Magasinet

2011 års bästa (och sämsta) filmer

Artikel 2011 drar just nu sina sista skälvande andetag. Ur filmsynpunkt har det varit ett bra år, med en massa spännande biopremiärer. Men vilka filmer har egentligen varit bäst? Och vilka har varit sämst? Vi summerar filmåret som gått!

ÅRETS OBEHAGLIGASTE: BLACK SWAN


När jag var fem blev jag biten av en svan. Sedan dess har jag haft ett närmast fobiskt förhållande till de där långhalsade fågelfäna. Darren Aronfsky gjorde inte direkt saken bättre när han lät en kolsvart svan göra en massa piruetter på mitt redan sargade psyke.
Bubblare: Enter the Void, 127 Hours

ÅRETS COOLASTE: DRIVE

Insvept i ett kripsigt neonskimmer styrde Drive rakt upp på listan över tidernas coolaste filmer. Med en stenhård, tandpetstuggande Ryan Gosling bakom ratten osade filmen av sensualitet, motorolja och ond bråd död.

ÅRETS INDIE: SUBMARINE

1) Rädda sina föräldrars krackelerande äktenskap, och 2) Förlora oskulden. Där har du 15-åriga Olivers två livsmål. Med en stor portion ironi och mörk dråplighet, samt ett förtjusande soundtrack av Arctic Monkeys-sångaren Alex Turner, satte den brittiska indierullen Submarine en rejält twist på både romkomgenren och mitt hjärta.
Bubblare: Winter's Bone, Monsters

ÅRETS ANTIKLIMAX: HARRY POTTER OCH DÖDSRELIKERNA DEL 2

Efter 10 års väntan fick trollkarlssagan så sitt slut. Tillhör du dem som fortfarande inte fått kvasten ur röven och sett Harry Potter och dödsrelikerna del 2? Ingen brådska. Filmen var inte bara ett enda stort antiklimax - den bjöd också på världshistoriens kanske allra sämsta ålderssminkning.

ÅRETS STÄMNINGSFULLASTE: TRUE GRIT

Bröderna Coen kan det där med att fixa stämning. True Grit, om en 14 årig tjej som ger sig ut på jakt efter sin fars mördare, var fullproppad med storslagna westervidder, nervkittlande musik och skådespeleri i världsklass.
Bubblare: Blue Valentine

ÅRETS DOKUMENTÄR: BOBBY FISCHER AGAINST THE WORLD

Den där linjen mellan geni och knäppskalle är som bekant väldigt tunn. Bobby Fischer, av många ansedd som tidernas bästa schackspelare, balanserade mitt uppe på den utan någon som helst säkerhetslina. Han varvade världsmästartitlar med paranoia, och i Bobby Fischer Against The World fick vi följa hans fascinerande livsöde. En schackdokumentär som var allt annat än matt!
Bubblare: Senna, Exit Through The Gift Shop

ÅRETS TJUSIGASTE: TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY

Efter succén med Låt den rätte komma in kunde Tomas Alfredson välja och vraka bland Hollywoodmanusen. Han valde i stället att styra skutan till England och filmatisera John Lé Carres klassiska spionroman Mullvaden. Resultatet blev en elegant tidsresa till det väldressade sjuttiotalet.
Bubblare: Melancholia, The King's Speech

ÅRETS KALKON: BAD TEACHER

Cameron Diaz. Behöver jag verkligen säga mer? Men okej – addera världens mest förutsägbara manus och mängder av plump stenålderssexism och det bör vara självklart varför jag listar Bad Teacher som årets kalkon.
Bubblare: The Green Hornet, World Invasion: Battle Los Angeles

ÅRETS CHARMIGASTE: CRAZY, STUPID, LOVE

Amerikanska romkoms är inget som brukar kittla mig särskilt mycket. Men Crazy, Stupid, Love var både extremt charmig och oväntat rolig. Filmen bjöd dessutom på årets mest bedårande par i form av Emma Stone och Ryan Gosling.
Bubblare: Super 8

Håller du med, eller tycker du att jag är helt dum i huvudet? Hur skulle din egen lista sett ut? Kommentera gärna!

13 kommentarer

 1. Avatar
  Black Swan dansade rakt in i mitt hjärta. Obehaglig, ja. Men också väldigt, väldigt bra :)

  Väl valda filmer att ha med som "årets" måste jag säga.

  Gott nytt år!
 2. Avatar
  Bad Teacher som årets Kalkon kan jag inte alls hålla med dig om ;D Filmen var rolig en hel del ggr, fanns såklart sämre stunder, men överlag så var den bra.
 3. Fan så inåthelvete vad jag vill se på thinker,tailor,solider,spy
 4. Kan verkligen bara hålla med ovanstående talare. Två av mina absoluta favoritfilmer är "The Spy who came in from the Cold" och "Låt den rätte komma in". Att mixa manuskällan från den ena filmen med regissören från den andra ger mig skyhöga förhoppningar, som jag hoppas att filmen inte sviker.
 5. Avatar
  årets svenska? Jägarna 2 (som faktiskt var jävligt bra för att följa upp en av sveriges bästa filmer, ever) eller svinalängorna kanske?
 6. Håller verkligen med om Bad teacher. Så fruktansvärt dålig film!
 7. Avatar
  Hmmm, jag ligger rejält efter i filmtittandet. Jag har sett sista Harry Potter och den sög hårt! Inte för att jag gillade de andra Potterfilmerna särkskilt mycket men vissa var bra.

  The King's Speech var ganska långsam men hade bra skådespelare och bra samspel mellan karaktärerna.

  Super 8 gillade jag! Den kunde ha varit mer spännande men annars har jag inte mycket att klaga på.

  Tänker se Drive, True Grit, Tinker Tailor...och Melancholia.
 8. Älskade Melancholia(otroligt vackert filmad) och Black Swan var ju bara så fantastisk samt intressant och oförutsägbar. Cameron Diaz är en väldigt jobbig person att bara höra på.
 9. fast resten av Harry Potter är inte ett antiklimax... alltså epilogen är ju trams från början.
 10. Jag kommer aldrig medge att en harry potter film varit antiklimax, men sämre än boken var ju sista helt klart, men endå.. UNDERBARA är dom <3
 11. Avatar
  satte popcornen i halsen när epilogen till harry potter rullade fram på bioduken. mycket underhållande.
  har nu lust att se alla de filmer jag inte redan sett i denna lista.
  men ryan gosling? näe.
 12. Håller helt med om Harry Potter, den var bara plågsam hela vägen. Och får man ens kalla det ålderssminkning? Dom såg ju precis likadana ut...
  Den enda som på något sätt verkade äldre var Bonnie Wright, men inte en jävel som bryr sig om henne egentligen...

  Fast årets absolut bästa film alla kategorier är ju helt klar Phineas & Ferb filmen. [bigsmile]

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!