Magasinet

10 skäl att plugga utomlands

Artikel Business i Boston, marinbiologi i Sydney, journalistik i Washington … Vi har alla fått dem: katalogerna som frestar med studier i främmande länder och exotiska kulturer.

Några av oss bläddrar i dem en gång extra, drömmer om soliga stränder och hisnande fester. Andra går så långt som att faktiskt fylla i en ansökan och ta ett första steg mot äventyret, medan det är få som faktiskt antar utmaningen, tror på att de vågar, och sätter sig på planet mot nya breddgrader.

Om de bara visste vad de missade.

Att plugga utomlands behöver inte vara krångligt. Eller svårt. Visst, det innebär en del pappersarbete till en början, men vad är lite administrativt bök jämfört med upplevelsen man får i gengäld? I samma stund som planet lyft från svensk mark är förhoppningsvis allt vad antagningsbevis och visumansökningar bortglömt och kvar återstår oförglömlig tid och erfarenhet. Det låter klyschigt, men här är 10 övertygande skäl att rota fram passet, damma av ordboken och vinka av familjen:

Honkong, kan det vara något?
Honkong, kan det vara något?


Upptäck en ny kultur. Oavsett mot vilket land på jorden resan går kommer du att möta något nytt. Ny miljö, nya människor, nya traditioner, nya sätt att tänka. Läskigt och ovant till en början, men samtidigt aldrig så spännande och nyttigt. Precis alla har att tjäna på att bredda sina kunskaper om andra kulturer. Dessutom är det väldigt roligt.

Lär dig ett nytt språk. Kanske en av de största fördelarna med utlandsvistelsen. Glöm fransklektioner och tyskaglosor, det är så här du lär dig, genom att leva med språket. Ta varje tillfälle att prata med folk under tiden du är borta och viktigast av allt: våga göra fel och fråga!

Ta med dig kunskaper som räknas. Att lämna tryggheten i Sverige och leva och studera utomlands tyder på mod och självständighet; bevisar att man har en lust att lära och att man vill någonting med framtiden. Sånt uppskattas av arbetsgivare och är definitivt en erfarenhet som är nyttig att ha i ryggen – oavsett vad du vill göra senare i livet.

Fira nya högtider. Jul och midsommar i alla ära, men det finns faktiskt mer än sill och lussekatter. Efter 20:e gången kan man julafton närmast utantill, kanske till och med bakochfram. För en gångs skull kan det därför vara både kul och uppfriskande att uppleva en äkta Thanksgiving, Halloween eller Ramadan.

Lär känna människor från alla kontinenter. Du är långt ifrån den enda som är nyfiken på att resa och upptäcka världen. Överallt sker utbyten och skolorna myllrar av internationella studenter. Du kan därför definitivt hitta vänner för livet från alla kontinenter, och vem vet, du kanske till och med finner kärleken i utbytesstudenten från Indien…

Utnyttja växelkursen. Som student har man sällan gott om pengar. I slutet av månaden kanske inga alls. Även om inte valutan ska styra resmålet finns det pengar att spara genom att välja rätt landningsbana. Det har väl exempelvis inte undgått någon att den amerikanska dollarn sjunkigt långt under sju kronor? CSN erbjuder dessutom ett utökat studielån för utlandsstudier med tilläggsbidrag för flygbiljett och terminsavgift.

Väx en smula. En utlandsvistelse kräver mycket planering och ansvar, oavsett om du är på andra sidan gränsen i Norge eller i Alaska. Saker och ting blir inte allt som man tänkt sig och man får kallt räkna med vissa felberäkningar i kalkylen. Hur du sen löser de oförutsedda problemen är upp till dig när familjen sitter på andra sidan jordklotet, och på så vis lär du dig massor i vad det innebär att faktiskt klara sig på egen hand.

Sätt Sverige på kartan. Det är svårt att tro, men många framförallt utanför Europas gränser vet knappast – Ikea och Abba till trots – vad lilla Sverige är. ”Jaha, ni med klockorna och ostarna”. ”Jo men Sverige, det är väl landet med isbjörnar på gatorna?”. Genom att sprida ut oss i världen kan vi tillsammans reda ut begreppen – och nog finns saker vi kan skryta om alltid!

Omväxling förnöjer. Genom att vara borta ett par månader lär du dig uppskatta våra kalla vintrar, och mammas köttbullar blir så mycket godare när man varit utan dem ett tag. Likadant med julmusten och Marabou-chokladen. Hemma bäst men inte jämt, helt enkelt.

Ha jäkligt kul. Nog för att det är bra att lära sig saker och samla på sig användbara erfarenheter, men främst väljer man nog ändå att plugga utomlands för att det är så otroligt skoj. Har man inte otur med knäppa värdfamiljer kommer man med all sannolikhet få ett minne för livet utan påtänkbara nackdelar. Eller jo, kanske en – du kommer aldrig vilja åka hem.

27 kommentarer

 1. Avatar
  Det ar en otrolig upplevelse men med manga manga manga nackdelar... visst vill man leva en drom, och flytta till ett land man drommer om, men jag gjorde det, jag flyttade till Australien, det har varit intressant har, men ocksa valdigt svart for 1. Du bor valdigt lang ifran familj och vanner. 2. att aka hem kostar oerhort mycket 3. Undervisningsavgiften ar dyrare an den ar vard 4. Man hamnar i oerhort stora skulder. Sa tank valdigt noga ... om jag var ni skulle jag ga utomlands pa exchange istallet, och ta vara pa sveriges gratis utbildning.
 2. Avatar
  Heeej! Jag har alltid velat studera utomlands och om ett halvår är det dags för val men jag undrade om de kollar mycket på betygen eller är det mer pengarna de kollar på? Jag har hört att de bara söker efter pengar hela tiden, i till exempel LONDON! ?
 3. Avatar
  Varför inte bara ta en språkkurs i LA eller i NYC? språkkurser behöver inte vara ett år eller mer, jag läste en språkkurs - valde engelska och tog en på 3 veckor! :)
  Det är det som är så bra med språkkurser - du väljer hur länge du vill läsa språket!

  Super billigt jämfört med en hel utbildning, och för dom som har svårt att lämna familjen så är detta ett awesome alternativ!
 4. Avatar
  När min vän berättade till mig hur hon hade det när hon studera utomlands så vill jag också göra det. Hon sa att det var jättekult och man kan också lära sig att prata engelska. Jag vill det också fast jag vet inte om jag har tillräckligt med pengar. Du måste inte ha en bra betyg sa hon, men om man är född i en vanlig familj så är man tvungen att samla en massa pengar för att kunna studera på högskolan. Om man studera i Sverige så kostar det inte pengar när man studerar, man behöver pengar för att betala hyra, mat och böckerna, lite till bara. MEN om man ska studera utomlands så måste man spara pengar för att betala skolavgift, hyra, ...och fickpengar måste man ha. Vet någon om hur mycket det kostar om man vill studera i Australien i 5 år???
 5. Avatar
  Jag håller fullständigt med! Utan min tid i USA så hade mitt liv varit helt meningslöst, så känns det som nu i efterhand iallafall.
 6. Avatar
  "Utnyttja växelkursen"

  CSN anpassar ju det utökade lånet för prisnivån som gäller. Jag flyttar till USA efter gymnasiet för att plugga och jag kommer behöva massa pengar från mina föräldrar, man vill ju inte direkt åka buss där osv.
 7. Avatar
  Vadå "man vill ju inte åka buss där"?
  Why the fuck not?
 8. Avatar
  Bra text [y]

  Jag vill studera ett år utomlands efter gymnasiet. Synd att det ska vara så dyrt bara :(
 9. Mario:"'Om de bara visste vad de missade.'"

  Jag läste den också några gånger. Jag reflekterade även över ifall skribenten faktiskt pluggat utomlands själv eller om det som beskrivs är någon sorts drömbild.
 10. Avatar
  Din jävel, de får mig att vilja plugga utomlands :ccccc
  Min farbror vill att jag flyttar till de i usa och pluggar där men jag är sjukt tveksam...
  Det lär bli jättejobbigt, dessutom måste ja gå om året om jag väljer att komma tillbaka till Sverige.
  Menmen, man kan ju tänka på det Efter gymnasiet kanske..

  Min syrra har iaf gjort det, hon bor i usa justnu.
  "Jag saknar sveriges vatten och gurkor!!" :)
  Och jag kan förstå henne, USAs vatten+gurkor är inte världens godaste, men de är de minsta man ska bekymra sig om :p
 11. Jag är i LA justnu och detta är det bästa jag någonsin har gjort!
  Finns inte ord nog att beskriva detta, måste bara upplevas!
  En sak är säkert iallafall, detta är något som du alltid kommer att minnas i ditt liv!
 12. Åhh precis vad jag behövde läsa! Sedan augusti har jag vart i full i gång med att åka till Spanien om 2 år! Och det kommer nog bli så, jag jobbar för fullt när jag har tid efter skoltid och hoppas på att få fram 30.000 nu på två år! resterande 30.000 har mina föräldrar erbjudit sig att betala, men tror de "bara" kommer ge mig 20.000. jag menar, det kostar ändå en hel del att ha mig borta ett år!

  och du, OhYEA_!! Du missar inte alls ett år, elr ja, beror ju på vilket program du har, men sverige har utomlandsskolor lite var som helst i världen, där du läser på en svensk skola, antingen programmet samhäll eller natur! Du kan ju kolla upp det;)
 13. Avatar
  "CSN anpassar ju det utökade lånet för prisnivån som gäller."

  Ja, tyvärr gör dem ju det men fickpengarna man samlat på sig genom extrajobb och födelsedagspengar kan iaf bli lite mer värda - alltid något!=)
 14. Avatar
  "Jag reflekterade även över ifall skribenten faktiskt pluggat utomlands själv eller om det som beskrivs är någon sorts drömbild."

  Jag kom ganska nyligen hem från Santa Barbara, USA, där jag pluggat i ett år på college och om det inte är underförstått... det var det bästa jag gjort någonsin!!
 15. Fan santa barbara är så grymt vackert. Gick du på city college? Ligger vid havet och på andra sidan har man bergen. Mkt mer collegeliv där än på SMC. varför åkte du tillbaka till swe?
 16. Avatar
  Pojkvännen :) Men ja precis, SBCC! Går inte en dag utan att jag saknar allt... Anledningen att jag åkte till USA i första taget var att min syrra bor i LA sen 7 år tillbaka och jag var faktiskt antagen vid SMC, men bytte till SB i sista stund! Har dock en killkompis som går på SMC nu. Kul att du trivs!:D
 17. Avatar
  Jag vill åka till grekland för att plugga men det är så svårt att hitta information om det
 18. Avatar
  Jag önskar så mycket att jag kunde plugga utomlands, men min föräldrar har inte tillräckligt med pengar, så det skulle aldrig fungera. För jävligt helt enkelt, det skulle vara så sjukt underbart! Min kompis föräldrar har sagt att dom betalar för henne att studera utomlands, och hon vill inte ens säkert, det blir jag riktigt less på, önskar att jag var i hennes skor.
 19. Avatar
  Ett skäl till att inte göra det är att man drar på sig ett sjukt stort lån bara för att bekosta själva skolgången, plus att man får betala ALLA fickpengar själv, dvs inklusive mat, så det blir en dyr affär helt enkelt. Bra mycket bättre att helt enkelt åka ned för att jobba.
 20. Avatar
  Vad är egentligen bäst, att åka ett gymnasieår eller studera under universitets/högskoleperioden??
 21. Avatar
 22. Jag pluggar i Sverige, men för mig är det utomlands, då jag är från Finland... Fast länderna ligger så nära varandra så är det ett miljöbyte!! Man behöver ju inte dra till andra sidan jordklotet, men kan nöja sig med andra sidan östersjön eller bara andra sidan vilken gräns som helst...

  Jag längtade aldrig till Sverige, jag ville inte flytta. Nu i efterhand så inser jag att flytten var givande, men jag räknar fortfarande Finland som mitt permanenta hem, jag vill tillbaka till Finland en dag, när jag har pluggat klart. Jag längtar efter mina föräldrar (till skillnad från de flesta har jag en väldigt bra relation till dem), jag längtar efter våra hundar, jag längtar efter Finland. Tro det eller ej, skillnaderna är tydliga, i språket, i kulturen, i mentaliteten, i idealen... Svenskar är konstiga... men det är ju det som gör livet här i Sverige så givande...

  De flesta Svenskar skulle inte ens märka att jag inte är svensk, jag talar svenska utan tydlig finländsk dialekt, jag ser ut oh beter mig som en svensk i de flesta situationer... men faktum är att jag är finländare. jag känner mig mer finsk nu än när jag bodde i Finland, jag uppskattar Finland på ett annat sätt nu. Jag har upptäkt mig själv som Finländare!!

  Jag skulle definitivt uppmuntra folk att plugga utomlands, men man behöver ju inte välja ett land som ligger långt bort, för att göra det enklare och billigare kan man ju plugga i något grannland... fördelarna är desamma, nackdelarna är färre... Exotismen är nog inte lika stor dock...
 23. "Är det bara jag som behövde läsa tre gånger för att förstå att den meningen syftade på de som valt att plugga i Sverige?"

  hahah nej jag med. Det var lite konstigt formulerat :)

  men i övrigt ett väldigt bra inlägg! jag vill också plugga utomlands! :)
 24. Avatar
  Jag vill så gärna plugga utomlands nu när jag läser det hära, även om jag alltid velat det... Men jag går ju inte ens på gymnasiet ännu, längtar dit sååå himla mkt!! funderar på att gå IB, och under ett av dom åren plugga i NY eller typ kroatien... äsch det är så lång tid kvar, men jag känner en sån fruktansvärd press på mig att få bra betyg och hela fadderullan. Men iaf, vill gå på universitet utomlands åxå.
 25. Avatar
  Skulle också vilja jobba utomlands, mamma vill skicka mig ner i kroatien. men va fan ska jag göra i kroatien. om jag ska studera utomland ska det vara LA eller NY. jag vill gärna studera i nåra utav dessa platserna. Men var ska man bo var ska man få alla dessa pengar ifrån. skulle gärna åka dit med en kompis eller kusin och studera. men jag känner ingen kompis som vill studera utomlands, har en kusin i samma ålder men vet inte om hon skulle vilja. det här kommer bli då ett sort steg i mitt liv.
 26. Me want to go to Tokyo ^^ eller någon annan stans i japan
 27. Det verkar så himla kul, jag är bara tretton men har tänkt att studera utomlands när jag blir äldre , jag har redan börjat spara pengar...Det behövs ju en heeel del !

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!