Aviseringar
Rensa alla

Quiz: Revolutionernas & Imperialismens tid


kongo, algeriet och somalia!

Sming:

bildades under och efter napoleonkrigen


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Hmm, under Napoleonkrigen så delades Europa upp mellan Napoleons Frankrike och Rysslands Tsar, Alexander I, det gamla Tysk-romerska riket uppstod att existera, sedan så ändrades även Italiens karta. Något mer ingående vet jag faktiskt inte.

Efteråt så antar jag att du menar på Wienkongressen; Belgien går samman med Nederländerna, Rhenlandet tillhör numera Preussen och det italienska kungariket Sardinien får ett tillskott i form av Piemonte. Samt att Metternich får ännu mer makt.

Vet inte om det var det du var ute efter.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

passaro:

Vet inte om det var det du var ute efter.

Du gav en del svar, Italiens första enande skedde i.o.m Napoleon, men en del av kakan hade han inlemmat i frankrike, så den såg ju inte ut som den nuvarande statsbildningen eller den som kom efter italiens slutgiltiga enande under 1800-talet.

Rhenförbundet var också korrekt, inkorrekt att den tillföll Pruessen dock, som alla länder så återfick dem sina landsbesittningar när Napoleon störtades. även om tysk-romerska riket upplöstes så fanns samarbetet mellan dom tyska staterna kvar, en del ville inte inlemma sig själva i Pruessen utan valde att samarbeta med det tysk-romerska riket istället, exempelvis bayrarna gjorde detta. Det var efter dom tre snabba krigen som skedde under senare delen av 1800-talet som möjliggjorde det för Bismarck att ena alla tyska småstater under en och samma fana utan att någon lade sig i deras affärer.

Det om Belgien och Nederländerna kände jag faktiskt inte till, stämmer förmodar jag.

Andra stater Warzawa-förbundet, överlevde inte länge.
Illyriska konungariket var ett till.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ny Fråga: Imperialismen på 1800-talet. Vad var det för speciellt med den och hur skiljde den sig från den tidigare kolonialismen, samt, räkna upp de motiv som imperialismen stod för.

Nämn även tre exempel på länder/områden som påverkades av imperialismen.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Kolonialismen och imperialismen gick ju "upp i varandra" så det kan vara svårt att särskilja dom åt. jag vet inte vad du fluktar efter, men kan det vara som så att kolonialismen var mer vinstdrivande än vad imperialismen var? Handeln var livlig, borgerskapet gjorde intåg på den samhällsklassiga scenen, adeln puttades ner i.o.m att feodalsystemet avskaffades och kungen fick mer friare händer.

Motiv:Prestige. kolonierna kostade alltjämnt mer att upphålla än vad dom bringade in, man ville visa upp sitt lands handlingskapacitet, man spännde på musklerna inför övriga europa helt enkelt.

Råvaror: Det andra var väl råvarorna, nästan hela Europa hade vid denna tiden övergett frihandeln och satsade på protektionism. Då man inte handlade med varandra var man tvungen att gå ut i världen och fånga in dom helt själva till dom omättliga industrierna i hemlandet.

Områden som blev påverkade av imperialismen:

Indien: Fick väl ut mest av imperialismen, befolkningen ökade kraftigt och administrerades ganska väl, ett av dom få länderna som inte ballade ur när det blev självständigt, såsom det gjorde i grannländerna Afghanistan, Pakistan och Bangladesh.

Kina: Kina stod under många länders inflytande under imperialismens tid, alla kontrollerade varsina bitar som dom administrerade. Nästan varenda person som innehade en högre administrativ tjänst i landet hade utbildats i Europeiskstyrda skolor, både i och utanför kina.

Stilla havet: I brist på andra altenativ får man väl ta stilla havet, Usa som själv varit en koloni blev helt plödsligt intresserade av att börja att göda sig. Man började kolonisera flera öar i stilla havet och uppförde en stark administration.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ny fråga: Vad hette mannen som enade hela Italien och av vilken börd var denne mannen?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Garibaldi

Borgar, sjömannafamilj typ.

Vad är ett annat namn på det första boerkriget?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sming:

Motiv

Sming:

Råvaror:

Imperialismens motiv är bl.a:

Ekonomiska:
Som sagt, råvaror. Avsättningsmarknader för färdigvaror; behov av nya marknader för överskottskapital; samt bunkringsstationer.

Religiösa
Spridande av kristen lära, välgörenhet. (Se Dr. Livingstone)

Herrefolksmentalitet
White Man's burden.

Befolkningspolitiska:
"Livsrum"

Politiska:
Ju fler kolonier - desto större makt och prestige. Som du nämnde.

Militära:
Militärbaser, bunkringsstationer gav fördelar i krig.

Men annars så fick du med det mesta.

Transvaalkriget.

Varför träder nationalismen fram som en stark politisk kraft från ca 1800?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

passaro:

Varför träder nationalismen fram som en stark politisk kraft från ca 1800?

I början av 1800-talet så låg hela Europa direkt under Napoleon eller under ett visst inflytande. Dom ville styra sig själva och väck från fransk överhöghet. Dom flesta nationalistgrupper erhåller att revolutionen var nödvändig för att få väck dom europeiska kungarna, vilket bäddade för en vidare demokratisering av Europa.

Romantiken var också en bakomliggande faktor, en väldigt stark dessutom.

Ny fråga: Romantiken, vad är det som utmärker den? redogör ett par särdrag. Vad fick den för följder?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Under romantiken var människans indentitet som individer, där man fokuserade sig i sina nationer och delar av människosläktet, detta ledde till ett intresse för själen och för det egna folket. Detta såg man i och med att romantiken stod för kollektivet(folksjälen), känslan, det intuitiva. Och därav kan man säga att man ser människan som varelse som drivs av känslor, instinkter och krafter.

Centralt för romantiken var:
Kollektivism (Folksjälen)
Känsla
Mysticism

Vad den fick för följder är olika beroende på vilket land vi talar om. I Tyskland så korsbefruktades den med nationalismen och här växte det då fram en agressiv ton. Den tedde sig i form av att söndra istället för att ena, mycket pga att konservatismen växte sig mycket stark här. Konservatismen blandades då med nationalismen, och blev en annan form av nationalism, nationalromantism.

Till skillnad från Frankrike där den tedde sig helt annorlunda. Där fick den ej heller så mycket utrymme. Mycket pga då den stod i kontrast till upplysningen, som hade sin tid från 1600-talets slut till omkring 1800. Höjdpunkten för den låg i Frankrike under 1700-talet och här har vi bl.a en av anledningarna till varför romantiken i Frankrike dels tedde sig annorlunda och varför den inte fick lika stor föjld av den.

Nämn den filosof som med sina tester och antitester influerade Karl Marx. Och även, vad kallar man detta begrepp som innefattar "tes" och "antites".


   
SvaraCitera