Aviseringar
Rensa alla

Arbetslösheten i Sverige


Ämnesstartare

Arbetslösheten i Sverige är som alla vet ett ganska stort problem just nu. Arbetslösheten spås att fram till 2011 öka till nästan hela 12% och att sysselsättningen således minskar. Vändpunkten spås komma efter 2011 då vi troligtvis är på väg upp i en högkonjunktur igen.

Oppositionen är snabbt framme och klagar (det är ju iofs deras uppgift och de lyckas lura en del som inte vet bättre) på att det är alliansens fel och att deras arbetarpolitik inte fungerar som den ska. Många skyller krisen i Sverige på att alliansen har bedrivit en dålig politik och därmed denna höga arbetslöshet. Men är det verkligen så?

Krisen som är nu är global. Vad kan en liten aktör som Sverige egentligen göra för att påverka den? Det alliansen har gjort är att de har lyckats hålla vår export på en nivå så att Sverige är ett av de länderna som har klarat sig bäst i Europa. Ta bara en titt på Finland och länderna i Baltikum och hur det har gått för de under krisen.

En annan faktor som oppositionen klagar på är att A-kassan har sänkts och att kostnaden för att vara med i A-kassan har höjts. Det ska dock tilläggas att detta skedde innan krisen bröt ut och att det var ett av val-löftena som alliansen gav när de blev valda av majoriteten av det svenska folket. För en gångs skull höll politikerna vad de hade lovat.

Det man kanske kan klaga på är att de inte har höjt tillbaka A-kassan nu när de faktiskt inte finns några jobb i landet. Jag är för en mer flexibel A-kasse-politik. Höj A-kassan i dåliga tider när det inte finns några jobb och sänk A-kassan i bra tider när det finns jobb.

Det finns klara samband mellan arbetslöshetsförsäkringar så som A-kassa och arbetslöshet. När A-kassan går upp så stiger antalet arbetslösa oavsett konjunktursläget. Varför är det så? Jo, troligtvis för att det inte motiverar folk till att arbeta när de faktiskt kan gå hemma och få 80% av deras gamla lön utan att arbeta. Så hur ska man lösa detta med arbetslöshet och A-kassa? Det är ingen tillfällighet att USA i genomsnitt har 2-3% arbetslöshet medan Europa och Sverige ligger på i genomsnitt 4-6%.


   
Citera
Ämnesstartare

Jag tycker vi börjar bygga motorvägar som vi sedan kan nyttja då vi träder in i krig för att "befria" de Svenska områdena i Finland med folkens självbestämmanderätt och ett riggat val som ursäkt, sen tar vi levnadsrum i Norge. [cool]

Sysselsättningen ökar då vi behöver arbetare och kanonmat. [y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Chryseus:

det är ju iofs deras uppgift och de lyckas lura en del som inte vet bättre

Uppenbarligen är du tillräckligt efterbliven för att bli lurad av myntets båda sidor om du tror att den svenska arbetsmarknaden har det minsta betydelse för någonting överhuvudtaget och inte bara är något som vi kan gnälla på så att vi slipper se dem större problemen i världen

ideologiska fanbois ligger på ungefär samma nivå som blåstång när det gäller att förstå sin omvärld, förstår inte att så inkompetenta människor tillåts gå utanför sin bostad utan hjälm


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Chryseus:

Jo, troligtvis för att det inte motiverar folk till att arbeta när de faktiskt kan gå hemma och få 80% av deras gamla lön utan att arbeta.

En majoritet vill arbeta även om de skulle klara sig lika bra utan att arbeta, just för att de känner att de mår bra av det. Amerikas politik har bland annat lett till att brottsligheten i landet ökat, bara för att människor blivit mer desperata innebär inte att det bara blir mer jobb, utan det blir också mer brottslighet också. Hungriga vargar jagar mest.

Chryseus:

Det är ingen tillfällighet att USA i genomsnitt har 2-3% arbetslöshet medan Europa och Sverige ligger på i genomsnitt 4-6%.

Nej, men många kan inte ens leva på de jobb de har för att de har så pass låga löner. Så de flesta har dessutom fler än ett jobb för att kunna överleva. Är det önskvärt?

Chryseus:

En annan faktor som oppositionen klagar på är att A-kassan har sänkts och att kostnaden för att vara med i A-kassan har höjts.

Ja, det är väl uppenbart att de inte tycker om det?

Chryseus:

Många skyller krisen i Sverige på att alliansen har bedrivit en dålig politik och därmed denna höga arbetslöshet. Men är det verkligen så?

jag tror inte socialdemokraterna hade hanterat det bättre om du säger så. Men regeringen skyllde också den låga arbetslösheten tidigare på att det var dem som hade minskat den - trots att de minskade även under regeringen Perssons sista tid, samt i Norge där man hade en socialdemokratisk regering. Däremot kan alliansens skattesänkningar ha satt extra spinn på högkonjunkturen vilket dels skapade fler jobb då, men också högre arbetslöshet nu.

Chryseus:

Krisen som är nu är global. Vad kan en liten aktör som Sverige egentligen göra för att påverka den?

Arbetslösheten är dock nationell.

Samhället har gått in i ett tjänstesamhälle. Industrin blir allt mer robotiserad och mindre och mindre människor involveras i de processer som tillverkar de prylar och varor vi vill ha. Människan sysselsätts därför alltmer med att förvalta samhället, utföra tjänster, och administrera allt. Ett problem som dykt upp är däremot, särskilt nu under lågkonjunkturen, att de som faktiskt arbetar fått arbeta mycket hårdare än tidigare för att täcka upp för den förlorade arbetskraft som fått sparken. Alla känner sig alltmer stressade och utbrändhet blir ett allt större problem.

Kanske behöver vi varva ner och dela mer på jobben istället för att konkurrera om dem - med 10% på botten, arbetslösa och värdelösa - marginaliserade och utanför, och 90% som sliter ihjäl sig. Jag vet dock inte exakt hur detta bör genomföras då jag börjat tappa tron på arbetstidsförkortningar - men jag tror synen på arbete behöver ändras. Man kan bidra till samhället även som arbetslös och det är inte genom mer stress, mer slit och mer jobb som vi kan skapa jobb eller lycka.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Viljans Triumf:

ideologiska fanbois

Att den svenska marknaden inte kan påverka världen är väl något som jag har påpekat? Problemet är att Fanbois tillhörande oppositionen tror det eftersom att Mona Saliv och company försöker lura i dem det.

Du hade alltså inget att komma med mer än en anklagelse rätt ut i luften? Om du har något innanför pannbenet så borde du märka att jag diskuterar ut ett nationalekonomiskt perspektiv och inte utifrån någon ideologi. Mr Fail..

Image


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Anarkandi:

Amerikas politik har bland annat lett till att brottsligheten i landet ökat

Struntprat.. Källor på det påståendet?

Anarkandi:

En majoritet vill arbeta även om de skulle klara sig lika bra utan att arbeta, just för att de känner att de mår bra av det.

Uppenbarligen inte eftersom att arbetslösheten ökar oavsett konjunktursläge om A-kassan höjs.

Anarkandi:

Nej, men många kan inte ens leva på de jobb de har för att de har så pass låga löner. Så de flesta har dessutom fler än ett jobb för att kunna överleva. Är det önskvärt?

Vad har det med saken att göra? Du påstod ovan att en människa mår bättre av att jobba. Det är väl bättre att jobba och tjäna mindre än att gå hemma och snylta på andra om man nu faktiskt KAN jobba. USA har en mycket bättre arbetspolitik än hela Europa. Det är ett faktum.

Anarkandi:

trots att de minskade även under regeringen Perssons sista tid

Anledningen till att sossarna under Perssons tid visade låg arbetslöshet var ju för att de fuskade med statistiken med den öppna arbetslösheten. Man räknade inte med människor i arbets-marknadspolitiska åtgärder och människor som var deltidssjukskrivna i arbetskraften.

Vilket medförde en enormt stor dold arbetslöshet i statistiken.

Detta har alliansen ändrat på sedan de tillträdde och nu är den dolda arbetslösheten inte lika stor.

Anarkandi:

Arbetslösheten är dock nationell.

Arbetslösheten beror på globala faktorer men drabbar människor nationellt sett. SAAB just nu är väl ett extremt bra exempel på det? Dagens arbetslöshet har i princip inget med Sveriges politik att göra. Det har med hela världens ekonomiska läge just nu.

Du pratar om robotar och grejor. Jag kan ta ett exempel. Förr i tiden fanns det 100 000 bönder. Nu finns det kanske 50 000 böner men samtidigt 25 000 systemtekniker och 25 000 busschaufförer. Att den teknologiska utvecklingen skulle minska efterfrågan på jobb är bara en myt.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

man måste komma ihåg att sossarna lyckades ju inte så bra under 10 år vid makten


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Chryseus:

Struntprat.. Källor på det påståendet?

Du inser väl själv att man blir mer desperat och benägen att göra vad som helst för att försörja sig när skyddsnätet är otillräckligt om man saknar arbete, källa är nästan onödigt. [cute]


   
SvaraCitera

glöm inte rot-avdraget, även om det inte är något nytt så kom det i helt rätt tid, har nog räddat mer jobb än man kan tänka sig
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/
ser man att arbetslösheten sjönk sakta men säkert fram till oktober -08 då den steg lite, sen kom krisen...


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Chryseus:

Arbetslösheten i Sverige

Den skiter ja i.

dvs
just nu.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Alfen:

rot-avdraget

Faktiskt en bra grej som alliansen gjort tycker jag. [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

dazed_and_confused:

Du inser väl själv att man blir mer desperat och benägen att göra vad som helst för att försörja sig när skyddsnätet är otillräckligt om man saknar arbete, källa är nästan onödigt. [cute]

Menar du att Sverige i jämförelse med USA har ett dåligt skyddsnät? För övrigt pratade anarkandi om amerikaner som har jobb men som ändå "inte klarar sig". Det är det vanliga argumentet som socialister använder sig av när de diskuterar amerikansk arbetarpolitik. Det är liksom standard helt taget ur luften. De har ett exempel på någon som bor i slummen och som har två städjobb och jobbar 50 timmar i veckan men som ändå "inte klarar sig". [zzz]

Allt handlar om hur man prioriterar sin pengar. Att ha två VITA jobb i USA, oavsett vilka, ger definitivt tillräckligt med inkomst för att försörja sig.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Chryseus:

Struntprat.. Källor på det påståendet?

Källa på att brottsligheten är som högst bland de mest ekonomiskt utsatta i samhället?

Ex: Invandrare i sverige
Ex: Svenskar i invandrartäta och ekonomiska trångmål har en brottslighet på ungefär samma nivå som invandrare.
Ex: http://www.dn.se/opinion/debatt/polisens-brottsbekampning-riskerar-att-omojliggo...
http://www.usablogg.org/2006/12/19/brottsligheten-upp-i-usa/
o.s.v...

Chryseus:

Uppenbarligen inte eftersom att arbetslösheten ökar oavsett konjunktursläge om A-kassan höjs.

Källa på det påståendet?

Chryseus:

Vad har det med saken att göra?

Bland annat att människor vill jobba så länge de mår bra av det. De mår inte bra av 16 timmar i arbetsläger. Hur himla höger har du gått och blivit?

Chryseus:

Anledningen till att sossarna under Perssons tid visade låg arbetslöshet var ju för att de fuskade med statistiken med den öppna arbetslösheten.

Men det gjorde även alliansen, som kraftigt överdrev arbetslösheten - som gick från att vara 2 miljoner till inte ens hälften på bara något år av alliansens styre. Utanförskapet var en väldigt tvivelaktig statistik. Min poäng var att arbetslösheten minskade under perssons sista år. Till följd av konjunktursvängningen.

Chryseus:

Att den teknologiska utvecklingen skulle minska efterfrågan på jobb är bara en myt.

För att människor går över till att bli sysselsatta av annat. Jag sa ju att vi gått över från ett industri- till ett tjänstesamhälle. Människan använder sin kreativitet för att skapa nya jobb. Men idag har det skett en enorm snedfördelning i människors sysselsättning - och det bemötte du inte ens, vi har fått en arbetslöshet på 10%, människor helt utan någon uppgift helt i utanförskap - bland ungdomar, 25%, medans de som faktiskt jobbar sliter ihjäl sig.

Chryseus:

Arbetslösheten beror på globala faktorer men drabbar människor nationellt sett.

Ja, men även på nationell nivå kan man påverka arbetslösheten genom diverse åtgärder - t.ex sänkt ränta och statliga investeringar. Det kan dämpa arbetslösheten och det är precis det som de kritiserar? [zzz]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

tycker att Sverige kan dissa hela världen och ha vår egen pengalösa söta lilla planekonomi


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Chryseus:

Menar du att Sverige i jämförelse med USA har ett dåligt skyddsnät?

Öh ja det är under, om man väl får ett jobb så måste man hålla kvar vid det då man blir beroende av företaget med sjukförsäkringar osv, har man inget jobb är man körd.

Chryseus:

Att ha två VITA jobb i USA, oavsett vilka, ger definitivt tillräckligt med inkomst för att försörja sig.

Då måste man ju förövrigt vara just vit i USA. [crazy]


   
SvaraCitera