Forumet - Matematik

Matematik

133 0 13

Spana också in:

jojOzZz:


Uppgift

(2x-1)(4x+1)-(2x-1)(x+5) = 0

Lösning

(2x-1)(4x+1)-(2x-1)(x+5) = 0

(2x-1)(4x+1)-(2x-1)(x+5) = 0
(2x-1)(4x+1-(x+5)) = 0
(2x-1)(4x+1-x-5) = 0
(2x-1)(4x-x+1-5) = 0
(2x-1)(3x-4) = 0

(2x-1)(3x-4) = 0

2 fall

2x-1 = 0
3x-4 = 0

Fall 1

2x-1 = 0

2x-1 = 0
2x = 0+1
2x = 1
x = 1/2

x = 1/2

Fall 2

3x-4 = 0

3x-4 = 0
3x = 0+4
3x = 4
x = 4/3

x = 4/3

x = 1/2 eller x = 4/3

Resultat

x = 1/2 eller x = 4/3
oktoberbarn:

så jag delade din 2x^2-11x+4=0 med två. är ganska säker, men inte helt hundra på att det ska vara så. får se vad något 1337 säger


Ah, kan säkert vara så. Minns knappt pq-formeln. Tyckte förr att det var den lättaste av alla formler och kunde den helt utantill.
oktoberbarn:

nee tror att x^2 ska vara ensamt i pq .

så jag delade din 2x^2-11x+4=0 med två. är ganska säker, men inte helt hundra på att det ska vara så. får se vad något 1337 säger


yes man får bara ha en ensam x^2 term, så det blir:

2x^2-11x+4=0
x^2 - 5,5x + 2 = 0

x=5/2+-roten ur ((5/2)^2-2)
x=2,5+-(4,25)

x1=6,75 x2=-1,75

tror jag ^^