Forumet - Menspudding, Mensplättar [love]

Menspudding, Mensplättar [love]

144 0 28
nån klagade över att jag inte bidrog med ett faktiskt recept förra gången så här e det, varsågod

Menspudding - Mensplättar
ungefär tolv portioner
Ugnstemperatur 200º

ca 2¢ timme

Ingredienser
1 liter mensblod
5 dl svagdricka eller lättöl
8 dl grovt rågmjöl
1 gul lök
150 g margarin eller ca 100 g ister
1 msk salt
½ tsk kryddnejlika
1½ tsk kryddpeppar
1½ tsk vitpeppar
2-3 tsk mejram eller timjan, finstött
½ dl sirap
1-2 dl russin

Blir ca 2 kg blodpudding, fetthalt ca 8 %.
Tina ditt mensblod i kylskåp 8-10 timmar. Sätt på ugnen. Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning. Skala och hacka löken. Fräs den i lite av fettet och blanda ner i smeten. Smält sedan resten av fettet och blanda ner det. Tillsätt salt, malda kryddor och ev sirap och/eller russin. Stek ett prov av smeten i ej för varm stekpanna och smaka av.

Beräkna per portion: ca 150 g menspudding eller menskorv

Menspudding: Häll smeten i smorda, bröade formar upp till 2/3. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med aluminiumfolie eller smörgåspapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna. Grädda i vattenbadet 1-1 1/4 timme. Pröva med en sticka eller provnål, som ska kännas torr, om puddingen är färdig. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp. Puddingen kan serveras nygräddad eller förvaras i kylskåp några dagar. Kan också djupfrysas. Fryslagras högst 3 mån. Till nygräddad menspudding: lingonsylt, en råkostsallad, sprit.

Spana också in: