Aviseringar
Rensa alla

ignorans och kunskapsillusionen - va tkr ni?


Ämnesstartare

steven.jpg

ja vad säger ni om d


   
Citera

Är inte ignorans illusionen av kunskap?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nachac:
Är inte ignorans illusionen av kunskap?

ignorans är brist på kunskap, tycker det skiljer sig från illusion av kunskap. hur tänker du?


   
SvaraCitera

coolt, kan tänka mig att vissa här lider av detta.


   
SvaraCitera

honolulu: ignorans är brist på kunskap, tycker det skiljer sig från illusion av kunskap. hur tänker du?

Vårt sinne accepterar inte kunskapsluckor, erkänner dem inte. Istället repareras de med tillgänglig information. Jämförbart med hur ett vittnesmål inte är särskilt tillförlitligt eftersom hjärnan hittar på information som saknas, för att binda ihop. Innehar man inte tillbörlig information ersätts pusselbitar med påhittad dylik och leder till rasism, sexism et cetera,.


   
SvaraCitera

båda är lika "cp" men folk som tror sig vara vettiga sysslar med det stephen snackar om så JAAJAJAJaJ

det han menar är väl att vissa eventuellt fundamentala variabler blir förbisedda pga ANLEDNINGAR, hjärnans behov att ha harmoni är en av dem.


   
SvaraCitera

ignorans leder till blindhet samt man blir oförmögen och kunna ändra det som är rrelevant i Verkligheten var än  där åskådaren befinner sig. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nachac: Vårt sinne accepterar inte kunskapsluckor, erkänner dem inte. Istället repareras de med tillgänglig information. Jämförbart med hur ett vittnesmål inte är särskilt tillförlitligt eftersom hjärnan hittar på information som saknas, för att binda ihop. Innehar man inte tillbörlig information ersätts pusselbitar med påhittad dylik och leder till rasism, sexism et cetera,.

Jo, absolut. Den principen gäller ju alla, även kunniga personer. Alla är ju okunniga i viss mån dessutom.

Men tänk dig att du har (tillräckligt) god kunskap om ett ämne och inleder en diskussion med en okunnig person å ena sidan och å andra sidan en person som må vara okunnig, men som anser sig kunna mycket om ett ämne och faktiskt är övertygad om det själv.

Någon som är övertygad om att denne har tillräcklig kunskap kommer ju inte anse att hen behöver lära sig mer eller korrigera sin kunskapsbas. Medan en person som är okunnig/ignorant i ämnet antingen skiter i att ta reda på mer eller studerar ämnet. I det här fallet tänker jag att det är ganska tydligt vilken av personerna som är ett hot mot kunskap/vetenskap/(personlig) utveckling etc.


   
SvaraCitera

Javisst. Okunnighet innebär en brist på information, men behöver inte innebära att man tror sig veta något man inte vet. Man är helt enkelt oinformerad. Sedan kan okunnighet sammanfalla med exempelvis inskränkthet och intellektuell arrogans, men jag tror inte de två - okunnighet och trångsynthet - bör tolkas som ekvivalenta, just för att de beskriver två skilda fenomen.

Därför blir okunnighet inför världen inte kunskapens största fiende, utan det är de krafter vars existens och verkan, påverkar huruvida vi kan ta till oss sanning och information, som blir fiende nummer ett. Arrogans, fördomsfullhet, nonchalans, brist på kritiska ögon etc, är krafter som potentiellt stryper tillförseln av kunskap till människan.

Vi behöver hela tiden ifrågasätta vad det är vi faktiskt vet. Det är så väldigt lätt att villra bort sig bland alla de påståenden som utger sig vara "fakta" - något som gör det ännu mer aktuellt för oss att tänka efter en gång till; var skeptisk, ifrågasätt och var intresserad av att nå förståelse. Även de mest fundamentala sanningarna behöver sys i sömmarna. En gång i tiden var jorden platt och inte fan var det vi som snurrade runt solen. Det är nyfikna, intresserade och kunskapstörstande människor som stuckit hål på dessa falska sanningar, och vi behöver fler människor som kan hjälpa till vår jakt på informationen om Alltets beskaffenhet.

Vad vet du egentligen?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Chib: påverkar huruvida vi kan ta till oss sanning och information,

va fint du uttryckte det jag också menade Rodnar 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Chib: Vi behöver hela tiden ifrågasätta vad det är vi faktiskt vet.

drf gillar jag också detta citat

bertrand.jpg


   
SvaraCitera

honolulu:

steven.jpg

Något som kan sammanfatta hela den politiskt korrekta vänstern kanske..


   
SvaraCitera

NiklasW: Något som kan sammanfatta hela den politiskt korrekta vänstern kanske..

ja precis, du är inte en idiot.


   
SvaraCitera

NiklasW: Något som kan sammanfatta hela den politiskt korrekta vänstern kanske..

eller SD eller Svenskarnas parti. för att dom hittar inte på statistik eller information alls. eller vinklar inte artiklar till deras benefit.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

NiklasW:

Något som kan sammanfatta hela den politiskt korrekta vänstern kanske..

eller alla människor överlag, faktiskt. dig inkluderat uppenbarligen.


   
SvaraCitera