Aviseringar
Rensa alla

islam


Ämnesstartare

hur ser man på sex och relationer i islam ?
har ett viktigt skolarbete tills imån så måste ta reda på detta , har kollat runt på google men hittar inte något exakt svar eftersom att det står olika över allt ! [smile]


   
Citera

är ju ooolika


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

nu får jag panik...
men vet ni hur könsrollerna är då ? [bigsmile]


   
SvaraCitera

Fråga nån islames då.


   
SvaraCitera

Man får inte ha sex utanför äktenskapet men när man väl har gift sig ska man ha det regelbundet, då ska det vara med kärlek och respekt och ömhet, inget tvång osv. Inge analsex obs kuriosa! [bigsmile]

Och könsrollerna, man och kvinna är jämställda inför Gud, så det är ingen skillnad på dem. De har olika skyldigheter på jorden, mannens skyldighet är att ha ansvar för och ska ta hand om sin fru och sina barn och förse de med mat, tak över huvudet och trygghet. Och kvinnans (och barnens) skyldighet är att då lyda sin man (/pappa och mamma) om han är en rättrogen man.

Sen måste du nog backa upp detta med källor pga berättar bara på rak arm utifrån vad jag vet. [party]


   
SvaraCitera
SLCD
 SLCD

elinsimonsson:

hur ser man på sex och relationer i islam ?

Det beror på muslimen.


   
SvaraCitera

SLCD:

Det beror på muslimen.

Fast nu frågade hon om Islams syn på saken. Islam och muslim är absolut inte detsamma och ska inte förväxlas. [no-no]


   
SvaraCitera

elinsimonsson:

och relationer i islam ?

Mellan kvinnor och män?


   
SvaraCitera

Könsrollerna inom islam är väldigt stereotypiskt traditionella, något som i det närmaste går att jämföra med dom västerländska värdekonservativa grunderna. Enligt Koranen är män och kvinnor lika inför gud, men att dom har olika roller här i livet. Männens roll är som inkomstbringare till familjen, medan kvinnornas är att ta hand om barn och hushåll. Mycket fokus ligger på kärnfamilj och tradition. Denna fundamentala inställning som finns inom dom muslimska länderna påverkar kvinnornas valmöjligheter på alla plan.
I konservativa kretsar så är den vanliga uppfattningen om att kvinnan ska gifta sig ung och ta hand om barnen. Utbildningsmöjligheterna finns, men man har inte råd åt alla barnen utan prioriterar då pojkarna i stort. Möjligheterna att arbeta finns också, men kvinnligt arbete får inte gå utöver deras roll som moder. Vilket gör att många kvinnor blir utan vare sig arbete och utbildning medan männen kan gå hela vägen. Enligt dom rådande normerna är detta det logiska beslutet då männen inom islam är försörjarna och har möjlighet att betala tillbaka senare, den möjligheten finns inte för kvinnan. I dom mer moderna och utvecklade länderna i mellanöstern ser det såklart annorlunda ut, här är valmöjligheterna och friheterna större.

Under dom senaste decennierna har det vuxit fram feministiska och liberala rörelser som verkar för en progressiv kamp för ökade rättigheter möjligheter för kvinnor.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

tack ! 🙂

och sen vet jag att denna frågan kommer komma på provet vi har nästa vecka : vad är skillnaden mellan omskärelse och sterilisering ?

skriv svaret om ni vet, taaaaaack [smile]


   
SvaraCitera

elinsimonsson:

tack ! 🙂

miljötalibanen är sd:are så du bör vara ganska kritisk till hans s.k infomration


   
SvaraCitera

hahaha källkritik någon?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

jag fattar inte.


   
SvaraCitera

[crazy]


   
SvaraCitera

honolulu:

Fast nu frågade hon om Islams syn på saken. Islam och muslim är absolut inte detsamma och ska inte förväxlas.

skapas inte islam av muslimerna?


   
SvaraCitera