Magasinet

15 saker varje 15-åring borde få höra

Artikel När jag var femton år var det mycket som var oklart. Vad jag ville bli när jag blev stor, VEM jag ville bli när jag blev stor och min frisyr, bara för att räkna upp några få saker. Gubbar och tanter som totalt glömt bort hur det var att uppleva livets mest fragila ålder gav "användbara" tips såsom: var dig själv och dansa som om ingen ser dig. Tack hörrni. De hjälpte mig verkligen varje dag ... Sugen på tips av någon som faktiskt växte upp efter Sovjets fall? Läs och lär.

Gå med i Stockholm stads bostadskö. Oavsett om du bor i Kristianstad eller Umeå just nu vet du aldrig var du vill hamna om fem år. Vad du däremot vet om fem år i fall du inte gått med i Stockholms bostadskö som ung, är att huvudstaden är en plats du kan glömma.

Skrapa inte bort möglet från mat. Det kan se litet och harmlöst ut när det växer något pyttigt grönt på ena sidan av limpan eller osten. Det är inte pyttigt för det. Möglet har sina sporer inlindade i hela klumpen. Släng, släng, släng.

Köp vettiga skor. Kan du inte gå i skorna? Köp ett annat par. Tänk för fan! Vad ska du ha dem till egentligen?

Fascinationen för navelpiercingar är bara en fas. En spräckt buk med fula ärr är förevigt.

Det är fortfarande INTE coolt att röka. Och det kommer inte att bli heller. Tål att upprepas!Grundskolebetygen spelar ingen roll. Lär dig istället och lägg krutet på grundämnena. Det är på gymnasiet saker och ting faktiskt börjar spela roll.

Behåll endast de vänner du gillar. Du kommer möta massor av nya människor senare i livet som du passar tusen gånger bättre med än till exempel den där skitstöveln som du bott granne med och tvingats leka med sedan barnsben.

Lär dig gilla sill. Punkt.Geografikunnande tar bort många pinsamheter. Lär dig de större svenska orterna, världens länder med dess huvudstäder samt ett och annat berg. Det kan kännas onödigt, men dagen du skaffar dig körkort eller tågluffar genom världen kommer dessa ord klarna.

En tidig alkoholdebut är bara pinsamt senare. Försök rikta in dig på detta: Dagen du vet vad deklarera och boränta betyder, då är du redo för din första sup.

Gymnasievalet är inte hela livet. Det är ALDRIG för sent att ångra sig. Att man som femtonåring ska ha hunnit fundera ut sin framtid är å andra sidan på tok för tidigt. Du kan bli vad du vill, när du vill.

Regnkläder är coolt. Det är skittufft att inte vara blöt, frysa eller få flunsan. Det är sant.Första gången kommer inte vara glamouröst. Tråkigt men säkert är orden, precis som sexet ...

Alla sår läker med tiden. Ja. Faktiskt. Man kommer över mobbing, gamla pojk- och flickvänner och svek. Allt man måste förstå är att vi alla bara är människor som vill bli älskade.

Slutligen kommer mitt kanske allra viktigaste tips. VAR femton. Gör alla fel. Se ut som en ovårdad flugsnäppare. Bete dig som en ovårdad flugsnäppare! Det är så det ska vara att vara femton.

39 kommentarer

 1. Avatar
 2. Avatar
  fyller på: ät ordentligt med mat
  behandla finnarna istället för att bara klämma dem
 3. Postorderhoran: Just ja! Finnar. Hade förträngt [cry]
 4. Jag lärde mig vad "deklarera" är förra veckan typ.......
 5. Avatar
  Mest onödigt trams, jag säger; ORGANISERA DIG!
 6. Jag har en till:
  -Smörj in dig med den solskyddskrämen som morsan la ner i strandväskan. Kommer man sedan några generationer från Sverige så bränner du dig ALLTID i början. Alltid. Alltid alltid alltid.
  Och det är alltid lika pinsamt att gå runt och vara röd som en kräfta, plus att behöva ha långärmat och keps innan det är läkt.
  Skit i cancerrisken om du vill, men att se ut som en röd signallampa i huvudet är inte så jävla kul...
 7. Avatar
  hur ställer man sig i bostadskö? :D
 8. Avatar
  Känner att ordet femtonåring betyder tioåring i denna text.
 9. Avatar
  För att inte tala om att navelpiercing är sjukt fult!
 10. Avatar
  navelpiercing är snyggt.. på mig iaf.
 11. Avatar
  "Du kan ställa dig i kön tidigast samma månad som du fyller 18 år. Du behöver svenskt personnummer eller ett samordningsnummer. "

  Ah, good luck om man är 15 años då =(
 12. Avatar
  "Alla sår läker med tiden. Ja. Faktiskt. Man kommer över mobbing, gamla pojk- och flickvänner och svek. Allt man måste förstå är att vi alla bara är människor som vill bli älskade." Sant! <3
 13. Avatar
  Complicated: Är ej snyggt på någon :)
 14. Avatar
  Jag tänker fortsätta äta bröd som möglet går att skrapa bort på.
 15. Avatar
 16. Finns ju dem föräldrar som skapar ett konto åt sina barn?
  Hur gör dem? skapar ett konto, sen på något sätt överför poängen till barnet när dem är 18?

  Min brors prefekt på DI berättade om att han hade stått i kö i 50år! Då fick han en lägenhet i centrala sthlm.
 17. Vem fn vill bo i sthlm? =/

  "Grundskolebetygen spelar ingen roll"
  Hur ska man annars komma in på det program man vill? =/

  "Tiden läker alla sår"

  Ojoj, blir bara värre dehär. *Tar fram spyhinken.
 18. Så jäkla äcklig bild på cigaretten. Och så skön text. Tänk om jag hade haft dig till storasyrra Marielle, vad bra det hade vart.
 19. Vissa punkter känns ganska onödiga. Håller med bögjenn.
 20. Tycker det mesta absolut passar för 15-åringar, eftersom de trots allt inte är vuxna. Dagens 15-åringars' prioritet tycker jag bör vara att leka mer, för endast då växer de som personer.

  "Alla sår läker med tiden" låter klyschigt, men jag håller med resonemanget efteråt, som man måste ta i beaktande: "Ja. Faktiskt. Man kommer över mobbing, gamla pojk- och flickvänner och svek. >>Allt man måste förstå är att vi alla bara är människor som vill bli älskade<<."

  Jag skulle gärna sett något om skönhetsideal (eller könsideal överhuvudtaget) för både tjejer och killar, t.ex. hårvax och smink, och hur betydelselöst det faktiskt är för LYCKAN och KÄRLEKEN (till allt som går att älska).
 21. Avatar
  Men gud NEJ om möglet :@:@:@

  Blir arg på folks jävla renlighetshets som leder till att folk slösar kilovis med mat och pengar!

  Gawd.

  Enkel guide till mögelhantering:
  Är föremålet blött och poröst, t.ex. tomat: Släng om det trängt igenom ytan, skär annars undan med god marginal.
  Är föremålet torrt och poröst, t.ex. bröd: Skär undan med god marginal, typ 2 cm.
  Är föremålet blött och kompakt, t.ex. färskost: Skeda ur med 0,5-1 cm marginal.
  Är föremålet torrt och kompakt, t.ex. rotfrukter (utom kålrot typ): Skär bort med lite marginal.
  Har föremålet rejält skal, t.ex. apelsin: Är det inte mögligt på insidan är det ingen fara.

  MVH erfaren containerdykare med koll på livsmedelshygien
 22. I second KingGurka.

  Plus, om du verkligen inte har någon aning om vad du vill bli efter gymnasiet, välj natur. Gör det förra veckan. Matematik ger meritpoäng till absolut alla utbildningar, är i princip den mest underskattade färdigheten idag (du blir genast bättre på högskoleprovet, får det lättare att bygga upp argument för dina åsikter, och om du inte håller räkningen i trim kan det få konsekvenser livet ut http://www.gp.se/ekonomi/1.545068-samre-liv-med-daliga-mattekunskaper) trots att den är vida eftersökt av alla de jobben där man faktiskt påverkar Världen. Och med kunskaper om biologi slipper du bli rättad av KingBurka, eftersom folk som kan sin naturvetenskap och matte älskar att likt Batman svepa in och rätta folks fel. ;)
 23. Först bara: "Gör si och gör så, tänkt på det här och det här.."

  och sen: "VAR femton. Gör alla fel. Se ut som en ovårdad flugsnäppare. Bete dig som en ovårdad flugsnäppare!"

  [confused]
 24. Awesome text (ja, jag är sexton och uppför mig därefter, säger awesome ;)), jag är sexton men ung i sinnet så lär mig av den här texten :)
 25. Jag har en också: Det är väldigt bra att kunna räkna, åtminstone litegrann. The basic stuff. Säljaren jag köpte bostad av betalade avgiften för den månaden då jag flyttade in, tanken var att jag skulle ersätta henne för de dagar jag hade bott där under sagda månad. Men hon bad mig att räkna ut hur mycket jag var skyldig henne, eftersom hon "inte var så bra på sånt". Ett riktigt handikapp enligt mig.
 26. dåligaste texten ever, Jag vill inte bli 15 år längre. Jag hoppas att jag dör just nu när jag e 14 år!
 27. Hm. Flyttade hemifrån när jag var femton. Hade ingen av dessa problemen. Håller med några andra; detta känns som om det är riktat till typ 12-åringar snarare.
 28. du kommer 1 år försent med den texten i mitt fall =/ Fyllde 16 igår x) Någon som känner för att skriva en lista för 16-åringar istället?
 29. Grymt skrivet satt o småflina hela vägen ;D antagligen för att man känner igen sig! och de som ändå ska trycka fram negativ ordbajs kan ju helt enkelt skippa o läsa om man frågar mig!
 30. Avatar
  jag fyllde 15 igår!kanske hjälper vem vet.
  gillar det om att bara behålla vänner man gillar
 31. alla som är vuxna tror helt ärligt att vi som är 15 är dumma i huvet, ''fjortisar''?
  och såren läker med åren? jaa, men ärren består..
  vi är 15 år, men vi är människor också.
  coolt att röka? jag själv började pga att jag hört att det kan mätta magen och nu kan jag inte sluta.
  och jag vet många som smyger med rökandet rejält, vart är det då coolt någonstans??? om dom går iväg 500 meter in i skogen och gömmer sig?
 32. Avatar
 33. Jättebra text :) Men det där med grundskolebetyg: även om gymnasiet är viktigare, så är betygen från grundskolan viktiga för att komma in på ett gymnasium.
 34. Avatar

  Håller inte med om det med navelpiercing. Haft min sen jag var 15 och nu ska jag fylla 20! Ångrar mig inte sen känner jag många som är 30 som har i naveln! När du är 15 så är du inne i ''revolt-tiden'' och den går över! Alla är människor!

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!