Forumet - Veganer/vegetarianer vad äter ni i jul?

Veganer/vegetarianer vad äter ni i jul?

3569 0 174
Jag har precis beställt hem två kilo rent gluten för att jag ska kunna göra en vegansk julskinka. [smile]

Ska även försöak mig på att göra div. korvar och bullar.

Utöver det blir det janssons frestelse med algkaviar, grönkålspaj med valnötter, hembakt bröd, aubergine och rotfrukter i sillkryddeinläggning, kål- och apelsinsallad.

Även en mängd olika sorters julgodis ska knåpas ihop inom en snar framtid.

Spana också in:

Geigerzähler:

Du vet senapssill? Fast minus animalisk skit utbytt mot typ havregrädde och aubergine.


Det låter skitäckligt. Visserligen är även senapssill vidrigt, så det spelar ingen större roll huruvida det är sill eller aubergine i. Men men, hoppas att det smakar. [y]

standby:

fast mest äter jag ägg och sånt trevligt som redan är vegetariskt


[confused]
Geigerzähler:

Hur? [surprised]


Av gluten gör man seitan, det går i princip ut på att man knådar en deg av rent vetegluten (finns att köpa på specialkostaffärer, kolla goodstore ex) och vad man vill att det ska smaka, och sedan så tillagar man degen i ugnen och när den sväller liknar det kött i konsistens och utseende.

Blandar man i tofu i blandningen blir det lite mer som skinka i konsistensen, eftersom tofu inte håller ihop lika bra som gluten.

http://www.oxon.se/seitan/recipe.html

Det går även att tvätta vetemjöl för att få fram eget gluten, men det tar massa tid och man kan inte blanda i andra ingredienser eftersom det är viktigt att man skiljer på torra och blöta ingredienser när man gör seitan.

Geigerzähler:

havregrädde


är det inte A- och D-vitamin ifrån fårull i havregrädden? Eller är det bara i mjölken (oatley)?

Soja spöar havre på alla fronter.