Aviseringar
Rensa alla

Kristen klagan stoppar Jesus-tv


Ämnesstartare

Två libanesiska tv-kanaler har efter klagomål från kristna företrädare stoppat utsändningen av en serie om Jesu liv.

En av kanalerna är den shiamuslimska rörelsen Hizbollahs al-Manar ("Fyrtornet"). Den andra kanalen är känd under förkortningen NBN och drivs av parlamentets shiamuslimske talman Nabih Berri.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP har libanesiska myndigheter tryckt på för att förmå kanalerna att fatta beslutet.

Inom islam betraktas Jesus som profet och kallas Isa bin Maryam (Jesus Marias son). Enligt muslimsk tro uppfattas han inte som Guds son; man anser också att Gud räddade Jesus undan korsfästelsen.

Tanken var att den Iran-producerade serien - ursprungligen en långfilm från 2008 - skulle sändas under den pågående fastemånaden, ramadan. Tv-serier i religiösa ämnen är vanliga under fastemånaden i muslimska länder.

Kristna företrädare i Libanon fick av tv-kanalerna tillgång till de 17 avsnitten. Eftersom tv-serien enligt deras åsikt ger en förvriden bild av Jesus - det vill säga en bild som inte stämmer med den som ges i Bibeln - kommer kanalerna inte att sända de återstående avsnitten, detta för att inte såra Libanons kristna.

Den maronitiske ärkebiskopen Bishara al-Rai är en av dem som uttryckt sitt ogillande.

TT

---------------------------------------------------------

Detta har inte fått någon uppmärksamhet alls, medan Vilks-incidenten och Muhammed-karikatyrerna blev en världsnyhet.

Varför behandlas kristna och muslimer såpass annorlunda?

Jag drar mig också till minnes den här incidenten 2008 som inte heller fick någon som helst uppmärksamhet: http://www.corren.se/asikter/olas-kronika/?articleId=4155887


   
Citera
Ämnesstartare

Spartakus:

Detta har inte fått någon uppmärksamhet alls, medan Vilks-incidenten och Muhammed-karikatyrerna blev en världsnyhet. Kristna och muslimer behandlas uppenbarligen annorlunda.

Sant, men vilks är samtidigt en svensk medborgare. och producenterna har inte mött hot om ritualmord från mängder av kristna organisationer världen över, amabassadörer från fjärran har heller inte skickats hem tack vare detta.

m.a.o ingen riktigt bra jämförelse.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sming:

Sant,

Å andra sidan hade det nog hänt mer om inte kanalerna hade dragit in programmet.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Håller med Sming om att jämförelsen med Lars Vilks inte riktigt stämmer, snarare med det där South Park-avsnittet om Muhammed som drogs tillbaka. Detta hade nog säkert kunnat få Lars Vilks-proportioner dock om det blåsts upp mer i media, kristna mongon finns precis lika många som muslimska.


   
SvaraCitera

Det kanske inte egentligen var viktigt ens för de libanesiska muslimerna att det sändes, eller så har de kanske större förståelse där för andra människor. Jag får känslan av att det inte var en jättestor grej i Libanon, men det kanske det var?

Här i Sverige är väl Islam fortfarande så främmande att det går att kritisera till skillnad från kristendomen som är mer bekant.

Dock skulle jag vilja se den, jätteintressant ju! Dold text: Är kristen.


   
SvaraCitera

Spartakus:

Detta har inte fått någon uppmärksamhet alls, medan Vilks-incidenten och Muhammed-karikatyrerna blev en världsnyhet.

Förstår inte riktigt jämförelsen. Lars Vilks Muhammed-karikatyrer var och förblir en onödig och förolämpande situation, att den här serien stoppades hade väl mer om respekt att göra? Eller va?[tard]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Luna Lovegood:

eller så har de kanske större förståelse där för andra människor.

Är väl inte ett särskilt stort tankesprång att muslimer har lättare för att förstå och acceptera att någon inte vill att något skall avbildas eller visas på ett visst sätt.


   
SvaraCitera