Aviseringar
Rensa alla

Rasist? Hummm... varför tror ni det?


Ämnesstartare

Man ser ju överallt hur "rasistisk" Jimmie Åkesson och SD allmänt är osv men för ca 1 år sedan tog jag tag i att läsa deras A-Ö politik (på deras hemsida) och upptäckte att "slänga ut alla invandrare" grejen inte riktigt stämmer... Så hur har ni tolkat allt detta? Är det bara något de säger men menar att slänga ut alla icke etniska svenskar. 
Skulle gärna vilja få veta hur olika personer tolkar SD:s politik och vilka argument de har 🙂

OBS! Jag har INTE sagt att jag gillar, stödjer eller är en sverigedemokrat så kom inte att kalla mig rasist för jag har inte kommit ut med om vad jag tycker om saker och ting ( invandring t.ex.) Galen 


   
Citera
Ämnesstartare

"Demokrati betyder folkstyre och vår uppfattning är att man inte helt kan förbigå ordet ”folk” i begreppet folkstyre och att folkstyret i längden riskerar att bli mycket problematiskt att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk, där det inte råder konsensus kring vilka som skall räknas till folket och där det kanske inte ens förekommer en gemensam arena för debatt eftersom invånarna i staten inte talar samma språk. Vi ser således förekomsten av en gemensam nationell och kulturell identitet bland befolkningen i staten som en av de mest grundläggande hörnstenarna i en stark och väl fungerande demokrati."

"Centralt i Sverigedemokraternas politik är att skattemedel ska användas för att stärka vårt lands interna sammanhållning och nationella gemenskap, inte för att stödja samhällssplittrande projekt eller idéer som leder till motsättningar och utanförskap. Mot bakgrund av detta bör allt statligt stöd till mångkulturalistiska verksamheter, även inom ramen för folkbildningen, dras in. Med begreppet mångkulturalistisk avses i första hand sådana verksamheter som syftar till att bejaka och förstärka kulturella, religiösa och identitetsmässiga skillnader mellan Sveriges invånare baserat på deras etniska bakgrund."


   
SvaraCitera

   
SvaraCitera

SD och dess företrädare var mer öppet rasistiska för säg 10 år sen (inte så lång tid ens...) och under 90-talet. Sen dess har de städat i leden och fått bukt med den grövsta rasismen, men en hel del tyder på att rasismen fortfarande ligger kvar och pyr och ibland blossar den upp...


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Att de sedan är sprungna ur nazistiska rötter är ju också något av en ledtråd.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nachac:
Att de sedan är sprungna ur nazistiska rötter är ju också något av en ledtråd.

Vänsterpartiet var knähundar åt Stalin så nigga pls.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sverigedemokraterna är inte ett rasistiskt parti, det är ett nationalistisk socialkonservativt parti som är främlingsfientliga. De har en del rasistiska företrädare och en del idioter om man ska vara korrekt.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

SvenskWithAttitude:
Sverigedemokraterna är inte ett rasistiskt parti, det är ett nationalistisk socialkonservativt parti som är främlingsfientliga. De har en del rasistiska företrädare och en del idioter om man ska vara korrekt.

Titta, det jag letat efter på ett ungefär dock men antar att du förstår att slänga ut sig uttrycken fascist och rasist inte gör det till de 🙂


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

SvenskWithAttitude: Vänsterpartiet var knähundar åt Stalin så nigga pls.

VPK var, som namnet antyder, kommunister, vilket gjorde att de sympatiserade med Sovjetunionen, eller snarare den version som man visade upp, vilket är helt logiskt. I retrospekt var det ett misstag, men det är skillnad på tveksamma förbindelser i och med ideologi och tveksam ideologi.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

SvenskWithAttitude: främlingsfientliga.

= Rasistiska.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nachac: "Demokrati betyder folkstyre och vår uppfattning är att man inte helt kan förbigå ordet ”folk” i begreppet folkstyre och att folkstyret i längden riskerar att bli mycket problematiskt att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk, där det inte råder konsensus kring vilka som skall räknas till folket och där det kanske inte ens förekommer en gemensam arena för debatt eftersom invånarna i staten inte talar samma språk. Vi ser således förekomsten av en gemensam nationell och kulturell identitet bland befolkningen i staten som en av de mest grundläggande hörnstenarna i en stark och väl fungerande demokrati."

Här betonar alltså SD vikten av att det finns ett uttalat svenskt folk som lever i Sverige och att detta folk ska känna så stor samhörighet som möjligt med varandra. SD definition på vilka som tillhör folket bygger på kultur, värderingar - primärt vad man själv känner sig som. Detta betyder alltså att människor oavsett etnicitet kan räknas som det svenska folket, detta är även det som assimilering innebär, och hela denna princip står i direkt motsats till rasism. 

Nachac: "Centralt i Sverigedemokraternas politik är att skattemedel ska användas för att stärka vårt lands interna sammanhållning och nationella gemenskap, inte för att stödja samhällssplittrande projekt eller idéer som leder till motsättningar och utanförskap. Mot bakgrund av detta bör allt statligt stöd till mångkulturalistiska verksamheter, även inom ramen för folkbildningen, dras in. Med begreppet mångkulturalistisk avses i första hand sådana verksamheter som syftar till att bejaka och förstärka kulturella, religiösa och identitetsmässiga skillnader mellan Sveriges invånare baserat på deras etniska bakgrund."

Här betonar SD återigen den interna sammanhållningen och den nationella gemenskapen. Eftersom SD vill se att invandrare blir svenskar och en del av det svenska folket motsätter man sig mångkulturella projekt som avser att göra så att invandrare behåller sina gamla kulturer. Primärt är alltså att människor ska tillhöra det svenska folket, oavsett etnicitet och bakgrund - alltså återigen något som står i direkt motsats till rasism. Att SD dessutom i sista meningen motsätter sig verksamheter som vill förstärka betydelsen av människor etnicitet visar återigen att SDs politik står i motsats till rasism.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

NiklasW: Här betonar alltså SD vikten av att det finns ett uttalat svenskt folk som lever i Sverige och att detta folk ska känna så stor samhörighet som möjligt med varandra. SD definition på vilka som tillhör folket bygger på kultur, värderingar - primärt vad man själv känner sig som. Detta betyder alltså att människor oavsett etnicitet kan räknas som det svenska folket, detta är även det som assimilering innebär, och hela denna princip står i direkt motsats till rasism.

Nej, de ifrågasätter demokratiska rättigheter för alla Sveriges medborgare, beroende på rastillhörighet. Rasism i betydelsen rasbiologi är en ganska sen företeelse och rasismen är betydligt äldre än trettiotalet. Diskrimineringen mot judar hade dessutom minst lika mycket med "kultur" att göra som biologi. "Ras" är, som sagts så många gånger förr, inte ett vetenskapligt eller biologiskt begrepp, utan ett socialt och ideologiskt där man skiljer folk från folk utifrån en diskursivt skapad essens.

NiklasW: Här betonar SD återigen den interna sammanhållningen och den nationella gemenskapen. Eftersom SD vill se att invandrare blir svenskar och en del av det svenska folket motsätter man sig mångkulturella projekt som avser att göra så att invandrare behåller sina gamla kulturer. Primärt är alltså att människor ska tillhöra det svenska folket, oavsett etnicitet och bakgrund - alltså återigen något som står i direkt motsats till rasism. Att SD dessutom i sista meningen motsätter sig verksamheter som vill förstärka betydelsen av människor etnicitet visar återigen att SDs politik står i motsats till rasism.

Nej, det här är en fascistisk riktlinje där man förespråkar ett land, ett folk, en kultur och står som sådan definitivt inte i motsats till rasism.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Axelinaaas: Man ser ju överallt hur "rasistisk" Jimmie Åkesson och SD allmänt är osv men för ca 1 år sedan tog jag tag i att läsa deras A-Ö politik (på deras hemsida) och upptäckte att "slänga ut alla invandrare" grejen inte riktigt stämmer...

Det stämde bättre när Åkesson gick med i partiet dock. Han och många andra av dagens SD-politiker gick med i partiet när det var öppet rasistiskt, men de har försökt sudda ut "ras" i deras politik och börjat snacka om kultur/religion istället, så att de ska kunna föra samma politik som de alltid gjort utan att den ska framstå rasistisk.

"Släng ut alla invandrare" är förövrigt inte längre vad som står i partiprogrammet, men det är vad deras politiker brukar skriva på Internet eller säga när de tror att ingen mikrofon är på i närheten.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

"Sverigedemokraternas nationalism är öppen och ickerasistisk. Eftersom vi definierar nationen i termer av kultur, språk, identitet och lojalitet, och inte i termer av historisk nationstillhörighet eller genetisk grupptillhörighet, så är vår nationella gemenskap öppen även för människor med bakgrund i andra nationer"

Rasism handlar primärt om att människor med andra etniciteter är mindre värda och även att olika etniciteter/raser har bestämda egenskaper som följer med i deras natur. SDs assimilieringspolitik, vilket innebär att människor människor oavsett etnicitet kan byta kultur och bli en del av det svenska folket står i direkt motsats till detta och till rasismens grund. Därför är SD inte ett rasistiskt parti.

Vänstertomtar behöver lära sig att man kan motarbeta ett parti man inte tycker om med argument istället för att komma på så fula ord som möjligt att kalla dem, eller som samma personer förespråkade förr i tiden, genom att förbjuda partierna.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nachac: Nej, de ifrågasätter demokratiska rättigheter för alla Sveriges medborgare, beroende på rastillhörighet. Rasism i betydelsen rasbiologi är en ganska sen företeelse och rasismen är betydligt äldre än trettiotalet. Diskrimineringen mot judar hade dessutom minst lika mycket med "kultur" att göra som biologi. "Ras" är, som sagts så många gånger förr, inte ett vetenskapligt eller biologiskt begrepp, utan ett socialt och ideologiskt där man skiljer folk från folk utifrån en diskursivt skapad essens.

SD definierar folket utifrån kultur, inte etnicitet eller ras. Genetik, etnicitet, hur man ser ut, vad man har för föräldrar, är inte grunden vem som kan tillhöra det svenska folket, därav inte rasism.

SD anser dessutom oavsett om man tillhör det svenska folket eller inte att alla med svenskt medborgarskap ska ha exakt samma rättigheter. Vem som tillhör folket påverkar alltså inte ens rättigheter. Ingen kommer heller bli av med något medborgarskap. 

Alltså, oavsett när det gäller folkbegreppet eller människors rättigheter inför den svenska staten går det att hitta någonting som är rasistiskt. Tvärtom åsikter som står i direkt motsats till rasism.

Nachac: Nej, det här är en fascistisk riktlinje där man förespråkar ett land, ett folk, en kultur och står som sådan definitivt inte i motsats till rasism.

Fast inte ens i det har du rätt i. SD tror att det är bra att så många som möjligt tillhör det svenska folket, oavsett etnicitet, dock som jag skrivit innan vill man inte knyta några rättigheter till folkbegreppet. MEN man har också alltid varit tydliga med att det alltid kommer bo andra folk och människor med andra kulturer i Sverige och att detta inte är något problem. Det yttersta exemplet på detta är att man erkänner och accepterar de nationella minoritetsgrupperna i Sverige, dvs just att det finns svenska medborgare från andra folk än det svenska i Sverige. Återigen saker som står i direkt motsats till rasism.


   
SvaraCitera