Aviseringar
Rensa alla

Olika etniciteter inom Islam - olika uppfattningar?


Ämnesstartare

Hej hej!

Jag gör ett skolarbete och ska bland annat intervjua folk om detta, men varför inte fråga ett forum om det? Jag är medveten om att vissa svar kanske blir jätteoseriösa/whatever, men sen så förväntar jag mig inget ur denna tråd heller.. men ni får gärna vara snälla och försöka skriva ett sånt seriöst svar som möjligt!=)

Det jag vill ta reda på är svenskars syn på olika etniciteter inom islam, tex om ni uppfattar en somalisk muslim som är mörkhyad etc annorlunda än en, låt oss säga, finsk muslim. Detta gör jag främst för att analysera och gå på djupet varför vissa grupper inom islam i Sverige är mer utsatta än andra när det gäller arbetsmarknaden, det sociala och så vidare.

Om ni har svårt att tänka er något vettigt att skriva så kan ni ju alltid tänka er in i en situation, till exempel att du är en VD på ett företag eller dylikt, och ni ska anställa en person till. Det kommer en finsk/bosnisk/europeeisk muslim, en muslim någonstans från mellanöstern och en från afrika. Vilken väljer ni?

Skriv på!


   
Citera

lostprophet:

Det kommer en finsk/bosnisk/europeeisk muslim, en muslim någonstans från mellanöstern och en från afrika. Vilken väljer ni?

detta förutsätter ju att personen i fråga har fördomar...

jag skulle nog inte ha någon aning om vilken religion personen hade om jag inte frågade... brukar ju inte riktigt stå på meritlistan om man är muslim? ... Men fick jag reda på att någon av personerna är muslim skulle jag inte bry mig. det faktum att han/hon skulle vara muslim skulle inte ha någon som helst påverkan på dess arbete.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nu tog jag bara jobbet som ett exempel. Kanske var ett dåligt, vad vet jag. Det jag vill åt är i största allmänhet vilka ni skulle handskas med/socialisera/umgås (ja du fattar) av de olika etniciteterna. Det är ju ett faktum att somalier har det svårare på arbetsmarknaden än andra etniciteter inom islam, till exempel iranier etc..


   
SvaraCitera

lostprophet:

tex om ni uppfattar en somalisk muslim som är mörkhyad etc annorlunda än en, låt oss säga, finsk muslim.

Det där är ren rasism och har ingenting med själva religionen och göra. Det är en folkgrupp, muslimer är inte en folkgrupp. Du blandar in två olika saker.

lostprophet:

Vilken väljer ni?

Skulle självklart ta en moderat muslim och inte en extremist från Mellanöstern. Själva begreppet "muslim" är så löst nu för tiden då det finns så många skillnader i just det ordet.

Eftersom du inte verkar ha reflekterat så mycket tänker jag inte skriva något dödsseriöst och långt [smile].


   
SvaraCitera

Tråden låst på grund av inaktivitet


   
SvaraCitera