Aviseringar
Rensa alla

Kan Sverige införa euron mot folkets vilja?


Ämnesstartare

Läste nyss att Lettland hade infört euron som sin valuta utan att låta folket rösta. Hur ser det ut i Sverige? Kan våra politiker också göra det? Folket röstade ju nej till euron. Men kan våra politiker bara skita i oss och köra på ändå om man känner för det? Så gjorde man ju med Lissabonfördraget så jag blir lite orolig över att det ska bli samma sak med euron... 


   
Citera

Sverige är för fega för att göra något sådant.


   
SvaraCitera

Regeringen kommer inte göra något som direkt leder till att de inte bli omvalda till nästa mandatperiod. Finns inget i den politik som bedrivs idag i Sverige som handlar om ideologi, utan bara om att få så många röster som möjligt. Med undantag för små "enfrågepartier".


   
SvaraCitera

Ja, eftersom vi lever i en representativ demokrati är det folkets företrädare som bestämmer detta, alltså riksdagen. 

Den grundlag som styr den normerande makten är Regeringsformen. I denna finns inget krav på att vissa frågor kräver folkomröstningar, och inte heller något krav på att folkomröstningar i sakfrågor ens ska följas. Det står heller inte något om vilken valuta vi ska inneha. Med andra ord kan de folkvalda besluta om detta bäst de vill.


   
SvaraCitera

Kan man påtvinga trängselskatt, som det först efteråt när det redan införts blir en omröstning om, där resultatet om det blir ett nej till trängselskatt ignoreras så borde man ju kunna införa euron... ja göra en hel del mot folkets vilja...

Hjärta


   
SvaraCitera

Ja, det kan de göra.


   
SvaraCitera

Rent teoretiskt ja. Det har de gjort förut då folkomröstningar i Sverige inte är bindande.


   
SvaraCitera

Folkomröstningar är bara konsultativa (horigt? - ja) så det kan man göra, så gjorde man tex med högertrafikomläggningen som folket röstade ner i en folkomröstning, på samma sätt har man för några år sedan valt att frångå de man kan fram till efter kärnkraftsfolkomröstningen 1980. 


   
SvaraCitera

Gillar svenska kronan.


   
SvaraCitera

Det hoppas jag, är nämligen för. Glad synd att de rödgröna är emot, ännu en punkt som skiljer mig från dem. 🙁 


   
SvaraCitera

Nej ite sverge.


   
SvaraCitera

Självfallet kan staten (regeringen) klubba igenom och bestämma vad de själva vill utan att folket har något att säga till om trots att vi har en demokrati. För många år sedan hölls en folkomröstning på den tiden Sverige hade vänstertrafik om Sverige skulle införa högertrafik. Folket röstade NEJ till högertrafik men trots detta gick staten MOT folket och införde högertrafik.

Vad beträffar Sverige och EURO. Med tanke på det extremt skakiga tillstånd som hela EU genomlider så har jag väldigt väldigt svårt att tänka mig att Sverige skulle införa EURO innan år 2020. Först får nog Storbritannien införa € innan Sverige hoppar på. 


   
SvaraCitera

Givetvis. Regeringen slutar aldrig förvåna...

För lite Folkomröstningar i detta land.


   
SvaraCitera

känns som alla regeringar i världen har slutat bry sig om demokrati, antingen kommer vi i sverige reagera som egypten o göra statskupp eller så kommer vi bara lägga oss på rygg o låta regeringen ta kontroll som USA visar tecken på. med tanke på drönare och Obamas vallöften som han har brutit.


   
SvaraCitera

Om dom kan lägga ner en skola t.ex. mot folkets vilja, som dom flesta röstat nej till, så kan dom nog göra det med. -.-' Vider.


   
SvaraCitera