we_change

we_change

We_change är Sveriges största gymnasiesatsning för hållbar utveckling. Under 2016 är vi återigen ute på turné tillsammans med våra samarbetspartners och inspiratörer för att diskutera hållbarhet denna gång utifrån FN:S 17 globala mål. Det hålls workshops och över 5 000 gymnasieelever får verktyg för att påverka samhället till det bättre.

Tycker du att det är trist att prata om hållbarhet? Det är lugnt, vi förstår dig. Hållbar utveckling brukar ju oftast förknippas med ångest, pekpinnar och förbud och det är lätt att känna sig maktlös. Kanske särskilt när du är ung och varken har rösträtt eller särskilt mycket pengar.

Men du som person är otroligt viktig och har mycket mer makt än vad du kanske tror. Vi är dessutom övertygade om att det går att snacka om globala utmaningar på ett sätt som är intressant och kul och vi tror också att alla förändrar bäst genom att göra det var och en brinner för, tycker är roligast och genom att vara sig själva!

Därför har vi skapat we_change – en unik plattform där ungdomar, skolor, myndigheter, kommuner, näringsliv och andra samhällsaktörer kan träffas och tillsammans engagera sig för en bättre värld. För en sak som är helt säker är att vi måste jobba tillsammans!

För femte året i rad är we_change ute på en stor turné runt om i landet. Hittills har vi träffat över 30 000 gymnasielever. Med oss har vi två inspiratörer: Shada-Helin Sulhav och Jonas Bane, några av Sveriges största organisationer, företag och myndigheter, spännande workshops och en grym scenshow. 

Och det bästa av allt är att det är du som står i centrum!

Även om vi inte besöker just din stad och skola på turnén så finns det flera sätt för dig att ta del av projektet, lära dig mer om hållbar utveckling och hur du kan påverka samhället. Mer om det kan du läsa lite längre ner på sidan.

Inspirationsturné för gymnasieelever

Under 2016 besöker vi sju städer runt om i landet och bjuder in gymnasieelever från flera olika skolor på en spännande dag om hållbar utveckling och vad det innebär. Förutom att få större koll på hållbarhet och vad du själv kan göra för att påverka samhället är turnén också en grym chans att träffa och knyta kontakter med inspirerande personer, företagsledare, politiker och andra engagerade unga i din hemstad. Vem vet, kanske finns din framtida arbetsgivare eller kollega på plats!

 • Dagen startar med en inspirerande föreläsning och följs av en paneldebatt där du har möjlighet att ställa dina skarpa frågor till we_change huvudpartners.
 • Dagens avslutas med att ni får träffa våra samarbetspartners i workshops. Genom workshopmomenten får du arbeta problemlösande kring olika hållbarhetsutmaningar tillsammans med lokala och nationella aktörer.

Turnédatum 2016

 • 4-5 april Jönköping, Jönköping University
  7-8 april Stockholm, Thorhildsplans gymnasium
 • 11-12 april Uppsala, Rikssalen, Slottet och Rosendalsgymnasiet
 • 14-15 april Linköping, Katedralskolan
 • 18-19 april Skövde, Kulturhuset
 • 20-21 april Göteborg, Lindholmen Science Park
 • 26-27 april Malmö, Värnhemsskolan
 • November Umeå

Ungdomar.se/we_change

Här på we_change-sajten har vi samlat en massa inspirerande artiklar, intervjuer och tips som fokuserar på hållbar utveckling och ungas förändringskraft. Du kan bland annat läsa om unga människor som på ett eller annat sätt gör världen till en schystare plats. Exempelvis Sergo som anordnade ett välgörenhetslopp för katastrofoffer i Filippinerna eller Felicia som vill förändra bilden av förorten.

we_change challenge

En stor del av we_change utgörs av tävlingen we_change challenge där du får använda din kreativitet och ditt engagemang till att förbättra din skola och det samhälle du bor i. Det finns säkert många saker som kan göras smartare och mer hållbara och nu har du chansen att vara med och påverka på riktigt – oavsett vart i landet du bor. 

Här hittar du all info du behöver veta om tävlingen!

we_change_lärare

Lärare är viktiga nyckelpersoner för att fler ska lära sig om hållbar utveckling och för att unga ska kunna inkluderas i den hållbara omställningen av samhället. Samtidigt som vi träffar alla elever under turnén kommer vi därför också att snacka och hålla workshops med lärarna.

Vi har dessutom byggt en lärarsajt som är fullsmockad med gratis inspiration och stödmaterial. Tipsa gärna era lärare och rektorer om den!

Hållbarhetsgrillen 

Som avslutning på turnén anordnar vi i juni en unik paneldebatt om hållbar utveckling. I panelen 2015, som vi anordnade tillsammans med Miljödepartementet på Rosenbad i Stockholm, medverkade miljö- och klimatministern Åsa Romson och representanter för Sida, IKEA, Krav, Energimyndigheten och Pantamera. Vi hade bjudit in elever från de sju turnéstäderna som fick ställa sina skarpa frågor till panelen och de sparade minsann inte på krutet!Hållbarhetsgrillen 2016 kommer att bli minst lika vass och arrangeras tillsammans med Sida och Utrikesdepartementet och kommer att gå av stapeln den 5 oktobet. Allting kommer att livesändas på nätet och kommer även att kunna ses i efterhand!


Vill du veta mer om we_change eller vill du att vi kommer till din stad eller kommun? Kontakta oss gärna på [email protected]. Är du intresserad av att engagera dig i we_change på något sätt, exempelvis genom att blogga för oss eller bli en av våra ungdomsambassadörer, är det bara att hojta på samma mail!

Vi hörs och syns!

Och du – glöm inte att följa oss på FacebookInstagram och Twitter!

1 kommentarer

 1. Avatar

  Spännande att följa era framgångar, keep up the good work! 

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!