Aviseringar
Rensa alla

Björn Söder (SD) är andra vice talman - rätt/fel?


Ämnesstartare

1293803_1200_675.jpg?preset=article

Igår utsågs Björn Söder till riksdagens andra vice talman, något som rört upp en del känslor. Enligt praxis ska alltid det tredje största partiet få andra vice talmansposten, men Vänsterpartiet ställde sig emot detta och uppmuntrade till att man skulle bryta mot praxis i detta fall då Sverigedemokraterna blivit tredje största parti. I sådana fall skulle ett annat parti, t ex Miljöpartiet, ställa upp med en egen kandidat och möjligtvis konkurrera ut Björn Söder som talmanskandidat. Inget parti valde dock att bryta mot praxis utan man valde istället att rösta blankt, vilket resulterade i att Björn Söder röstades igenom med rekordsvagt stöd - 52 röster av 344. Hur ser ni på detta? Är Björn Söder en lämplig talman? Gjorde de rätt i att följa praxis, eller borde detta ha varit ett undantag?


Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande, Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.


   
Citera
Ämnesstartare

Zymba: Fel för att:

Säger sig självt.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Zymba: Fel för att:

Borde kanske vara nolltolerans mot rasister på talmansposten. :$


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Vet inte så mycket om honom men eftersom han är med i ett hyperkonservativt parti som står ganska långt ifrån mina personliga åsikter så anser jag att någon annan skulle antagligen vara bättre Glad


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Björn Söder får gå bra, hade nästan hellre sett Kent Ekeroth på den posten dock då det hade retat fullständig gallfeber på de övriga partierna.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Zymba: Osäker


   
SvaraCitera

   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Vad exakt gör en talman? Vilken makt har den personen?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Har denna tradition/praxis ifrågasatts förut? På annan nivå än fikarummet alltså.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Zymba: Rätt för att:

Så är spelreglerna. Folket har bestämt vilket parti som ska vara det tredje största. Det tredje största ska också få posten som andre vice talman. 

Hade vänsterpartiet blivit det tredje största partiet hade man naturligtvis fått acceptera att de skulle fått posten som andre vice talman. Även om det hade inneburit att en person med tveksam demokratisyn skulle få sitta och styra riksdagens arbete.

Så är demokratin. Förövrigt känns det mest som att kritiken kommer från vänsterfolk som har svårt att acceptera folkets vilja. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Angående praxis så var väl posten inte tillräckligt viktig för att man skulle rucka på den traditionen. SD's framgångar kan i framtiden svikta och folk kan säkert glömma att de en gång hade närmare 13% stöd. Men en tummning på reglerna skulle riskera att få långa och bestående effekter på maktfördelningen i riksdagen. Så resoneras det väl.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Rätt, inte för jag gillar det...


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

På ett sätt är det faktiskt lustigt att de andra partierna släpper igenom en SD-politiker som talman. Jag menar är SD det fruktansvärda dödsnazistparti som de påstår bör man ju rimligtvis vara mer intresserade av att inte låta en av Sveriges viktigaste poster delas ut till partiet. Vem bryr sig om en gammal praxis om det som står på spel är att låta en dödsnazist sitta som talman? 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Razor:
Vad exakt gör en talman? Vilken makt har den personen?

Man är riksdagens representant, det är det högsta ämbetet man kan röstas fram till i Sverige. Som talman är man delaktig i att utse statsminister, regeringsbildandet och att leda riksdagens arbete framåt. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Razor: Vad exakt gör en talman? Vilken makt har den personen?

en form av debattdomare i riksdagshuset, sköter upplägget med att fördela talartid till de olika riksdagsledamöterna, i vilken rangordning de ska tala osv. Om du någon gång följt debatterna i riksdagshuset så är det den där personen som är rätt centralt placerad i rummet på en högt uppsatt talarstol.


   
SvaraCitera