Magasinet

"Min ungdom" - med Henrik Fexeus

Intervju I "Min ungdom" frågar vi ut kända svenskar om deras ungdomsår. Den här veckan har turen kommit till författaren och mentalisten Henrik Fexeus - just nu aktuell med föreställningen "I ditt huvud", med premiär i januari!

Foto: Marc Femenia
Foto: Marc Femenia
Vad hade du för drömyrke som ung?
– Jag ville bli reklamtecknare, som det hette då. Jag var väldigt påverkad av den första grafittivågen på 80-talet och älskade att rita och måla. Jag vann till och med en del teckningstävlingar i högstadiet. Det intresset höll i sig från att jag var riktigt liten ända fram till gymnasiet där det av nån anledning försvann.

Hur gammal var du första gången du hånglade?
– Det var faktiskt precis innan jag skulle fylla 18. Det var för jävligt att vara nästan 18 år och okysst. Å andra sidan var jag inte den enda vill jag minnas. Men det är en av anledningarna till att jag skrivit en bok som heter "Alla Får Ligga". Hade jag vetat då vad jag vet nu så hade jag fått hånglat långt tidigare. För det var ju inte så att jag inte ville. Jag förstod bara inte hur det skulle gå till.

Vad för typ var du på gymnasiet?
– Jag var väldigt nördig. Jag hade varit en tönt i hela grundskolan och var rejält trött på det, så jag ville förvandla mig själv till en ny person. Men jag blev aldrig en av de tuffa killarna. Trots allt var jag fortfarande någon som tillbringade rasterna med att göra korttrick för mina kompisar och var lite för insnöad på science fiction. Inte det hetaste man kan göra om man vill hångla.

Vilka kändisposters satt uppklistrade på väggarna i ditt tonårsrum?
– Inga alls. I högstadiet var det filmaffischer för diverse sci-fi och fantasyfilmer som gällde. I gymnasiet byttes de ut mot smaklösa airbrush-målningar. Och Musse Pigg. Vad kan jag säga. Jäkla 80-tal.

Vad vet du idag som du önskar att du visste när du var 15?
– Oj. Massor. Det finns så otroligt mycket jag skulle vilja säga till mitt 15-åriga jag. Jag är dock osäker på om jag skulle ha lyssnat; jag var inte så bra på att ta råd av andra när jag var 15. Nu när jag tänker på det inser jag att just den egenskapen nog finns kvar och är en av anledningarna till att jag är där jag är idag. Så egentligen kanske jag bara skulle gett mig själv en kram och förklarat att allt bara kommer bli roligare.

Fler ungdomar:
Agneta SjödinAmetist AzordeganAndres LokkoAnneli AlhankoBabben LarssonBosse BildoktornCarina BergCissi WallinDavid FjällDogge DoggelitoFilip HammarFredrik WikingssonFritjof & PikanenHanna HellquistHans RoslingJesper RönndahlJohan GlansJohan SOL StattinJosefin JohanssonKristian AnttilaMackan EdlundMalin OlssonMarcus BirroMargret AtladottirMartin MelinMia TörnblomMiss LiMårten AnderssonPatrick EkwallRickard OlssonMargret AtladottirTobbe BlomZandro SantiagoÖzz Nûjen

Vem vill du att vi frågar ut härnäst? Droppa ditt förslag i kommentarerna!

3 kommentarer

  1. Avatar

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!