Aviseringar
Rensa alla

Julian Assange och Wikileaks


time
 time
Ämnesstartare

Efter att ha använt vår fina sökfunktion noterade jag att Wikileaks har omnämnts endast under ett tiotal gånger. Julian Assange har knappt överhuvudtaget varit på tal, vilket är extremt lite om vi jämför med kusin Flashback, där tråden om anklagelserna mot honom fyller snart tvåtusen sidor.

Det känns konstigt att frågan inte har lyfts mer på forumet, då både Assange och Wikileaks verkligen är i ropet just nu.

Lite kort fakta:

Vad är Wikileaks?
Wikileaks grundades i december 2006 i syftet att sprida dokument som hölls från allmänheten - hemlighetsstämplat material. Julian Assange var eldsjälen bakom det hela och tros ha grundat WL tillsammans med andra, dock hade JA filat på idén i flera år och bland annat själv skrivit programvara för att människorättsorganisationer skulle kunna kommunicera problemfritt.

Efter ett år uppgick Wikileaks databas till cirka 1,2 miljoner dokument.

Vad gör Wikileaks aktuellt just nu?
WL är aktuellt på grund av deras släpp av diverse dokument. Det senaste är ett släpp av 250 000 diplomatiska meddelanden mellan USAs ambassader och utrikesdepartement.

Amazon.com är ett exempel på en sida som hostade WL, men som sedan plötsligt gjorde en helomvändning och avbröt hjälpen. Detta har lett till en massiv bojkott av Amazon, som nu i juletider kommer gå back en hel del.

Fler släpp är planerade och Wikileaks måste hantera attacker från utomstående som försöker förhindra dem.

Vem är Julian Assange?
Wikipedia:

:

Julian Assange, född 03-07-1971 i Townsville, Queensland, är en australiensk journalist, programmerare och Internet-aktivist, mest känd för sitt engagemang inom den internetbaserade whistleblower-plattformen Wikileaks, vars mål är att offentliggöra hemligstämplade dokument.


   
Citera
time
 time
Ämnesstartare

Kort om våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange:

I augusti 2010 kom Julian Assange till Sverige för att hålla en föreläsning och konferens (ämne just nu okänt). Han bodde hos en av arrangörerna och det har framgått att han och den kvinnliga arrangören (AA) hade sex. Vid ett senare tillfälle, en eller ett par dagar senare, ska han ha haft sex med en annan kvinna (SW).

SW ska tydligen ha ringt AA, som var arrangör, för att få tag på Assange. Man kan alltså dra slutsatsen att det var då de båda kvinnorna insåg att de haft samma sexpartner inom en relativt kort tidsperiod. De gick tillsammans till polisen för att fråga om man kunde tvinga Assange att testa sig för könssjukdomar. Polisen gjorde därefter en våldtäktsanmälan. Inte tjejerna - polisen.

Orsaken till att tjejerna ville att han och de skulle testa sig för könssjukdomar var för att, citat: "kondomen sprack". Är en sprucken kondom våldtäkt? SW uppgav i sitt vittnesmål att hon på morgonen efter sexet gav sig ut för att handla frukost och kom sedan tillbaka för att laga den tillsammans med Assange. En vanlig reaktion på tvång till samlag?

Både kvinnorna och Assange uppger att sexet var frivilligt. Är det rätt att staten ska bestämma å offrets vägnar om de har blivit våldtagna eller inte?

Julian Assange blev häktad i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande, och efterlystes av Interpol - ovanligt kraftiga tag, även för en våldtäktsanklagelse.


   
SvaraCitera

WikiLeaks har släppta många, många olika dokument under dessa fyra år. Allt från scientologigrejs till warlogs från Afghanistan och Irak till uppgifter om hur Julius Baer bank hjälpte vissa kunder att skattefuska med hjälp av offshorebolag.

Det senaste de har släppt är just den samling diplomatiska meddelanden som har fått öknamnet "Cablegate". Hittills har ca 1000 av 250 000 släppts.
Det intressantaste i hela affären är, enligt mig, USAs reaktion på det hela. Å ena sidan säger de att "detta är ingen ny information", å andra sidan anser vissa av dem att han är en terrorist och bör lönnmördas.
Enligt deras grundlag har WikiLeaks, såsom vilken annan mediaorganisation som helst, all rätt i världen att publicera och sprida den här informationen. Det anser dock inte USA. Yttrandefrihet är alltså bara okej när man tillber dem. Är för jävla trött för att skriva mera nu, men kolla in vad som händer. En bra utgångspunkt är: http://guardian.co.uk.

Ska skriva mer senare.


   
SvaraCitera

Bra initiativ till tråden, tänkt starta men aldrig orkat.

Är ju så uppenbart och genomskinligt att våldtäktsanklagelserna är politiska. Vill f.ö. även länka till gårdagens kolumn i Metro ang. det hela. Ste​fan Wahlberg - Tidsfråga innan FRA läcker ut på nätet.


   
SvaraCitera

timeisrunningout:

De gick tillsammans till polisen för att fråga om man kunde tvinga Assange att testa sig för könssjukdomar. Polisen gjorde därefter en våldtäktsanmälan. Inte tjejerna - polisen.

timeisrunningout:

Både kvinnorna och Assange uppger att sexet var frivilligt. Är det rätt att staten ska bestämma å offrets vägnar om de har blivit våldtagna eller inte?

Varför känns det som om det är så att man vill tysta ner Wikileaks genom att sätta dit honom för något som inte existerar?

Jag är inte insatt, och borde egentligen inte vara inne på UM nu för att fundera över detta. Suck.


   
SvaraCitera

jagharenkattunge:

Enligt deras grundlag har WikiLeaks, såsom vilken annan mediaorganisation som helst, all rätt i världen att publicera och sprida den här informationen.

Fast nä, inte om det är hemlighetsstämplat. Då får man fängelse, till och med i Sverige [party] Titta bara på IB-affären och Jan Guillou [blush]


   
SvaraCitera
Åtta

Baader_Meinhof:

Fast nä, inte om det är hemlighetsstämplat. Då får man fängelse

Inte då. http://blogs.wsj.com/law/2010/07/26/pentagon-papers-ii-on-wikileaks-and-the-firs...

För det första är Assange inte amerikansk medborgare, så han kan inte åtalas för förräderi eller något annat töntigt. Sedan har inte han personligen smusslat till sig informationen, utan endast varit en passiv mottagare utav den. Därför kan han troligen inte åtalas. Däremot kan den som faktiskt "stulit" det här material åtalas.

Men det spelar inte så stor roll i vilket fall som helst. Den krypterade blobben där alla filer finns har blivit mirrored över 500 gånger, så om något skulle hända Assange skulle bara lösenordet till filen gå ut, och sedan släpps filerna fria för alla (detta kallar han för sin "försäkring").


   
SvaraCitera

Åtta:

om något skulle hända Assange skulle bara lösenordet till filen gå ut, och sedan släpps filerna fria för alla (detta kallar han för sin "försäkring").

[bigsmile][love]


   
SvaraCitera
SLCD
 SLCD

Baader_Meinhof:

Fast nä, inte om det är hemlighetsstämplat. Då får man fängelse, till och med i Sverige [party] Titta bara på IB-affären och Jan Guillou [blush]

Som journalist har du full rätt att läcka det, källan däremot sitter upp till öronen i skit.


   
SvaraCitera

Åtta:

Inte då

Orkar inte läsa lång länk, försöker bara få in Jan Guillou i så många trådar som möjligt [no-no]

SLCD:

Som journalist har du full rätt att läcka det, källan däremot sitter upp till öronen i skit.

Om journalisten får informationen direkt från huvudkällan då? [no-no]


   
SvaraCitera
SLCD
 SLCD

Baader_Meinhof:

Om journalisten får informationen direkt från huvudkällan då? [no-no]

Du menar om journalisten själv stjäl informationen? Ja då sitter han i skiten precis som alla andra.


   
SvaraCitera
Åtta

Personligen tycker jag alltid att det är lika roligt varje gång regeringar eller andra typer av makthavare får sig ett knä i skrevet från vanliga människor. Dock är det nästan ännu lustigare att se hur politiker vräker ur sig fullkomligt efterblivna uttalanden såsom: "Julian Assange should be assassinated" (rådgivare till Kanadas premiärminister) eller "Assange is a terrorist" (Sarah Palin). Man tycker att de bör inse vid det här laget att det inte spelar någon som helst roll vad som händer med Assange. Han, tillsammans med andra, må ha visat hur man kan göra, men även om de alla skulle försvinna från jordens yta så kan vem som helst med en dator, grundläggande kunskaper inom kryptering, och kontakter inom säkerhetstjänst, militär eller andra känsliga positioner, göra exakt samma sak.

Det är samma sak som med fildelning av upphovsrättsskyddat material. Det spelar ingen som helst roll huruvida det är "rätt" eller "fel". Det är, och det finns inget sätt att stoppa det. Så antingen kan man stoppa huvudet i sanden och skrika "TERRORIST!!!!" till man kvävs, eller så kan man anpassa sin verksamhet efter hur världen förändras.


   
SvaraCitera

Wikileaks fyller en väldigt viktig funktion! Jag hoppas innerligt att Assange lyckas hålla sig ur nävarna på de regeringar som vill utföra toalettdopp på honom, och fortsätta sprida sådant som våra naiva stackars befolkningar inte vågar tro om sina regeringar.


   
SvaraCitera

stoppa wikileaks


   
SvaraCitera

Makthavarnas reaktioner på WL/Julian skrämmer mig, istället för att erkänna att man gjort misstag så säger Hillary Clinton att man måste åtgärda så att hemligstämplad information inte läcker ut igen. Helt sjukt. Tvivlar starkt på att Julian är skyldig för något, men även om han skulle vara det så gör det inte WikiLeaks mindre trovärdigt.


   
SvaraCitera