Forumet - vill ha förslag på vegetariska recept ni vet är goda.

vill ha förslag på vegetariska recept ni vet är goda.

841 0 93
Är riktigt dålig på att laga vegetarisk mat, men det är nyttigt och billigt och kan vara bra att variera med så vill ändra mig.

Krav jag har:

Jag vill helst ej äta qourn. tycker det mest verkar mystiskt och försöker härma kött. jag kan äta riktigt kött om jag vill ha kött.

Att ni skriver recept eller länkar dvs ej skriver "laga linsgryta!!!1"


annars får det innehålla lite allt möjligt, äter det mesta utom selleri.

Dold text: Anledning till att denna tråd ej bör låsas: det finns två andra trådar som ej är låsta med dettta ämne som jag hittade, i ena är det mest arga människor som skäller på ts för att hon ej kan laga mat el dylikt, och i andra är det krav på att det ska vara lättlagad. jag kräver ej sådant, men vill istället ha recept utan quorn och selleri.
Pasta med göttgött!

Stek färska champinjoner, rödlöd, annat som låter passande, gärna veggokorv!

när det börjar få fin stekyta, häll då på någon form av grädde. sedan häller du i heinz chilisås och rikligt med tabasco, kanske något annat du gillar med.

Häll detta över pasta, gör gärna en gigantisk portion då detta funkar ypperligt att värma upp. Tänk dock att värma upp på låg värme så att inte grädden skär sig.
Jag är rätt dålig på recept, lagar mest mat på känn. Men en rätt som jag gillar just nu, är stekt ris med linser och grönsaker.



Saker man behöver:

Ris
Gula linser i torrformat (Billigt! Och inte gröna, gröna är äckliga!)

Röd currypasta
Margarin/olja/whatev. helst båda, gott att blanda
Sojasås

Lök
Morötter
Squash
Blomkål
Vitkål
Kanske tomat!
Kanske kålrot!
Kanske palsternacka!
Vad som för grönsaker/rotsaker/blaha man tycker är goda, mest!

Kanel
Vitpeppar
Salt
Gul curry

Random relativt stor traktörpanna/stekpanna/gryta/kastrull/vadsom för stekdon
Något att peta i stekdonet med


Hur man gör:

Man kokar riset till en lämplig konsistens, samt kokar linserna halvhårda. De mjukas ändå upp mer när man steker, och jag gillar när de är lite al dente. Hackad lök och morot stekes först i typ en dryg tesked (eller mer om man så önskar) currypasta, samt lite sojasås, och valfri mängd olja och margarin. Är så jävla gott att steka med currypasta och sojasås, aaah.

Sedan steker man riset och linserna, samt allt annat jox man vill ha i. Detta i mycket olja, samt sojasås och currypasta efter smak.

Brukar krydda med skitmycket vitpeppar, en del kanel, lite gul curry, lite salt. Man kan väl ha i buljong också, om man vill.

Spana också in:

Dan_the_ironman:

Stek färska champinjoner, rödlöd, annat som låter passande, gärna veggokorv!


Låter ju rätt trökigt!!

Ögon i en plåthink:

Gula linser i torrformat (Billigt! Och inte gröna, gröna är äckliga!)


Har precis gjort slut på en påse gröna [blush] har haft den i 2 år... kände dock varken till gula linser eller gul curry! kanske ska prova det någon dag!

Tack för receptet!

kennyman:

finns nån röd linsgryta med typ morötter osv i, gryyyyyyyymt god


Blivande_japan:

Krav jag har:


Blivande_japan:

Att ni skriver recept eller länkar dvs ej skriver "laga linsgryta!!!1"


Blivande_japan:

Att ni skriver recept eller länkar dvs ej skriver "laga linsgryta!!!1"


Blivande_japan:

Att ni skriver recept eller länkar dvs ej skriver "laga linsgryta!!!1"

Ögon i en plåthink:

Gul curry = den gängse typen av curry?


jaa... *känner sig dum*[blush] tänkte currypasta när du skrev så haha

Ögon i en plåthink:

Har faktiskt inte sett gula linser på så många platser, eller så är det bara Konsum i min hemstad som existensmisslyckas kritiskt. Köpte sådana på ett Orientlivs (Stort! Ljuvligt! Aaaah!) någonstans i/utanför Göteborg.


okej! röda kanske fungerar lika bra?[crazy]
Ögon i en plåthink:

Upplever att jag matlagningslevlat BRUTALT under sommaren, då jag bodde hon Stringis och Vargen. De är superskillade på mat. Allt jag lagar blir asgott nu. Lösningen på bristande vegomatlagningsskillz, eller bristande matlagningsskillz överlag är alltså att flytta in hos dem.


har matlagningsskills[cool] tror jag kan få vegetariska skills bara jag har lite recept att jobba med![wink]

Gjorde en indisk linsgryta igår som blev mycket god[love]

Ögon i en plåthink:

Vet inte. Kanske inte blir lika gott. Tycker personligen inte att röda linser smakar så gott alls. Gula. <3


Aha, tror inte jag är så kräsen, tycker linser smakar mycket detsamma.[crazy]
Brukar göra rätt hyggliga falafel eller kikärtsbiffar.

Du behöver:
Kikärtor
Citron
Sesamfrön eller tahini
Vitlök
Olivolja
Diverse kryddor du gillar

1. Blötlägg kikärtor.

2. Koka dem ELLER låt bli. Fördelen med okokta kikärtor är att de håller ihop bättre inför friteringen och får en konsistens som är närmare den du får på falafeln i gatuköken, vilket kan vara eftersträvansvärt (knaprig utsida, mjuk och smakrik insida). Om du kokar kikärtorna däremot har du möjlighet att göra hummus av smeten du inte använder. Jag brukar koka hälften av kikärtorna och dedikera dem enbart för hummus, och göra falafel eller biffar av resten.

3. Släng i kikärtorna i en matberedare, tillsammans med lite olivolja, några pressade vitlöksklyftor, lite persilja, citronsaft efter smak, salt och peppar, tahini eller sesamfrön. Använder du kokta kikärtor kan du eventuellt behöva slänga i lite potatismjöl också för att hålla ihop dem bättre.

4a - falafel: Rulla bollar av smeten och låt dem stå medan du värmer upp en kastrull med rapsolja till ohyggliga temperaturer (använd så mycket olja du känner för att slösa, för mig brukar det räcka med att täcka upp en tredjedel eller hälften av bollarna, så kan man rulla runt dem själv). I med falafern med en sked och se till att de friteras jämnt på alla sidor. Ta upp och låt torka lite.

4b - kikärtsbiffar: Värm en gjutjärnspanna med en klick smör till en hyffsad temperatur (använder 5/6 från början för att få stekyta up biffarna så de håller ihop bättre, sänker sedan till ~3-4 för innertemperaturen). Smöret är lite av en balansgång här, du vill inte bränna dem men kikärtorna drar lätt åt sig fettet så har du för mycket kan de bli mosiga runt utsidan, vilket du inte vill.

Har ingen bild på falafeln men biffar blir typ såhär:
Image
Ögon i en plåthink:

Lajm, också. Skall kika vad jag har hemma, har nog nästan allt, lagar kanske detta i dag! Najs.


nice! kärde dock själv med citron i, för det hade jag hemma, funkade fint det med!

respons:

Brukar göra rätt hyggliga falafel eller kikärtsbiffar.


det verkar nice!

respons:

Diverse kryddor du gillar


Vilka brukar du använda? Har verkligen ingen aning om hur jag bör krydda, men gillar typ alal kryddor[blush]