Forumet - Varför är salt "farligt"?

Varför är salt "farligt"?

1289 0 14

Spana också in:

För att man om man äter för mycket höjer osmolariteten så kraftigt att i princip allt vatten genom diffusion kan tränga ut ur cellerna. Detta leder till allvarlig dysfunktion. Man måste ha både vatten och salt, men för mycket vatten spräcker cellerna, för mycket salt kramar ur dem.
Infraröd:

För att man om man äter för mycket höjer osmolariteten så kraftigt att i princip allt vatten genom diffusion kan tränga ut ur cellerna. Detta leder till allvarlig dysfunktion. Man måste ha både vatten och salt, men för mycket vatten spräcker cellerna, för mycket salt kramar ur dem.


Är det bra att äta salt (inte i dess renaste form) när man tränar isåfall, för att undvika att kroppen inte förlorar för mkt vätska? Eller under riktigt varma dagar? Att det ur ren kroppslig synpunkt är lika bra att äta lite chips istället för att äta en glass då? Eller är jag fel ute?
Mataano:

För att? Trodde man ville behålla vattnet då?


Läste du inte vad jag skrev eller var det på något sätt otydligt? När man äter salt (NaCl), delas det upp i joner. Joner kan inte tränga in genom cellmembranet, men eftersom koncentrationen skiljer sig utanför och innanför cellen, så måste vattnet tränga ut genom cellmembranet för att jämna ut koncentrationsskillnaden.
Slutsats: Äter man salt blir man (mer eller mindre) uttorkad.

Hur vet man då när cellerna behöver mer vatten? Jo, det regleras finfint med utsöndring av hormoner som får oss att känna törst. Vi dricker.