Aviseringar
Rensa alla

nazister höger eller vänster?


dazed:

Den traditionella fascismen uppkom ungefär så, som ett försvar mot farliga kommunister på frammarsch i en av "fri marknadsekonomi" söndrad så tog de fascistiska rörelserna över, i regel i maskopi med traditionellt konservativa krafter och storindustrin.

Vill dom det som regel då verkligen?

Man talar ju inte om klass utan menar att det är blod, ras, nation som förenar, visst man brukar förespråkar något slags välfärdsstat men aldrig avskaffandet av klassskillnader i sig, inte i en sån elitisk lära.

Kanske inte, men om vi tittar på den socialism som varit aktuell de senaste hundra åren som bygger på Marx i olika utsträckning så har den präglats av internationaler, solidaritetsprojekt och tanke om att arbetare världen över förenas av klass inte blod. Proletärer världen över och allt vad det heter.

'Vill dom det som regel då verkligen?

tror du privata företag och en fri marknad drev nazi-tyskland eller?


   
SvaraCitera

dazed: Man talar ju inte om klass utan menar att det är blod, ras, nation som förenar, visst man brukar förespråkar något slags välfärdsstat men aldrig avskaffandet av klassskillnader i sig, inte i en sån elitisk lära.

Man talar om klass men menar att det i någon mening är underställt rasen och nationen. Det går att arbeta för jämlikhet även om den inte innebär att den ska följa marxistiskt mönster.

dazed: Kanske inte, men om vi tittar på den socialism som varit aktuell de senaste hundra åren som bygger på Marx i olika utsträckning så har den präglats av internationaler, solidaritetsprojekt och tanke om att arbetare världen över förenas av klass inte blod. Proletärer världen över och allt vad det heter.

Socialism var väldigt aktivt på många håll i världen under 1900-talets första halva, före kriget, efter kriget; men på få till inga ställen fick den ett internationellt genomslag som marx mfl hade hoppats på. Det blev aldrig någon arbetarrevolution. Folk hade tagit till sig de värdefulla grundelementen och applicerade det på sina egna nationer. Det du beskriver tog fart med 68-vänstern.


   
SvaraCitera

Bööööörg:

'Vill dom det som regel då verkligen?

tror du privata företag och en fri marknad drev nazi-tyskland eller?

Industrin var privat även om den anpassades till krigsmaskineriets krav vilket kapitalisterna tjänade stora pengar på, den tyska ekonomin var nog ganska mycket av det man ibland brukar säga att USA har en krigskeynesiansk ekonomi.  Någon "fri marknad" har aldrig existerat i något land någonsin och lär aldrig göra.


   
SvaraCitera

Weeaboo: Socialism var väldigt aktivt på många håll i världen under 1900-talets första halva, före kriget, efter kriget; men på få till inga ställen fick den ett internationellt genomslag som marx mfl hade hoppats på. Det blev aldrig någon arbetarrevolution. Folk hade tagit till sig de värdefulla grundelementen och applicerade det på sina egna nationer. Det du beskriver tog fart med 68-vänstern.

Idén genomsyrade de socialistiska partierna i de flesta länder även om det rent praktiskt blev nationella partier osv, du har säkert hört om hur leninist-marxisterna i det tidiga Sovjetunionen inte trodde på att man kunde genomföra ett socialistiskt mirakel i Ryssland utan att man istället väntade på att världsrevolutionen skulle starta i det industrialiserade Tyskland.

Weeaboo: Man talar om klass men menar att det i någon mening är underställt rasen och nationen. Det går att arbeta för jämlikhet även om den inte innebär att den ska följa marxistiskt mönster.

Jaså, källa på det? Som NiklasW hade sagt.

Gemensamt för dom rörelser som kallats vänster från den franska revolution som tidigare lyftes fram i tråden och fram till våra dagar är att dom varit progressiva i någon mån, medan fascistiska rörelser vill rena landet och ta det tillbaka till någon form av upplevd storhetstid, ett germanskt paradis, romarrike eller vad det nu må vara. Man är reaktionära.


   
SvaraCitera
GraGo

De är som liberaler, fast tvärtom. (extremt)Höger i sociala frågor och vänster i ekonomiska


   
SvaraCitera

Adolf Hitler drev Nationalsocialismen som klassisk vänsterpolitik: full sysselsättning med skattefinansierade statliga jobb, gratis skola, sjukvård och  omsorg. Men det rastänkande som nazismen hade kom ifrån högerextremismen.


   
SvaraCitera

Lite mer höger men egentligen ingen av dem


   
SvaraCitera

Fascism och konservatism brukar väl ses som rätt höger. Dock finns det väl fascism långt ut på vänsterkanten också. 


   
SvaraCitera

Nazister i allmänhet är höger(innebär inte att alla eller merparten av högerfolk är nazister)


   
SvaraCitera

vonKissekatt: Fascism och konservatism

Fascism och konservatism är dock två motsatser rent politiskt.


   
SvaraCitera

Jag skulle säga att det i princip inte går att placera nazism i höger-vänster och det är väl lite det som utmärker fascismen överlag, den går inte att placera in i de traditionella skalorna. Den var mot både frihet för individen (höger) och klasskamp (vänster). Den var för välfärd och reformer, men samtidigt inte för alla och samtidigt under hårt auktoritärt styre. Allt var dessutom influerat av antisemitism, konspirationer och ett motstånd mot demokrati.

Man har väl mer gemensamt med vänstern än med högern i allmänhet, men samtidigt har man så mycket inte gemensamt så det blir samtidigt fel att säga att den är vänster.


   
SvaraCitera

Niklas: Den var mot både frihet för individen (höger) och klasskamp (vänster).

Vänsterfolk kan vara för individers rättigheter(missförstår dig kanske).

Inte för att jag bryr mig särskilt mycket om det politiska spektrumet, jag håller inte med de flesta "vänsterfolk" om rätt mycket

Niklas: Allt var dessutom influerat av antisemitism, konspirationer och ett motstånd mot demokrati.

Man kan väl vara för diktatur och samtidigt vara höger(igen, jag kanske missförstår dig)?

Niklas: Man har väl mer gemensamt med vänstern än med högern i allmänhet

Hur?


   
SvaraCitera

anonym321123: Vänsterfolk kan vara för individers rättigheter(missförstår dig kanske).

Inte för att jag bryr mig särskilt mycket om det politiska spektrumet, jag håller inte med de flesta "vänsterfolk" om rätt mycket

Med individens frihet så menar jag frihet som liberala formulerar den. Frihet att göra vad man vill med sina pengar, resa var man vill, ta sig var man vill, ej tvingas till skatt osv. 

anonym321123: Man kan väl vara för diktatur och samtidigt vara höger(igen, jag kanske missförstår dig)?

Oftast så går det inte riktigt i linje med den liberala synen på människan, men det väl att kombinera allt med allt antar jag. 

anonym321123: Hur?

Precis det jag var inne på. Man förespråkade ändå en välfärdsstat, sociala skyddsnät, kollektiva samhällsmodeller, förstatliganden, statliga investeringar och så vidare. Där har man mer gemensamt med vänstern än högern. Sedan är ju vänsterns modeller av detta ganska radikalt annorlunda, men nu menar jag inte att de är lika, utan bara mer lika om man säger så.

Sedan går det ju också att se stora likheter mellan den mest extrema vänsterideologin, kommunism, och nazism i auktoritarismen och antidemokratin. Sedan finns ju antisemitismen också såklart.


   
SvaraCitera

Niklas: Med individens frihet så menar jag frihet som liberala formulerar den.

Jaha okej

Niklas: Oftast så går det inte riktigt i linje med den liberala synen på människan

Höger=liberal?

Niklas: Precis det jag var inne på. Man förespråkade ändå en välfärdsstat, sociala skyddsnät, kollektiva samhällsmodeller, förstatliganden, statliga investeringar och så vidare. Där har man mer gemensamt med vänstern än högern.

Fast samtidigt, Hitler var ju nationalist och imperialist?

Skulle du personligen säga att en vänstermänniska alltid bör betraktas som en socialist?

Niklas: Sedan går det ju också att se stora likheter mellan den mest extrema vänsterideologin, kommunism, och nazism i auktoritarismen och antidemokratin.

Om du byter ut det fetstilta ordet med leninism så har du väl rätt. Fast många är auktoritära utan att vara leninister eller nazister(Erdogan t.ex).

Niklas: Sedan finns ju antisemitismen också såklart.

Menar du att antisemitism är någonting som för det mesta är vänster?


   
SvaraCitera

anonym321123: Höger=liberal?

Ja.

anonym321123: Fast samtidigt, Hitler var ju nationalist och imperialist?

Oklart om det verkligen var nationalism, men absolut imperialist. Men absolut, det är ju inget man delar med vänstern direkt, tvärtom. Men inte heller något man delar med högern. 

anonym321123: Skulle du personligen säga att en vänstermänniska alltid bör betraktas som en socialist?

Nja, men allt är väl till viss mån nedtonade varianter av det, typ socialdemokrati. 

anonym321123: Menar du att antisemitism är någonting som för det mesta är vänster?

Nej men vänstern är definitivt överrepresenterade vad gäller antisemitism. Troligtvis tack vare Israelkritiken och vänsterpartiets ofta ganska nära band med olika muslimska organisationer.


   
SvaraCitera