Forumet - nyttig lättlagad mat?

nyttig lättlagad mat?

2478 1 23

Spana också in:

Morots- och plasternacksoppa.

Ingredienser

2 morötter
1 palsternacka
spiskummin
0,5 dl grädde

Gör så här

Koka morötterna och plasternackan nästan mjuk i en kastrull. Därefter hälla av hälften av vattnet och koka lite till tillsammans med spiskummin.  Mixa nu allt slätt och fint och tillsätt grädden.

Ps häller du av för mycket vatten är de bara att tillsätta lite senare ds,



Potatis är nyttigt, billigt och väldigt lätt att tillaga så varför inte RAGGMUNKAR.

800 g fast potatis
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
4 dl vanlig 3% mjölk

Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna så att det blir ljusgult. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.

Lingonsylt är supergott till. Gärna även stekt rimmat fläsk.

För att inte potatisen ska mörkna under tiden du steker raggmunkarna så lägg gärna i ett eller ett par kryddmått citronsyra eller askorbinsyra i smeten.

Funkar bäst att göra på vinterpotatis då vinterpotatisen innehåller mer stärkelse än vad färskpotatis gör.

Bevara Sverige Svenskt: Potatis är nyttigt, billigt och väldigt lätt att tillaga så varför inte RAGGMUNKAR.

800 g fast potatis
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
4 dl vanlig 3% mjölk

Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna så att det blir ljusgult. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.

Lingonsylt är supergott till. Gärna även stekt rimmat fläsk.

För att inte potatisen ska mörkna under tiden du steker raggmunkarna så lägg gärna i ett eller ett par kryddmått citronsyra eller askorbinsyra i smeten.

Funkar bäst att göra på vinterpotatis då vinterpotatisen innehåller mer stärkelse än vad färskpotatis gör.
Att potatisrätter är billiga och lättlagade köper jag men vad är det som är så extremt nyttigt med potatis? Potatismjöl?

tänkaren: Att potatisrätter är billiga och lättlagade köper jag men vad är det som är så extremt nyttigt med potatis? Potatismjöl?
Med en vild gissning skulle jag påstå att det finns två basvaror som du skulle kunna överleva på utan att behöva äta något annat och det är potatis och mjölk.

Vad beträffar potatis...

Potatis är nyttigt! Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror, utan också en av de nyttigaste. Potatis innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du också i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter. Dessutom är den mättande.
Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin som gör oss nöjda och lugna. Vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig.

Näringsvärde per 100 gram potatis:
cirka 80 g vatten
17,6 g kolhydrater
2,1 g protein
0,1 g fett
7 mg kalcium
0,6 mg järn
53 mg fosfor
76 kcal energi
Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-Vitamin.

250 g potatis ger i procent av rekommenderat dagligt intag:
2,3 procent av det dagliga behovet av kalcium
7,8 procent av det dagliga behovet av protein
10,4 procent av det dagliga behovet av energi
11,1 procent av det dagliga behovet av järn för kvinnor
20,0 procent av det dagliga behovet av järn för män
34,4 procent av det dagliga behovet av askorbinsyra

Potatis är till 99,9 procent fettfri.

Potatis och rotfrukter är bra basmat. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet.


Källa: http://svenskpotatis.se/om-potatis/naringsvarde/ och http://www.livsmedelsverket.se/