Forumet - Dela med er av era bästa brödrecept!

Dela med er av era bästa brödrecept!

1882 0 31
Insåg idag att bröd varken är lika jobbigt eller tråkigt att baka som jag mindes. Dessutom är det billigt och mycket godare än köpt bröd!

Bakade detta bröd idag:

1/2 paket jäst blandas ut i 3,75 dl ljummet vatten. Sedan tillsätts ½ matsked salt och 1 matsked olja, därefter 8dl-1 liter vetemjöl. Arbeta ihop ordentligt, gärna med händerna, tills degen är välarbetad och inte fastnar i kanten av bunken. Låt ljäsa ca 1 h dela seda upp i ca 6 stycken bullar. Låt ljäsa ytterliggare lite på plåten samtidigt som ugnen värms till 250 grader. Släng in bullarna 15-20 min. Klart!
Vetemjöl, vatten, rågmjöl, fullkornsmjöl* av råg och vete, sirap (glukos, fruktos och sackaros), klippt fullkornsråg*, surdeg (4,2%) på vete och fullkornsråg*, vört, vetegluten, socker, vetekli, jäst, vegetabilisk olja av raps, lingon (1,5%), röda vinbär, förjäst vetemjöl och salt.
Postlapsaria:

åh jag har världens bästa recept på ett bröd som går asfort att göra med lingonsylt, yoghurt och honung i men har tappat bort rec


det lät väldigt intressant! synd att du tappat bort det.

Panda:

Vetemjöl, vatten, rågmjöl, fullkornsmjöl* av råg och vete, sirap (glukos, fruktos och sackaros), klippt fullkornsråg*, surdeg (4,2%) på vete och fullkornsråg*, vört, vetegluten, socker, vetekli, jäst, vegetabilisk olja av raps, lingon (1,5%), röda vinbär, förjäst vetemjöl och salt.


Du kanske inte vet vad ett recept är, men jag kan i varje fall upplysa dig om att det du skrivit inte är ett recept! [smile]

Spana också in:

Lagade detta häromdagen:

2 portioner/st.
50 gram jäst
2 st stora morötter
50 gram margarin
5 dl mjölk
14 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
2 msk sirap
1,5 dl solrosfrön

1. Skala och riv morötterna.
2. Smält margarinet. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
3. Smula sönder jästen i em bunke. Häll över degspadet så att jästen smälter.
4. Tillsätt sirap, salt, morötter och solrosfrön.
5. Häll sist i mjölet och arbeta ihop till en lös deg.
6. Jäs under bakduk 30 minuter.
7. Knåda den jästa degen lätt på mjölat bakbord.
8. Dela i två och sno ihop till vridna längder.
9. Jäs på plåt under bakduk 30 minuter.
10. Sätt ugnen på 200 grader.
11. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Det var nice
(1):

4 dl ljummet vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
3 tsk salt
3 tsk kummin eller anis (anis)
2 dl lingonsylt (jag använder en blandning av äppelmos och dadelsirap, mest för att få slut på den oätliga sirapen)
1 dl russin (hackar torkade aprikoser istället)
1 dl linfrö
1 dl vetekli

(2):

5 dl kokande vatten (viktigt, torrjäst vill ha värme)
2 pkt torrjäst
2 liter vetemjöl

(1) blanda alla ingredienser, låt dra sex timmar. gärna över natten.

(2) häll kokande vatten på gröten (sörjan från steg ett, alltså) som då blir jäsvarm. blanda torrjästen med lite av mjölet och arbeta in mjölet i sörjan tills degen släpper.

(3) arbeta på bakbord. forma fyra runda bröd, två på varje plåt. jäs varm 20-25 minuter. grädda en kvart på 250 grader celsius. svalna utan bakduk.