Aviseringar
Rensa alla

Framtiden för den svenska arbetaren?


Ja, detta är ett problem.


   
SvaraCitera

vikingen: Skillnaden mellan om Sverige kommer att förbli ett "rikt" land eller ett "fattigt" land är enl mig hur mycket vi kan producera och exportera.

Ser inte direkt hur Sverige skulle bli ett fattigt land bara för att den industriella utvinningen/tillverkningen minskade. Järnindustrin, träindustrin, bilindustrin etc. och exporten de stått för var visserligen det som gjorde Sverige rikt från första början, men det betyder inte att välstånd inte kan skapas och upprätthållas på annat sätt. Hur man än betraktar det så kommer vi, som en direkt följd av att naturresurser är ändliga och att världsbefolkningen ökar, tvingas överge eller kraftigt minska sådan produktion, om man då inte som vissa liberala apologeter och teknikoptimister tror att det är realistiskt att under detta århundrade utvinna dem på andra ställen i solsystemet. Ser man det ur ett globalt perspektiv, så kan man ju även argumentera för att utvecklingsländer också bör ges möjligheten att skapa välstånd på samma sätt som vi gjort. Det är inte på något vis fel av Kina att producera en massa skit som resten av världen köper - det har lyft miljontals människor ur fattigdom, även om arbetsförhållandena och miljöhänsynen lämnar mycket att önska.

vikingen: Låga skatter är ju ett krav för att Sverige i vart fall ska ha en liten chans att konkurera med lågprisländerna i Asien.

Låga skatter innebär också mindre pengar i välfärden, vilket ytterst få människor i Sverige kommer att gå med på. Dessutom kommer vi ändå inte kunna konkurrera med asiatiska länder, för vi har (väl?) betydligt högre löner här och bättre arbetsförhållanden (ingrepp härvidlag kommer inte heller det tolereras).


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Morgonstjärna: Var en spontan reaktion pga alla som kommer hit och anser att invandringen är grunden i alla problem

För en gångs skull så håller vi invandrarna/flyktingarna utanför tråden och enbart diskuterar Sveriges framtid och hot från lågprisländerna i Asien.

Morgonstjärna: Ja, den globala marknaden är ineffektiv och förstör rätt ordentligt för många, att hålla så mycket som möjligt inhemskt bör vara målet

Vi behöver bara gå några årtionden tillbaka i tiden så var filmindustrin i Hollywood 100% amerikaägd och bilfabrikerna i Detroit gick på högvarv och tillverkade amerikanska bilar på löpande band.

Nu några årtinden senare så ägs samtliga filmbolag i Hollywood av Japanska, asiatiska och arabiska multinationella bolag och i Detroit tillverkas det i princip inga amerikanska bilar över huvud taget utan det enda som tillverkas är japanska och asiatiska bilar på licens.

För några årtionden sedan så var Wall Street och New York världens ekonomiska centrum men det är väl bara en tidsfråga innan Peking och Kina tar över den utnämningen.

Så jag ställer frågan - hur återupptar vi tillverkning och produktion i Sverige? Bevisligen flyttar svenska företag ut på löpande band ur landet och förlägger tillverkningen i Asien och då främst i Kina. Det är knappast något som påverkar den svenska arbetslösheten positivt och heller inget som berikar Sveriges BNP.

Är den svenska arbetaren för dyr?


   
SvaraCitera
Draug

Det ser inte allt för ljust ut enligt min mening, kanske ändras det till det bättre på lång sikt men det känns ganska osannolikt.


   
SvaraCitera

Man måste nog vara historiker för att över huvud taget ha någon uppfattning om det som TS nämner i sitt inledande inlägg.
Man kan ju vinkla det ur en annan synvinkel. Arbetarrörelsen och dess fackförbund toppstyrt av LO driver upp lönerna till hisnande nivåer och helt plötsligt reagerar arbetarna på - oj, vad dyrt allt har blivit, allt ifrån mat, hyror och bilar.
Ska vi skylla de höga priserna på mat och de extrema hyrorna i storstäderna på att det är arbetarna. arbetarrörelsen och LO som är ensam skuld till dessa eftersom det är just dessa som under årtionden krävt högre löner som resulterat i allt högre matpriser, hyror mm samt att mycket tillverkning flyttat ut från Sverige till lågprisländer som Rumänien och Asien?


   
SvaraCitera