Forumet - Jungman jansson's kokbok

Jungman jansson's kokbok

5398 3 39
Kommer här att skriva ner en del recept alltefter jag tillagar dem, samtliga kommer att vara vegetariska men det är bara att byta ut mot lämpligt tuggmotstånd om du är karnivor. Och tvärtom, vill du ha lite köttsmak(umami) i det vegetariska så är det bara att tillsätta lite soja, Monosodium/natrium-glutamat eller någon alg.

Skriver jag ris så menar jag basmati-ris om inget annat nämns, men saknar du god smak kan du använda vanligt matris.

Kanske tvingar någon moderator att tillägga ett register här om tråden blir långlivad.
Jamaikansk Curry"kyckling"

Ingredienser:
300g quorn/soja-bitar/tofu/vadhelst du vill tugga
2 Potatisar
1.5 matsked olja
5 dl vatten
1 lök
3 Salladslökar
5 kvistar färsk timjan (eller 3-5 tsk torkad timjan)
4 vitlöksklyftor
2 Scotch Bonnet eller Habanero
2 tsk salt
2 tsk peppar
1 skvätt limejuice
Jamaikanskt currypulver

*Currypulver:
1-1/4 tsk hela korianderfrön
3/4 tsk hela kumminfrön
3/4 tsk hela gula senapsfrön
3/4 tsk hela anisfrön
½ tsk hela frön av bockhornsklöver
1/4 tsk hel kryddpeppar
1-3/4 tsk gurkmeja
(om ni inte hittar de hela kryddorna går det med malda, men blir mindre autentiskt)

Tillagning:
Börja med curypulvret, lägg alla kryddor utom gurkmeja i en torr stekpanna, rosta dem på medelvärme tills dess färg börjar mörkna en aning, ca 5-10min. Låt dem därefter svalna.
När de kallnat, krossa dem tillsammans med gurkmejan i en mortel eller kryddkvarn.

(Fin)Hacka löken, salladslöken, chilin och vitlöken och tina eventuellt frysta quorn/soja-bitar.
Blanda väl quorn/sojabitarna tillsammans med de hackade grönsakerna, timjan, currypulver, salt, peppar och limejuice i en skål och låt marinera i kylen 1-2 timmar.

När det marinerat; skala och skär potatisen i små bitar och värm oljan i en stekgryta (eller större kastrull om sådan ej finnes till hands). Tillsätt sedan quorn/soja-bitarna med marinad och stek några minuter.
Tillsätt potatisen och vattnet, täck med lock och koka tills såsen tjocknat, ca 1-2 timmar.

Serveras med ris eller "rice & peas" (recept på det kommer så småningom)

Spana också in:

Har glömt att skriva in, så här kommer några:

Matig potatis-och-färs soppa

Ingredienser:
1 lök
3-4 vitlöksklyftor, hackade
3 potatisar, i tärningar
1 paprika, i bitar
300 quorn/sojafärs
3 msk tomatpuré
1-2 torkade chili, krossade
1 dl grädde
5 dl mjölk
1 msk soja
1 buljongtärning
2 tsk oregano
salt
peppar

Fräs färs, chili, potatis, paprika och löksorterna i en stekpanna med olivolja ca 5 min.

Häll över röran i en kastrull och tillsätt tomatpuré, grädde, mjölk, soja, buljong, oregano och låt soppan koka i ca 20 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Image
Geera "Chicken"

Ingredienser:
1 msk Karibiskt currypulver*
300g Quorn/soja/kycklingbitar
1 tsk salt
1 tsk timjan (torkad, eller en kvist färsk)
3 tsk korianderblad
1 lök
1 pimento
1 salladslök
4 vitlöksklyftor
1 scotch bonnet eller habanero
2 msk spiskummin
vatten
salt

*Karibiskt Currypulver:
1/2 msk hel spiskummin
1/4 msk hel korianderfrö
1/4 msk vallmofrö
1/4 msk brun senapsfrö
1/4 msk nejlikor
1/4 msk svartpepparkorn
1/2 msk gurkmeja
1/4 msk ingefära
(Lägg alla kryddor utom gurkmeja i en torr stekpanna, rosta dem på medelvärme tills senapsfröna börjar "poppa", ca 5-10min. Låt dem därefter svalna.
När de kallnat, krossa dem tillsammans med gurkmejan i en mortel eller kryddkvarn.)

Hacka lök, pimento, salladslök och 2 vitlöksklyftor. Blanda sedan med koriander, timjan, currypulver, salt och quorn/sojabitarna, låt stå och marinera i en timma.

När det marinerat; hacka och sautera de andra 2 vitlöksklyftorna i olja tillsammans med "kött" och marinaden i några minuter, tillsätt finhackad scotch bonnet/habanero.

Täck med vatten och koka 10-20 minuter till önskad konsistens, tillsätt sedan spiskummin och blanda in det väl.
Servera med ris, potatis eller ät som det är.
Image
"Chicken" Phall

Ingredienser:
300g Quornbitar/tofu/sojabitar/whatever tuggmotstånd
1 Lök (finhackad)
12 Habanero eller Scotch Bonnet (finhackade)
4 Vitlöksklyftor (krossade)
2,5 cm färsk Ingefära (riven)
4 msk färsk koriander (hackad) eller 4 tsk torkad
1 tsk Garam Masala
2 tsk Curry
3 tsk. Chilipulver
Curry Masala Sås*
5 msk Olja

*Curry Masala Sås:
1 Lök (skivad)
4 Vitlöksklyftor (finhackade)
3 Tomater
1 tsk Gurkmeja
1 tsk Garam Masala
Frön från 4 Gröna Kardemumma
4 msk Olja
2,5 dl vatten
En nypa salt

Börja med Curry Masala såsen, skär ett kryss i botten på tomaterna och skålla dem i vatten någon minut, plocka därefter bort skalet och skär i fyra delar.
Stek lök, tomater och vitlök i oljan tills löken är mjuk ca 10 min. Häll i hälften av vattnet och koka på medelhög värme i 5 minuter, addera sedan resten av vattnet och kryddorna. rör väl och koka i ytterligare 5 min. Ta sedan kokkärlet från värmen, låt svalna en stund och mixa röran.

Medan det svalnar kan du börja med Phall'en, blanda curry och chilipulvret med några droppar vatten så att det blir lite som en deg, preparera grönsakerna enligt anvisningar.

Stek sedan löken mjuk i olja och tillsätt vitlök, ingefära och chilifrukter, stek under omrörning 5 min till. Häll i curry och chilipulverröran och stek under omrörning i ytterligare en halv minut. Addera quorn/whatever och curry masala såsen och låt koka i 20 min under omrörning. Lägg därefter i koriandern och garam masala pulvret, koka slutligen någon minut till och servera sedan med ris. Dekorera med några hela korianderblad om du vill känna dig stilfull.
Image
Murgh makhani

Ingredienser:
2-3 msk smör (gärna mer, var generös, har även gjort den med ghee vilket fungerar lika bra)
1 lök
¼ tsk kanel
3 vitlöksklyftor
2 cm riven ingefära
1 tsk gurkmeja
1 msk korianderfrö
2-3 tsk chilipulver
Tandoori masala pulver (enligt recept jag arbetar från 50g vilket motsvarar en hel kryddburk av modell santa maria, rekommenderar mindre men ändå rätt generöst)
1-2 tsk bockhornsklöver
1-2 tsk socker (valfritt)
300-500g quornbitar/tofu/annat tuggmotstånd
150-200g tomatpuré
1 dl grädde
1 citron eller lime
1,5 dl yoghurt

Tillagning:
Blanda yoghurt, tandooripulver, saften från citron/lime och tuggmotståndet i en skål, se till att det är rejält med tandooripulver, röran skall bli ganska rödfärgad.
Täck över och låt marinera i minst 30 min, gärna över natten.

Skiva löken mycket fint och hacka eller pressa vitlök, riv ingefäran.
Värm upp en stekpanna eller liknande kokkärl och smält smöret/ghee och lägg i löken och kanel, när löken är brynd tillsätt vitlök och ingefära och fräs en kort stund.
Tillsätt gärna mer smör och häll sedan i mariandblandningen, gurkmeja, chili, koriander och bockhornsklöver, sautera i 5 min.

Addera tomatpuré, socker och grädden, rör om ordentligt och smaka eventuellt av med mer tandooripulver, täck sedan över och låt koka lätt i 10 min.

Serveras med ris och/eller naanbröd och/eller chapati