Aviseringar
Rensa alla

Lexbase


Ämnesstartare

För den oinvigde så lagrar lexbase.se domar från svenska domstolar där de tilltalade/parterna i ett tvistemål visas med namn. Tankar man sitt konto med 59/79 kr så får man dessutom se alla domar och dess protokoll.
Detta kan ju tyckas bra när man ska anställa någon, skaffa en inneboende etc. Dock står ju inte utfallet av domen med om man inte tankar sitt konto och därför kan man ju döma folk bara för att man ser de förekommit som tilltalade i ett mål.

Tldr: Nu kan du alltså söka på ett namn (mamsi, grannen, klasskompisen etc) och helt gratis få se om hen förekommit som tilltalad (anklagad) i ett mål. Bra eller dåligt?


   
Citera
Ämnesetiketter
Ämnesstartare

Det är förjävligt. Och de sparas ju för evigt till skillnad från belastningsregistret


   
SvaraCitera
Draug

isola: Nej

Inget som utomstående har med att göra anser jag.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Är väldigt tveksam till det


   
SvaraCitera
Kudhos

Nej. Polisens register ska räcka om man orkar gå så långt som privatperson.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Draug:

Inget som utomstående har med att göra anser jag.

Fast det är ju rätt bra att få reda på om ens barnvakt blivit dömd för pedofili, t ex. Dessa uppgifter är ju ändå offentliga. Dock kan det ju skapa häxjakter och svårigheter för folk som lagt sina brott bakom sig och nu lever hederligt, för att inte tala om folk som blivit frikända men ändå visas för att de förekommit i ett mål. Dock får man ju reda på det sistnämnda om man betalar lexbase.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

nej det låter dåligt. kanske skulle vara ok i ett perfekt samhälle där folk inte dömer någon för att den blivit åtalad men i en perfekt värld begås heller inga brott.


   
SvaraCitera
reben

ja
fult o tjäna pengar på de dock


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

fan vad jag skaffar besökare till lexbase nu.. de borde paya mig


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ska/Bör

Nej.
Döm aldrig någon innan personen dött.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

isola: Nej!


   
SvaraCitera
Draug

isola: Fast det är ju rätt bra att få reda på om ens barnvakt blivit dömd för pedofili, t ex. Dessa uppgifter är ju ändå offentliga. Dock kan det ju skapa häxjakter och svårigheter för folk som lagt sina brott bakom sig och nu lever hederligt, för att inte tala om folk som blivit frikända men ändå visas för att de förekommit i ett mål. Dock får man ju reda på det sistnämnda om man betalar lexbase.

Barnvakten kan visa sig vara pedofil även om denna inte är dömd för det. Även om det kan ha fördelar med sådan kunskap om andra, så är människor duktiga på att döma andra på förhand och dra förhastade slutsatser. Rättssystemet är även långt ifrån felfritt, bara för att någon finns i ett register så behöver inte det betyda att person fick just den domen på rättvisa grunder. Tycker inte att alla ska ha tillgång till sådana uppgifter.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

uppgifterna bör vara offentliga men att 1. ett företag tillåts mjölka det och 2. incitament skapas för att bara snegla på om nån varit åtalad, är inte ok.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Lexbase är perfekt för research, bra när man behöver veta mer om någon.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

isola: Tldr: Nu kan du alltså söka på ett namn

Ska också tilläggas att den kritiserade kartfunktionen som skulle tas bort, som var borttagen i början när sidan efter tillfälligt stopp kom tillbaka - är tillbaka. Vet ej sedan hur länge, men ja.

Hjärta


   
SvaraCitera