Aviseringar
Rensa alla

Inte Jung's Kokbok 2.1


Ämnesstartare

Det där ser gott utGlad


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

är för fattig/snål/lat för att tillaga saker med 10+ ingredienser, men det ser gott ut. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Har inte ätit nåt gott på flera veckor. Var tvungen att springa iväg och köpa en pizza efter att ha kollat in den här tråden. Hade gett hur mycket som helst för en indisk restaurang. Men pizzan får duga.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

tänker försöka få med någon form av bild på alla rätter jag publicerar recept till här, så kan dröja innan fler följer pga måste laga dem


   
SvaraCitera
PMR
 PMR

Inte Jung:
tänker försöka få med någon form av bild på alla rätter jag publicerar recept till här, så kan dröja innan fler följer pga måste laga dem

En fråga! Hur många portioner blir det på ett ungefär? I recept så tenderar portionerna att vara lite väl små Rodnar


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

PMR:

En fråga! Hur många portioner blir det på ett ungefär? I recept så tenderar portionerna att vara lite väl små Rodnar

Jag har svårt att avgöra sådant och äter själv rätt små portioner så skriver inte med pga det, men en gissning är ca 3-4 på alla beroende på hur hungrig man är


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Det här är ett försök att återskapa en mycket god pulversoppa som knorr tillverkade en gång i tiden, tycker att det är hyfsat lyckat.

Redd Kycklingsoppa

10nx951.jpg

7,5 dl vatten
3 dl grädde
ca 2 dl mjölk
smör
2 msk mjöl
1 liten morot, grovt riven
½-1 tsk ingefära
½-1 äpple i små tärningar
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 paprika, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 st salladslökar, skuren i halverade ringar
1 msk färska/frysta korianderblad
1 kycklingfilé/2 quornfiléer i bitar
1-2 msk Currypulver
Salt
Peppar
2 buljongtärningar (höns eller grönsak)

Om kyckling; stek den i smör i en stekgryta tills färdig, stek sedan lök, vitlök, riven morot, äpple, paprika, chili och salladslök i 5-10 minuter (om quorn; stek tillsammans med grönsaker), pudra sedan över mjölet, rör om och tillsätt vatten, grädde, buljong, ingefära, korianderblad, curry och tillräckligt med mjölk för att ge soppan rätt balans mellan vätska och bitar.
Låt koka upp och koka på medelhög värme i 5-10 minuter, smaka sedan av med salt, peppar och eventuellt mer curry. Servera med bröd.


   
SvaraCitera

fantastiskt. 


   
SvaraCitera
Cobrak

Cool


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Cobrak:
Cool

Sannerligen


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Shepherds Pie

DSC00272.JPG

500 g köttfärs/300 g sojafärs
1 st gul lök, finhackad
1-2 morötter, finrivna
2 stjälkar selleri, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk tomatpuré
1 burk (400ml) krossade tomater
1 tsk worcestersås (eller kinesisk soja)
1 buljongtärning (kött eller grönsak)
1 tsk timjan
salt
peppar
smör/margarin
ev. 1-2 dl vatten

Potatismos:
1 kg potatisar, skalade
3 msk smör
2 dl mjölk
2 dl riven cheddarost
1 äggula
Salt
Peppar

Värm upp ugnen till 225 grader. Börja koka potatisen och låt den koka i ca 25 minuter eller till välkokt.

Om köttfärs; bryn färsen ordentligt i en stekgryta. Bryn sedan lök, vitlök, riven morot, selleri och timjan i 5-10 minuter (låt sojafärsen steka med under den sista minuten). Tillsätt sedan tomatpuré, krossade tomater, buljongtärning, worcestersås och eventuellt vatten om blandningen blir för torr.
Låt koka upp och småkoka i 10 minuter, lägg sedan färsröran i botten på en stor ugnsform

Slå av vattnet från potatisen när den är färdig och mosa med en potatisstamp, lägg i smör, mjölk, ost och äggula under omrörning med en elvisp, krydda med salt och peppar.
Lägg sedan potatismoset över färsröran och ställ in formen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills mosets yta börjat bli gyllenbrun. Låt svalna lite innan servering.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Glömde fotografera igår när jag lagade den så blev mindre vacker bild på rester


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Pasta Milano

DSC00276.JPG

Kycklingfilé/Quornfilé
Pasta
Smör
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 förpackning soltorkade tomater i påse (70-100g), skurna i bitar
2,5 dl vatten
1 buljontärning (höns eller grönsak)
3 dl vispgrädde
2 msk färsk/fryst basilika
2 msk riven parmesan
Salt och peppar
ev. 100 g färsk svamp, skivad
ev. mjölk att späda med

Stek kyckling/quornfilé medan du gör såsen och kokar pastan.

Fräs vitlöken (och eventuell svamp) i smör i ca 30 sekunder, tillsätt sedan de soltorkade tomaterna, vattnet och buljongtärningen, koka upp och låt koka i 10 min.
Häll sedan i grädde, basilika och parmesan, späd eventuellt med mjölk och låt koka ytterligare några minuter, smaka av med salt och peppar och red eventuellt av såsen med maizena eller toppredning.

Serveras med pasta efter eget tycke.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ostsoppa med porter

DSC00289.JPG

150 g smör
2-3 st stjälkselleri i små tärningar (0,5 x 0,5 cm)
2-3 morötter i små tärningar (0,5 x 0,5 cm)
1-2 gul lök i små tärningar (0,5 x 0,5 cm)
1,25 dl vetemjöl
1,25 l kyckling/grönsaks-buljong (vatten plus tärningar/fond)
2 msk riven parmesanost
1/4 tsk natriumglutamat eller ½ msk Maggi flytande soppkrydda
½ tsk Colman's senapspulver
170 g riven cheddar
ca 2 dl porter (öl)
salt
peppar

Smält smör i en gryta, tillsätt sedan grönsakerna och sautera dem en stund. De får inte ta färg.

Rör in mjölet, senapspulvret och natriumglutamatet. Fräs en kort stund. Tillsätt sedan vattnet och buljongen och sjud alltsammans i ca 5 minuter. Blanda i cheddarosten, parmesanen och ölet (smaka av med öl till önskad balans, börja med 1,5 dl och fortsätt försiktigt därifrån). Sjud på låg värme i ca 30 minuter.

Smaka av med salt och peppar och servera med bröd.


   
SvaraCitera

Inte Jung:
Chicken Chasni
Lägg kyckling/quorn-bitarna i en skål tillsammans med gurkmejan och citronjuicen, låt marinera i 20 min medan du gör såsen.

Fungerar citronjuicen liksom bikarbonat, alltså att det gör kycklingen/quornen mörare? Fast att det också framhäver smakerna av med det sura, samt har sin egna citronsmak.


   
SvaraCitera