user-image
Okänd
Annat

Det är så jobbigt att inte veta vad som händer när man dör!


SVAR

user-image
Att inte veta är psykologiskt är oftast mycket mer stressande än att få veta oavsett om vi får mycket olyckliga och negativa besked. För så snart som vi vet kan vi börja den psykologiska och till viss del automatiska bearbetningen hur negativt det än är. Så fort vi får veta något som känns negativt för oss själva sätter nämligen våra psykologiska försvarsmekanismer igång utan att vi behöver tänka på det. Man kan se dom psykologiska försvarsmekanismerna som en typ av mentalt filter som tar bort eller dämpar dom absolut jobbigaste bitarna. Visst kan vi bli fruktansvärt olyckliga över någonting, men utan dom psykologiska försvarsmekanismerna skulle det sannolikt bli ännu värre.

Hur är det då när vi INTE vet, vilket var vad din fråga handlade om? Vad som sker när vi inte får veta vad som kommer att hända, t ex när vi dör, är att våra psykologiska försvarsmekanismer (mentala filter) inte kan börja fungera som dom ska göra. Det finns liksom inget att filtrera bort, eftersom vi inte vet någonting. Istället blir vi psykologiskt utsatta för våra fantasiföreställningar, dvs eftersom vi inte vet fantiserar vi ihop en massa istället. Och när vi fantiserar dyker alla möjliga rädslor och nojor upp som vi inte kan styra speciellt mycket. Och det knepiga är att våra mentala filter inte biter så värst bra på sånt som kommer från vår egen fantasi.

Tar vi då den här frågan om att man inte vet vad som händer när man dör, får man alltså ingen större hjälp av dom mentala filtrena och genom fantasin kan rädslan sätta ordentlig fart på både våra tankar och känslor.
Under mina år som behandlande psykolog har jag kunnat se ett mönster där människor med en allmän stress och oro i sina liv, lidit mer än andra av funderingar kring döden. Samtidigt har jag träffat många människor som genom att aktivera sig mycket, lyckats att i ganska stor utsträckning putta undan dom här jobbiga funderingarna. Många av oss människor är övertygade om att det finns en Gudomlighet och ett evigt liv efter döden, en tanke som för vissa ger en form av trygghet i dom här frågorna kring döden. Andra av oss försöker istället med hjälp av vetenskap förklara döden, vilket för vissa ger en annan form av trygghet i dom här frågorna kring döden. Några av oss tror på att man lever flera liv och att man alltså återföds (reinkarneras), vilket kan kännas tryggt för vissa. Något riktigt fungerande bevis bortom allt tvivel har nog varken religions- , reinkarnations-, eller vetenskapsanhängarna kunnat prestera hitintills. Så till sist handlar det om vad du personligen kommer fram till för förhållningssätt till döden och vilket synsätt som ger dig en trygghet. Psykologiskt är detta en fråga som vi alla får brottas med så länge vi lever. Våran bästa psykologiska resurs i sammanhanget är att vi pratar med varandra om det. För en sak är psykologiskt jättesäker: Att det definitivt blir jobbigare när vi inte pratar med någon om en sån här sak..!!!

Visningar : 890

Senaste frågorna

Se Alla