Visa i cam!

Att en random person plötsligt frågar om ni ska knulla, eller drar ner byxorna och visar könet utan att du har bett om det, är ALDRIG okej – oavsett om det sker på stan eller på nätet!

Nätet är på många sätt och vis en grym grej. Du kan snacka med kompisar på andra sidan jordklotet, spela spel, kolla på roliga videor och få hjälp med dina pinsamma problem i anonyma forum. Men precis som i resten av samhället finns det förstås människor på nätet som är ute efter helt andra grejer.

Kanske har du någon gång fått sexuella kommentarer och förslag när du surfat på nätet. Exempelvis uppmaningar om att du ska skicka sexuella bilder eller filmer, ställa upp på webbcamsex eller träffas fysiskt för att ha sex. Att någon tar sexuell kontakt med dig mot din vilja är något du aldrig ska behöva acceptera, varken online eller offline!

VISSTE DU ATT?

Att försöka övertala någon som är under 15 år att ställa upp på sexuella grejer i webbkameran, eller att skicka sexiga bilder, är ett brott som kallas

försök till utnyttjande av barn för sexuell posering. Om övertalningen lyckas gör sig personen skyldig till ett ännu grövre brott, nämligen utnyttjande av barn för sexuell posering, vilket kan leda till fängelse. Du som ställer upp på att visa dig i cam begår däremot inte något brott och kan alltså inte straffas.

Så får du hjälp och så hjälper du en kompis

Om du har utsatts för ett sexuellt övergrepp online och mår dåligt över det är det viktigt att du berättar för någon om det som hänt.

Det kan kännas lättare att berätta på nätet än i verkligheten, men Gisela Pribe, som är lektor på Linnéuniversitet och forskar på internetrelaterade övergrepp, säger att stöd via nätet inte alltid räcker till. Hon rekommenderar därför att prata med någon offline också.


– Det kan vara svårt att veta i förväg hur den andre personen reagerar så därför är det viktigt att inte ge upp utan gå vidare till nästa person tills du hittar någon som vill lyssna eller stödja, säger Gisela Pribe. Om du inte kan eller vill prata med någon av dina föräldrar kan du vända dig till en annan vuxen du litar på, kontakta din ungdomsmottagning eller vända dig till barn- och ungdomspsykiatrin.

Om en kompis har blivit utsatt för ett övergrepp, hur ska jag hantera det?

– Det viktiga är att du tror på det din kompis säger och inte skuldbelägger. Många berättar inte allt på en gång utan ger mer eller mindre tydliga signaler för att se hur det tas emot, och då är det viktigt att du uppfattar signalerna på rätt sätt. Om din kompis mår dåligt eller om det som har hänt är allvarligt ska du försöka övertala din kompis att ta hjälp av en vuxen.

VISSTE DU ATT? 

Det finns väldigt många organisationer och föreningar för dig som har blivit utsatt för sexuella övergrepp. Här är några:


● 

Riksorganisationen mot sexuella övergrepp, Hopp

● 

RFSL:s brottsofferjour

● 

Tjejjouren.se

Novahuset

● Föreningen Storasyster

Viktigt att anmäla

På många sajter finns små anmälningsknappar som du kan klicka på för att rapportera folk som beter sig olämpligt. Om det är en engelsk sajt brukar de ofta heta “Report” eller “Flag”.

Även om du själv inte tar illa vid dig, utan kanske mest tycker det är töntigt eller roligt, är det väldigt viktigt att du anmäler till sajten så att personen inte kan ta kontakt med andra.

Här på Ungdomar.se jobbar vi hårt med att hålla vår sajt säker och trevlig, men trots det händer det ibland att saker och ting slinker genom våra filter. Vi har ett gäng flitiga moderatorer som dagligen rensar sajten från skräp men de kan tyvärr inte upptäcka allt.

Därför är vi väldigt tacksamma om du rapporterar medlemmar som beter sig olämpligt genom att klicka på den lilla varningstriangeln som finns utplacerad lite här och var på sajten. Du kan också skicka ett mail till support@ungdomar.se, men då brukar det ta lite längre tid för oss att svara.

Mer om våra regler och hur vi jobbar med säkerhet kan du läsa här.


LÄS MER!

 På Sjukvårdsupplysningen 1177 hittar du mer information om sexuella trakasserier och var du kan få stöd om du har blivit utsatt. 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.