Forumet - mattesnille som hajar ekvationer?

mattesnille som hajar ekvationer?

754 0 16

Spana också in:

Menar du 1 - (a + b)/(a - b)?

Notera att a + b = a - b + 2b

Så (a + b)/(a - b) = (a - b + 2b)/(a - b) =

=(a - b)/(a - b) + 2b/(a - b) = 1 + 2b/(a - b)

Således är 1 - (a + b)/(a - b) = 1 - [1 + 2b/(a - b)] =

= -2b/(a - b) = 2b/(b - a)

________________________

Alternativt: Gemensamma nämnare!
1 = (a - b)/(a - b)

Så 1 - (a + b)/(a - b) = (a - b)/(a - b) - (a + b)/(a - b) =

a - b - a - b
--------------- =
a-b

-2b
-----
a-b
variabel:

uppgiften lär vara att förenkla.


Ja, men det går ju fan inte förenkla om det enda vi vet är:
1 - a + b
a - b

Helvete! Det går inte! Det skulle gått om vi skulle få ett värde vad a - b är men det står ju inget. Därför går det inte att förenkla så jag tycker att TS är väldigt konstig som förväntar sig att vi ska kunna "lösa" det.
r4ll3:

Helvete! Det går inte! Det skulle gått om vi skulle få ett värde vad a - b är men det står ju inget. Därför går det inte att förenkla så jag tycker att TS är väldigt konstig som förväntar sig att vi ska kunna "lösa" det.


uttrycket går att förenkla till 2b/(b-a), som myspip visade.