i allt för att bli det den andra sa att man kan gå sam (eller vilken linje som helst, tror ja hon sa) om man vill bli det[shake] men hon la även till att man måste välja Smarta kurser för att få dem behörigheterna för yrket osv osv så man klarar högskolan
detberorpå:

an du förkalra det ordet liet mer ingående? lyssnade inte på so lektionen hehe


För mig är en Kapitalist någon som försöker kräma ut så mycket pengar som möjligt på saker och ting, få företag att gå med så maximal vinst som möjligt utan att bry som anställda osv
6laxari1laxask:

För mig är en Kapitalist någon som försöker kräma ut så mycket pengar som möjligt på saker och ting, få företag att gå med så maximal vinst som möjligt utan att bry som anställda osv


aha, tack!
& se finns det? socialist &.. ngt på L va? kan duf örklara dom också :p?
detberorpå:

& se finns det? socialist &.. ngt på L va? kan duf örklara dom också :p?


Kortfattat är en socialist någon som förespråkar människors lika värde och gemensamt ägande, vilket gör att klasskillnaderna i samhället nära nog försvinner helt.

Liberalist. Förespråkar fri konkurrens i samhället och fri företagssamhet, och värnar om individens frihet att fatta egna beslut, tex anser liberaler ofta att droger ska vara tillåtet eftersom det är upp till den egna individen om denna vill förstöra sitt liv...

Ungefär så[y]
detberorpå:

sa inte du så om nachac också?


ja, fast ankzor var mest förut

6laxari1laxask:

Kortfattat är en socialist någon som förespråkar människors lika värde


ehm, gör väldigt många ideologier

6laxari1laxask:

Liberalist. Förespråkar fri konkurrens i samhället och fri företagssamhet, och värnar om individens frihet att fatta egna beslut, tex anser liberaler ofta att droger ska vara tillåtet eftersom det är upp till den egna individen om denna vill förstöra sitt liv...


du glömmer att liberaler ofta värnar om individens grundläggande rättigheter.

en socialist legitimerar stöld av individen in the name of jämställdhet osv
detberorpå:

vad är FP närmast :O? är vänstern grundad på liberalismen?


Fp har två fraktioner. en huvudsaklig socialliberalisk som anser att staten har ett visst ansvar och en nyliberalisk som ser att staten bara ska värna om individens rättigheter och skydd.

vänstern och Fp kommer från samma rörelse. den som förespråka att alla skulle få rösta. senare splittrades den i en höger- och vänsterideologi.
Karl Bertil Jonsson:

ehm, gör väldigt många ideologier


MJa, det håller jag fan inte med om


detberorpå:

vad är FP närmast :O? är vänstern grundad på liberalismen?


Folkpartiet står närmast Liberalismen.
"Vänstern" Dvs Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och i viss mån miljöpartiet grundar sig på socialismen, även om ideologin urvattnas allt mer i partierna.


Karl Bertil Jonsson:

du glömmer att liberaler ofta värnar om individens grundläggande rättigheter.


så kan man se det
Karl Bertil Jonsson:

ideologier


vae de?

Karl Bertil Jonsson:

nyliberalisk


vae de?

Karl Bertil Jonsson:

en socialist legitimerar stöld av individen in the name of jämställdhet osv


förstod inte hehe, förklara om?

6laxari1laxask:

Folkpartiet står närmast Liberalismen.
"Vänstern" Dvs Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och i viss mån miljöpartiet grundar sig på socialismen, även om ideologin urvattnas allt mer i partierna.


oki, ty[y]
detberorpå:

vae de?


en politisk ide

detberorpå:

vae de?


en ide som är för privat ägande o tkr att staten ska ge fan i saker.

detberorpå:

förstod inte hehe, förklara om?


alltså. skatt är i grund o botten stöld för en liberal. du betalar för att få sjukvård, vägar osv. men antag att du inte vill betala för vägar. då anser en nyliberal att du inte ska behöva betala. men staten tvingar dig betala via skatt. då är skatt stöld.