Aviseringar
Rensa alla

Har du hört talas om JAK?


Ämnesstartare

Anarkandi:

Ja, skulle vilja gå med (Du röstade på detta alternativ)

Faktum är att jag redan är medlem. Deras högkvater ligger i skövde också, ditt jag ska flytta [rolleyes].

Min mormor har varit medlem där i en väldans massa år med. [wink]

wakajwaka:

Men om man vill låna för ett hus/lägenhet så blir det troligtvis 1 miljon minst, och de flesta sparar ju knappast hundratusen. Så om en persson ska låna 1 miljon, krävs det att minst tio st sparar utan att låna. Tror inte att den ekvationen går ihop helt enkelt.

Man måste både amotera, och spara när man betalar tillbaka lånet. Sedan får man inte tillbaka de sparade pengarna på ett två år typ.

Jo de går ihop banken är 80 år gammal. Från början så var de en ekonomisk förening men nydligen så har de blirvit en bank med.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Det här luktar mycket suspekt! Jag menar att när man läser erbjudanden från företag ska man skita i vad dom kallar saker för och titta på vilka kosekvenserna blir av en deal. Jag blir alltid mycket misstänksam när någon börjar dribbla med begrepp i ett avtalsförslag. Ta erbjudanden av typen ’du får köp en mobiltelefon för 1 kr om du tecknar abonnemang i två år’. Alla måste ju inse att dom ej kan ha köpt in telefonen för en krona utan den betalas egentligen i abonnemangsavgiften. Enligt min erfaranhet är det så ofta erbjudanden av detta slag maskerar en riktigt dålig deal när man räknar på det. Ju mera manipularende med ord av det här slaget destu värre verkar det vara.

Kan som utbildad finansekonom (ekon. mag.) meddela att ett relevant sätt att bedöma värdet av detta erbjudande är att beräkna summan av alla betalningsflöden som är involverade. Detta gör genom att summera alla utbetalningar du får från JAK och dra av alla inbetalningar du gör. Notera att det spelar ingen roll vad dessa inbetalningar avser. Om de kallas ränta, avgift, sparande etc. Spelar ABSOLUT INGEN ROLL! OK! För att kunna jämföra JAK lånen med ett lån i en vanlig bank måste man diskontera betalningsflödena. Detta gör genom att man dividerar varje betalning med procentsatsen för lånen hos den bank man jämför med gånger tiden i år från första betalningen som sker.

Visar med ett exempel: Säg att en bank (eller annan långivare) erbjuder ett lån med en årsränta på 5%. Detta ger en procentsats på 1.05. (8% hade givit procentsatsen 1.08 osv.). Vi antar att du lånar 100 000 kr vid tiden 0, varje nyår efter detta betalar du in 10 000 kr i ”amortering”, 2 000 i ”avgift” samt ’sparar’ 1 000 kr. Då ska kalkylen se ut enligt bifogad bild. Om man får ett positivt tal är JAK lönsamast, negativt är andra banken lönsamast! Spontamnt genom huvudräkning kan jag direkt anvfärda iden om att det skulle vara någon jackpot att spara i JAK. Inte minst villkoret att du kan hämta ut ditt sparande först efter två år som JAK haft dem räntefritt. Synneligen dålig villkorsdel.

temp_JAK.bmp


   
SvaraCitera
Exner

Gasolinerainbow:

Kan även tillägga att ni kan höra av er till mig om vi vill låna pengar till JAK liknande villkor. jag kan gärna låna ut räntefritt men till avgift. Aldrig fel att göra sig en slant!

😀

[mad]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Varför är den här tråden klistrad[shake]


   
SvaraCitera

Harpya:

Varför är den här tråden klistrad[shake]


   
SvaraCitera

JAK är socialistisk bank. Och kristen / islambank. Sånt gillar jag inte.

Jag menar - gillar man inte ränta. Då ska man inte syssla med att låna ut/ låna pengar. Då kan man sitta med pengarna i madrassen istället.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Verkar krångligt.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Kör dem på fractional reservesystem? [cute]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

pojkenmedguldbyxorna:

Då kan man sitta med pengarna i madrassen istället.

Nej, man investerar dem i något vettigt.


   
SvaraCitera