Forumet - Inte Jung's Kokbok 2.1

Inte Jung's Kokbok 2.1

1036 2 35
Ja jag vet att jag skapat en sådan här tråd innan, men den fyllde jag upp med recept som inte var mer än halvbra och det blev dåligt kaos. Plus att jag var lite för pretentiös, eller mycket så, särskilt kring mina dietära preferenser. För tillfället håller jag på att skriva en kokbok med bra recept till diverse folk i min närhet som är rätt värdelösa på matlagning så jag kan lika gärna dela med mig av dem här.

De flesta recepten är inte så mycket mina som översatta från engelska/karnivorska och aningen finjusterade, vore jag en bättre person så skulle jag länka originalen, men orkar inte.
Chicken Chasni

13432418_10153518562575653_3893010832391


500 g kycklingfilé i bitar eller 300g quornbitar
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2cm ingefära, finhackad
2 st chili, finhackade
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
1 burk (400ml) krossade tomater
3 msk mango chutney
2 msk mintsås (eller 2 msk färsk mynta)
3 msk ketchup
2 dl vatten
1 Buljongtärning (höns eller grönsak)
2 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
2 msk pressad lime
Salt och peppar
4 msk färska/frysta korianderblad (eller 4 tsk torkade)
Smör

Lägg kyckling/quorn-bitarna i en skål tillsammans med gurkmejan och citronjuicen, låt marinera i 20 min medan du gör såsen.

Stek löken i 5 min tills mjuk, tillsätt vitlöken, ingefäran och chilin och låt steka 30 sekunder.
Rör ner spiskummin och paprikapulver och stek ytterligare en minut innan du rör i de krossade tomaterna och korianderbladen.
Tag bort från plattan och placera blandningen i en mixer tillsammans med mango chutney, mintsås, ketchup, vattnet och buljongen. Mixa tills såsen är helt slät.


Smält smör i en stekgryta och bryn den marinerade kycklingen/quornbitarna tills kycklingen är så gott som färdig (quornbitarna behöver bara stekas ett par minuter.)
Tillsätt den mixade såsen och låt sjuda 5-10 min tills kycklingen är ordentligt tillagad, häll sedan i grädden och låt puttra ytterligare någon minut.
Smaka av med salt och peppar och limejuicen, serveras med ris och eventuellt naan-bröd.

Spana också in:

Jamaicansk brun stuvning

DSC00265.JPG

Ingredienser:
300g Quornbitar/600g Kyckling i bitar
Några droppar limejuice
1 lök
3 st salladslökar
2 Scotch Bonnet/Habanero
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
1 cm ingefära
3 tomater
3 msk mjöl
3 kvistar färsk timjan eller 3 tsk torkad
2 msk smör
1 buljontärning (Höns eller grönsaks)
2 msk kinesisk soja
Några droppar collorit-soja (för färg)
5 dl vatten
Salt
Peppar

Tina och lägg quornbitar/kycklingbitar i en skål, skvätt lite limejuice över.
Hacka lök, salladslökar, chili, paprika, ingefära, vitlök och tomater smått.
Rör ut mjölet i ½ dl vatten till en redning.

Smält smör i stekgryta och bryn kycklingen med timjan i några minuter (om quorn, bryn grönsakerna först och låt quornbitarna steka med under de sista minuterna), lägg i de hackade grönsakerna och bryn ytterligare 5 min.
Tillsätt sedan vatten, soja, collorit och buljong och låt koka/sjuda i 20 min (eller tills kycklingen är färdig), rör om då och då. Vispa därefter i redningen och koka ytterligare någon minut tills stuvningen tjocknat, smaka av med salt och peppar.

Servera med basmatiris eller "rice and peas".

Stuvningen kan även göras med fisk istället för kyckling.
Det här är ett försök att återskapa en mycket god pulversoppa som knorr tillverkade en gång i tiden, tycker att det är hyfsat lyckat.

Redd Kycklingsoppa


10nx951.jpg

7,5 dl vatten
3 dl grädde
ca 2 dl mjölk
smör
2 msk mjöl
1 liten morot, grovt riven
½-1 tsk ingefära
½-1 äpple i små tärningar
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 paprika, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 st salladslökar, skuren i halverade ringar
1 msk färska/frysta korianderblad
1 kycklingfilé/2 quornfiléer i bitar
1-2 msk Currypulver
Salt
Peppar
2 buljongtärningar (höns eller grönsak)

Om kyckling; stek den i smör i en stekgryta tills färdig, stek sedan lök, vitlök, riven morot, äpple, paprika, chili och salladslök i 5-10 minuter (om quorn; stek tillsammans med grönsaker), pudra sedan över mjölet, rör om och tillsätt vatten, grädde, buljong, ingefära, korianderblad, curry och tillräckligt med mjölk för att ge soppan rätt balans mellan vätska och bitar.
Låt koka upp och koka på medelhög värme i 5-10 minuter, smaka sedan av med salt, peppar och eventuellt mer curry. Servera med bröd.