Forumet - göra eget vin.

göra eget vin.

1075 0 23

Spana också in:

Tickstart:

Du lyckades ju uppenbarligen förstå ditt "bli din egen gnällspik"-paket
Lighten up woman! ^^


vill bara ha lite seriösa svar, vilket inte är det lättaste på um.

Tickstart:

Men vad säger du, det finns väl instruktioner..?


instruktionerna är hur krångliga som helst.! jag vill att det ska stå; blanda i hop alla ingredienser, låt stå i en vecka, sen party!
bratmobile:

för det första, vad är en damejeanne, och måste man ha en sån? har hört att man kan ha det i typ en vanlig flaska. jäsrör vet jag inte heller vad det är.


Googla eller fråga.

bratmobile:

varför spelar det någon roll hur varmt det är i rummet?


Eh, ja varför..? [rolleyes] För att det ska jäsa såklart! o:

Men du klarar det nog, fråga runt först och sen är det bara att sätta igång [smile]

Jellybeans verkade ju ha koll, den alkisen [smile]
bratmobile:

för det första, vad är en damejeanne, och måste man ha en sån? har hört att man kan ha det i typ en vanlig flaska. jäsrör vet jag inte heller vad det är.
och varför spelar det någon roll hur varmt det är i rummet? blir det inget om det står i minusgrader?


Damejeanne är ett kärl man brygger vinet i, det är lufttätt och man har ett vattenlås högst upp så att koldioxiden som bildas kan sippra ut utan att luft kommer in.
Det är att rekommendera att ha antingen en damejeanne eller ett jäskärl (typ jäshink som finns att köpa billigt på t.ex Ö.B). Att göra det i en vanlig flaska är inte att rekommendera, det kommer inte att bli något vettigt av det.

Värmen i rummet spelar roll, vid låg temperatur går jästen i "dvala" och jäser väldigt långsamt. Något över 20 graders konstant temperatur är det ideala. Minusgrader fungerar inte alls.
Var även försiktig så du inte häller i jästen i för varmt vatten, då dör den.

Tänk även på hygien, så det lätt kan bli förstört om du inte håller redskapen rena.
bratmobile:

behöver man sånt? [sad]


Ska man ha ett drickbart vin så behövs det en hävert så man kan skilja det från bottensatsen och tappa om det.

bratmobile:

jag skiter i hur det smakar, vill bara ha något att bli full på som är billigare än att köpa på systemet.


Du kan säkert dra i lite socker, någon saft utan konserveringsmedel och jäst i en flaska, men kanske helst en 2 liters dunk eller något och sedan låta det jäsa. Men det kommer smaka skit, knappast värt att bli full på det.