Porr, porr, porr!

Googlar du ordet “porn” får du ungefär enmiljardtrehundraåttiomiljoner träffar. För vissa är porr en spännande grej som förhöjer sexlivet, men andra tycker det är äckligt eller kanske rentav fel.

Du har säkert sett porr någon gång. Antingen medvetet eller omedvetet. Särskilt bland killar är det vanligt – svenska studier visar att fler än 3 av 4 killar tittar på porr varje vecka under någon period i tonårslivet. Det kan jämföras med bara runt 2 procent av tjejerna.

Elisabet Häggström-Nordin är forskare, legitimerad barnmorska och ansvarar även för barnmorskeprogrammet vid Mälardalens högskola där hon håller kurser i sex- och samlevnad. Hon säger att många tycker att det är positivt med porr, att det exempelvis ger idéer och gör sexlivet mer spännande.
– Men många tycker också att det skapar mycket förväntningar och krav. Exempelvis på vad man ska göra och hur man ska se ut, säger Elisabet Häggström–Nordin.


VISSTE DU ATT?
Det är svårt att säga när den första porren kom, men troligtvis har den funnits ända sedan människan började uttrycka sig i bild och skrift. Om du åker till Indien och besöker tempel kan du hitta bilder på nakna människor i alla möjliga (och omöjliga) positioner. Och i staden Pompeji, i gamla Romarriket, som begravdes i aska efter ett vulkanutbrott år 79 efter Kristus, fanns sexuella bilder både på allmänna platser och i människors hem!


I början av 1900-talet var porr väldigt tabu, men 1971 blev det lagligt i Sverige att köpa, tillverka och konsumera porr. Och idag, med internets framfart, finns porren alltid bara ett klick bort. Att titta på porr är inte fel eller olagligt, men en sak som är viktigt att tänka på är att porren inte alltid speglar hur det faktiskt är att ha sex med någon annan. Precis som med action- och science fiction-filmer används ofta skådespeleri och trickfilmning för att få saker och ting att exempelvis verka större och skönare än vad de kanske egentligen är.


VISSTE DU ATT?
Porrfilmer brukar ofta kritiseras för osunda ideal och ojämlika könsroller. Men det finns faktiskt porr där män och kvinnor framställs mer jämlika. Åslög Enochsson är porrfilmsproducent och -skådis och gör feministisk porr. Läs vår intervju med henne här!


Porren påverkar våra sexliv på olika sätt, det har flera forskningsstudier slagit fast. Exempelvis har oralsex blivit betydligt vanligare i och med porrens utbredning.
– Oralsex var faktiskt inget som den äldre generationen, exempelvis dina far- och morföräldrar, ägnade sig särskilt mycket åt, säger Elisabet Häggström-Nordin.

Att så väldigt många fler killar än tjejer kollar på porr gör också att förväntningarna på hur sex ska vara skiljer sig åt mellan de olika könen. 
– När det kommer till analsex, som ofta skildras i porren, visar studier att betydligt fler killar upplever det som positivt än vad tjejer gör, säger Elisabet Häggström-Nordin. 


TIPS FÖR PORRGRUBBLAREN!
Har du dåligt samvete för att du har sett på porrfilm? Har du upptäckt att någon i din familj tittar på porr? Eller brukar du sätta på porr när du har sex med din partner, och får sura miner tillbaka? 

Porr är ett ämne som väcker mycket känslor och det är inte alltid lätt att veta hur du ska göra i olika situationer. Tack och lov har Umo.se satt ihop 
en riktigt bra tipslista för dig som hamnat i en knepig porrsituation!


MER SEX OCH PORR!
Sex kan vara en fantastisk grej. Fnittrigt, pirrigt och alldeles underbart. Men det kan också rymma extremt jobbig känslor, som ångest, press och en oro över att uppfattas som onormal. I vår webbserie Är jag normal? guidas du genom en massa bubbliga tonårstankar om allt från onani till porr och fetischer! 


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.