Forumet - Idrott- Näringslära

Idrott- Näringslära

874 0 12
Jag har prov imorgon, skulle vara bra om jag hade svaren till instuderingsfrågorna som jag kan plugga på, är det någon som kan hjälpa till? (svaren behöver inte vara så långa) Tack på förhand!

Frågorna:
1.Behovet av energi varierar mellan individer. Vilka faktorer påverkar energibehovet?

2.Vilka energiämnen finns i livsmedel?

3.Vad innebär energibalans?

4.Kroppen väljer energikälla efter behov. Hur sker detta "val"?

5.I vilka livsmedel finns gott om kolhydrater?

6.Vad har kostfiber för funktion i kroppen?

7.Förklara skillnaden mellan långsamma och snabba livsmedel?

8.Vad är proteinets huvudsakliga uppgift i kroppen?

9.I vilka livsmedel hittar vi protein?

10.Vad har fettet för funktion i kroppen?

11.Varför behöver kvinnor mer kroppsfett än män?

12.Fett delas in i tre huvudgrupper. Vilka?

13.Varför kan det finnas en hälsorisk med att äta för mycket mättat fett?

14.Ge några exempel på livsmedel som innehåller fleromättat fett?

15.Varför behöver vi och i vilka livsmedel kan vi hitta
a)A - vitamin
b) - vitamin
c)C - vitamin

16.Vilken funktion har järn i kroppen och i vilka livsmedel kan vi hitta järn?

17.Varför behöver vi kalcium och i vilka livsmedel förekommer kalcium?

18.Varför är det viktigt att kroppen får vatten?

19.Beskriv hur måltidsfördelningen bör vara under en dag?

20. vad bör man äta direkt efter träningen? Varför?

21. vad är antioxidanter? Vilken funktion har de? i vilka livsmedel kan man hitta dem?
Kommer ihåg att jag hade detta i nian, Skitjobbigt. Detta är vad jag kommer ihåg. Rätta mig om jag har fel.

1.Behovet av energi varierar mellan individer. Vilka faktorer påverkar energibehovet?

Hur mycket man tränar, Ens kön och kroppsbyggnad.

2.Vilka energiämnen finns i livsmedel?

Fett,Socker

5.I vilka livsmedel finns gott om kolhydrater?

Potatis,Ris,Pasta

8.Vad är proteinets huvudsakliga uppgift i kroppen?
Att bygga upp celler.

9.I vilka livsmedel hittar vi protein?
Kött,Fisk,Ägg,Bönor och baljväxter

10.Vad har fettet för funktion i kroppen?
Fett är en energikälla.

11.Varför behöver kvinnor mer kroppsfett än män?

Internet säger att kvinnor ska normalt ha mer underhudsfett än män. En anledning är att kroppsfettet producerar könshormoner. Lågt kroppsfett hos unga flickor och kvinnor leder ofta till utebliven menstruation och svårigheter att bli gravid.

17.Varför behöver vi kalcium och i vilka livsmedel förekommer kalcium?

Ost,Mjölkprodukter. Om jag kommer ihåg detta rätt så behövs Kalcium till att bygga upp och förstärka skelettet.

// Ledsen jag orkar inte sitta och komma ihåg allt detta. http://www.halso.info/ . Titta på näringslära och Lycka till [smile]

Spana också in:

Fisher621:

Fett,Socker


+proteiner

Fisher621:

Bönor och baljväxter


bönor är en baljväkt.

Fisher621:

Ost,Mjölkprodukter.


ost är en mjölkprodukt.

Kan svara på några:

wonderwoman95:

6.Vad har kostfiber för funktion i kroppen?


hjälper tarmarna genom att binda vatten (förhindrar diarré osv.)

wonderwoman95:

16.Vilken funktion har järn i kroppen och i vilka livsmedel kan vi hitta järn?


Binder syre så att det kan transporteras i blodet. Finns i spenat, broccoli och kniv&gaffel

wonderwoman95:

18.Varför är det viktigt att kroppen får vatten?


Används inom metaboliska processer. Cellmembranen (hydrofobiska) som är gjorda av fett och proteiner använder vattnet för att reglera kemiska processer i cellen.