Jagälskar svamp och min favorit är att äta råa champinjoner.
Jag har ätit det till lunch flera dagar i rad nu men igår sa min käre far att det inte är bra att äta rå svamp....
Jag har alltid hört att råa champinjioner är ofarliga och därför glatt käkat på. Men pappa sa att det tydligen kan vara jättefarligt för kroppen och särskilt levern om man äter för mycket, för tydligen innehåller svamp ämnen som kroppen inte kan bryta ner.
Då är min fråga...är det någon som vet vad dessa ämenen kallas och är det verkligen så farligt att äta råa champinjoner?
P.S. Jag äter ganska mycket champinjoner, så det är lixom inte bara en eller 2 vi snackar om här...mer typ 10-15 stycken. D.S.
http://www.fof.se/tidning/2002/7/vara-giftiga-matsvampar
http://www.fruktogront.se/modules/produkter/produkt.php?pageId=130
Sen är frågan vilken sida man vill lita på.
Tror att det i många fall kan vara avgörande med mängden man äter. Man kan ju få cancer av allt möjligt t ex, bara man äter tillräckligt mycket.
catch_me:
svamp
Tar ju upp mycket tungmetaller och skit. Svamp från Gävletrakten skulle man inte äta alls efter Tjernobyl...
Harpyja:
¨"Inte ens den odlade champinjonen är helt fri från skadliga ämnen. Att risken för cancer och skador på arvsmassan ökar hos möss som har matats med råa champinjoner framkommer i ett flertal oberoende studier. Livsmedelsverket avråder därför människor från att äta mycket champinjoner, särskilt råa."
jag vill bo i en svamp
annars får jag kramp
trodde denna tråd skulle handla om skrev
jag blev positivt överraskad.
oatsreuvaue:
ser äckligt ut
va äre för stamp
Hjärtlös:
äre för stamp
http://lastoneeating.wordpress.com/category/gardening/page/2/
de heter visst toapapperssvamp
oatsreuvaue:
de heter visst toapapperssvamp
mm dom ser skitäckliga ut