Aviseringar
Rensa alla

White mans burden


Hell_man:

Vad har rubriken med "negrer" att göra?

Herrefolksmentaliteten.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Do Not Panic:

Begreppet demokrati är bara yta.

Dessutom är inte alla människor rationella; så där fallerar ju demokrati i sin definition. Under 17-1800 talet så dök begreppet "nationen" fram, och nationen stod på statens axlar, på ett sådant sätt att människor sade ifrån sig vissa rättigheter till just staten att bestämma över. Denna tillit är vad den nuvarande demokratin bygger på. Men nu är staten vald av folket (till viss mån; ej i diktaturer etc... men där är det ju knappast demokrati ändå).
Och det är ju bevisat (matematiskt) att det ej existerar ett enda röstsätt som är rättvis (rättvisa baserar på vissa logiska axiom... som jag inte ska in i detalj på).

Så inte nog med att du säger att demokratin i verkligheten ofta bara är en fasad. Så kommer det aldrig att finnas en fulländad demokrati ändå. Frågan är: Var är man beredd att dra gränsen, som medborgare av landet i fråga, eller som medborgare på jorden?

Do Not Panic:

Men att en viss del går till vårt s.k. "försvar", vår "värnplikt"

Detta är också begrepp som hästammar från "nationens" uppgång, och i globaliserade tider som vi lever i nu, i synnerlighet i västländer där krig känns så långt bort, så känns det ofta omodernt att ha s.k. "värnplikt".
Men man kan inte glömma att krig och konflikt, även i väst, inte alls har varit långt bakåt i tiden; går ju knappast att demilitarisera utan att alla gör detsamma (i spelteori liknas detta vid Prisoners' Dilemma).
Men visst, jag håller med, krig är onödvändigt.

Do Not Panic:

På tal om arbete förresten..

Så håller jag inte med fullständigt.
Visst har den strukturella arbetslösheten varit stor när modernisering pågår. Men att en sådan bristningsgräns som du talar om, kommer ej att hända. Jakob E. ger en bra förklaring i sitt inlägg

Jakob_E:

Människan är kreativ...

.
Resurserna finns ju där, och de kommer att användas. Tillgängligheten av varor kommer ej att minska (tvärtom, den lär nog öka), fastän mindre jobbar i tillverkningsindustrin, eftersom pengar finns redan i systemet (detta kommer centralbankerna och staten att se till), och serviceindustrin kommer att få en större del av den, och kommer att kunna försörja fler arbetare.
Tänk på Production Possibilities Frontier, som beror på teknologin, kapitalet och arbetskraften. Det kommer att bli mycket bättre teknologi och mkt högre kapital i tillverkningsindustrin, medan arbetskraften minskar. Samtidigt som i service-industrin ökar teknologin och kapitalet också (folk lär jobba mindre timmar). Så det är ingen risk att levnadsstandaren hämmas av modernisering.

Kanske kommer privatperson att investera i automatiken (robotar etc, som de kan hyra ut till företag, och få inkomst på det). Och samhällsklasserna kommer kanske att kastas om lite.

Do Not Panic:

Värdet på råvaror är dock relativt konstant.

. Det är inte helt sant (eftersom man måste tänka ekonomiskt, dvs med Opportunity Cost som värdet). Men oavsett, så är råvarukostnader en MYCKET LITEN del av produktionskostnaden idag. Lönerna tar upp 75% av kostnaden.
Om nu allt automatiseras, så går pengarna till de få som jobbar där (för några kommer att få inkomsten, eftersom pengarna i systemet stannar inte av i sin cirkulation då moderniseringen inte sker över en natt). Men pengar är till för att spenderas (för ingen sparar pengar bara för att kunna ha pengar... utan om folk sparar så ligger det ett syfte bakom det), och eftersom de har stor inkomst, så köper de tjänster, och det är just där som alla andra får inkomst från. Och de använder sina pengar för att köpa varor och tjänster, etc etc.
Så pengacirkulationen skiftar endast mönster. Visst blir de som arbetar i produktionsindustrin rikare (i det att de har möjlighet att styra serviceföretagens natur) (ändring i samhällstatusen), men alla lär jobba mindre och ändå ha bättre levnadstandard.

Det är inte så lätt att förklara detta, men det tillhör en av fundamenten av makroekonomi.
Om det är något som vi ska frukta så är det såna finanskriser som vi är i just nu.

T.ex. är

Do Not Panic:

Kommer de? Ologiskt att ett företag skulle höja lönerna p.g.a. att man effektiviserat. Snarare tvärt om.

helt absurt, om man tänker på Supply och Demand, för både varor, och arbetskraft.
Om inte lönerna höjs, så kommer inget att produceras, eftersom inget är förfrågat. För pengarna finns där. Ju snabbare pengar cirkulerar, desto mer pengavärde finns det. Och därför vill företagen ge höga löner.
Dessutom, tro inte att företag bara sitter på massa pengar. De investerar i saker, samt sätter i banken. För varje krona du sätter i banken så går pengarna i systemet att öka t.ex. 5-10 kr. Och dessa pengar går ju någonstans också.

Det finns alltid en bristningsgräns, men denna gränsen skiftar med tiden (Production possibility curve... production är inte bara produktion av prylar... även av service)

Do Not Panic:

)ett s.k. utbytesmedium - en mänsklig uppfinning. ej en nödvändighet).

En bevisad nödvändighet för en hyfsat hög levnadstatus.

Hmm, du påminner mig lite om Mahatma Gandhi (om man läser hans Hind Swaraj), med respektabla synpunkter, men tyvärr alldeles för utopiskt. eller ur världsekonomisk synpunkt dystopiskt.

Allt beror ju på vilka värderingar man har.

Till att avsluta:

Do Not Panic:

Är detta din variant av hållbar utveckling?

Med teknologi, och förbättringar i politiken, så kommer den att bli mycket hållbarare än vad den är idag. Mindre råvaror/pryl, samt bättre möjlighet till återvinning, samt "externalities will be internalized" som ger mer Socially correct demand and supply curves. (läs makroekonomi)


   
SvaraCitera

Do Not Panic:

Begreppet demokrati är bara yta. Det finns ingen jämnlikhet.

Varför skulle demokrati innebära jämlikhet? Demokrati = majoritetsdiktatur.

Do Not Panic:

Man kan inte tjäna pengar, köpa någonting eller på något sätt "legalt" omsätta pengar utan att en viss del går till kassa jävla ändamål.

Är du möjligtvis liberal? Det låter så [y]

Do Not Panic:

Men vad händer när de produktivitetsbaserade sysslorna tar slut?

Då hittar vi på nya, då vi plötsligt får tid och pengar över. Tillväxt är fantastiskt. Jobb är inget självändamål.


   
SvaraCitera

Tråden låst på grund av inaktivitet


   
SvaraCitera