Forumet - DERIVATA , SNABB FRÅGA

DERIVATA , SNABB FRÅGA

940 0 19

Spana också in:

z i n:

Nej, att faktiskt kunna härleda formler och räkneregler som man använder sig av är verkligen inte irrelevant.


Det är visst irrelevant för det vi diskuterade? Jag frågade vad TS menade med frågan, sedan skrev jag att det är enklare med deriveringsregler. Läste du ens vad jag skrev? Var har jag skrivit att det är irrelevant för matematiken?
sylar:

Det är visst irrelevant för det vi diskuterade? Jag frågade vad TS menade med frågan, sedan skrev jag att det är enklare med deriveringsregler. Läste du ens vad jag skrev? Var har jag skrivit att det är irrelevant för matematiken?


Det är inte irrelevant för tråden, bara för att det är enklare att bara använda deriveringsreglerna så gör det det inte till en bättre metod.
z i n:

Det är inte irrelevant för tråden, bara för att det är enklare att bara använda deriveringsreglerna så gör det det inte till en bättre metod.


Åter igen så har ingen sagt det, vad är det du försöker komma med? Jag svarade på att det är irrelevant att man måste kunna härleda formler eftersom jag svarade på en sak där jag pekade ut att det var enklare.

Sedan när blev det här en ett krig om vilken metod som är bäst? Idiot.
sylar:

Åter igen så har ingen sagt det, vad är det du försöker komma med? Jag svarade på att det är irrelevant att man måste kunna härleda formler eftersom jag svarade på en sak där jag pekade ut att det var enklare.


Det är väl knappast irrelevant att påpeka att det är en bättre metod, som krävs för de högre betygen, vilket martin312 gjorde? Det betyder inte att han sa att du hade fel, tagga ner lite va.
Tokkjo:

Tokkjo


Generella förutsättningar:

lim[x→a](bf(x)) = b(lim[x→a](f(x)))
f'(a) = lim[x→a]((f(x)-f(a))/(x-a))
f'(x) = lim[h→0]((f(x+h)-f(x))/h)
D(af(x)) = aDf(x) = af'(x)
D(x^a) = ax^(a-1)

Specifika förutsättningar:

f(x) = mx²
lim[x→a](f(x)) = f(a)
x = 2

Söks:

f'(2)

Lösning 1:

f(x) = mx²
f'(x) = Df(x)
f'(x) = D(mx²)
f'(x) = mD(x²)
f'(x) = m(2x^(2-1))
f'(x) = m(2x¹)
f'(x) = m(2x)
f'(x) = 2mx
x = 2
f'(2) = 2m*2
f'(2) = (2*2)m
f'(2) = 4m

Lösning 2:

f(x) = mx²
f'(a) = lim[x→a]((f(x)-f(a))/(x-a))
f'(a) = lim[x→a]((mx²-ma²)/(x-a))
f'(a) = lim[x→a](m(x²-a²)/(x-a))
f'(a) = m(lim[x→a]((x²-a²)/(x-a)))
f'(a) = m(lim[x→a]((x+a)(x-a)/(x-a)))
f'(a) = m(lim[x→a](x+a))
f'(a) = m(a+a)
f'(a) = m(2a)
f'(a) = 2ma
a = x
f'(x) = 2mx
x = 2
f'(2) = 2m*2
f'(2) = (2*2)m
f'(2) = 4m

Lösning 3:

f(x) = mx²
f'(a) = lim[x→a]((f(x)-f(a))/(x-a))
a = 2
f'(2) = lim[x→2]((mx²-m(2²))/(x-2))
f'(2) = lim[x→2](m(x²-2²)/(x-2))
f'(2) = m(lim[x→2]((x²-2²)/(x-2)))
f'(2) = m(lim[x→2]((x+2)(x-2)/(x-2)))
f'(2) = m(lim[x→2](x+2))
f'(2) = m(2+2)
f'(2) = m*4
f'(2) = 4m

Lösning 4:

f(x) = mx²
f'(x) = lim[h→0]((f(x+h)-f(x))/h)
f'(x) = lim[h→0]((m(x+h)²-mx²)/h)
f'(x) = lim[h→0](m((x+h)²-x²)/h)
f'(x) = m(lim[h→0](((x+h)²-x²)/h))
f'(x) = m(lim[h→0](((x+h)+x)((x+h)-x)/h))
f'(x) = m(lim[h→0]((x+h+x)(x+h-x)/h))
f'(x) = m(lim[h→0]((x+x+h)(x-x+h)/h))
f'(x) = m(lim[h→0]((2x+h)h/h))
f'(x) = m(lim[h→0](2x+h))
f'(x) = m(2x+0)
f'(x) = m(2x)
f'(x) = 2mx
x = 2
f'(2) = 2m*2
f'(2) = (2*2)m
f'(2) = 4m

Lösning 5:

f(x) = mx²
f'(x) = lim[h→0]((f(x+h)-f(x))/h)
f'(x) = lim[h→0]((m(x+h)²-mx²)/h)
f'(x) = lim[h→0](m((x+h)²-x²)/h)
f'(x) = m(lim[h→0](((x+h)²-x²)/h))
f'(x) = m(lim[h→0]((x²+2xh+h²-x²)/h))
f'(x) = m(lim[h→0]((x²-x²+2xh+h²)/h))
f'(x) = m(lim[h→0]((2xh+h²)/h))
f'(x) = m(lim[h→0](2xh/h+h²/h))
f'(x) = m(lim[h→0](2x+h))
f'(x) = m(2x+0)
f'(x) = m(2x)
f'(x) = 2mx
x = 2
f'(2) = 2m*2
f'(2) = (2*2)m
f'(2) = 4m

Lösning 6:

f(x) = mx²
f'(x) = lim[h→0]((f(x+h)-f(x))/h)
x = 2
f'(2) = lim[h→0]((m(2+h)²-m(2²))/h)
f'(2) = lim[h→0]((m(h+2)²-m(2²))/h)
f'(2) = lim[h→0](m((h+2)²-2²)/h)
f'(2) = m(lim[h→0](((h+2)²-2²)/h))
f'(2) = m(lim[h→0](((h+2)+2)((h+2)-2)/h))
f'(2) = m(lim[h→0]((h+2+2)(h+2-2)/h))
f'(2) = m(lim[h→0]((h+4)h/h))
f'(2) = m(lim[h→0](h+4))
f'(2) = m(0+4)
f'(2) = m*4
f'(2) = 4m

Lösning 7:

f(x) = mx²
f'(x) = lim[h→0]((f(x+h)-f(x))/h)
x = 2
f'(2) = lim[h→0]((m(2+h)²-m(2²))/h)
f'(2) = lim[h→0]((m(h+2)²-m(2²))/h)
f'(2) = lim[h→0](m((h+2)²-2²)/h)
f'(2) = m(lim[h→0](((h+2)²-2²)/h))
f'(2) = m(lim[h→0]((h²+2(2h)+2²-2²)/h))
f'(2) = m(lim[h→0]((h²+2(2h))/h))
f'(2) = m(lim[h→0]((h²+4h)/h))
f'(2) = m(lim[h→0](h²/h+4h/h))
f'(2) = m(lim[h→0](h+4))
f'(2) = m(0+4)
f'(2) = m*4
f'(2) = 4m
z i n:

Det är väl knappast irrelevant att påpeka att det är en bättre metod, som krävs för de högre betygen, vilket martin312 gjorde? Det betyder inte att han sa att du hade fel, tagga ner lite va.


Det är du som ska tagga ner, du kommer bara med en massa nonsense. Åter igen så skriver du att jag har skrivit en massa saker som jag inte har gjort. Är du dum i huvudet eller. När skrev jag att det var fel att använda derivatans definition? Lär dig att läsa för guds skull. Jag skrev att det är irrelevant för vad jag skrev. God damnit, vad du är trög.
sylar:

Det är du som ska tagga ner, du kommer bara med en massa nonsense. Åter igen så skriver du att jag har skrivit en massa saker som jag inte har gjort. Är du dum i huvudet eller. När skrev jag att det var fel att använda derivatans definition? Lär dig att läsa för guds skull. Jag skrev att det är irrelevant för vad jag skrev. God damnit, vad du är trög.


Du är inte seriös xD