Magasinet

Vinn 5000 kronor – filma “Fröken Julie” på tre minuter

Övrigt August Strindbergs “Fröken Julie” är en tidlös klassiker som ständigt spelas på världens stora teaterscener. Mats Wahl, Ungdomar.se samt bokförlaget Opal utlyser nu en stor filmtävling där uppgiften för de tävlande är att filma pjäsen på max tre minuter.
Den eller de som skapat det vinnande bidraget belönas med ett pris på femtusen kronor! Ett antal bokpriser kommer att delas ut till några övriga tävlingsdeltagare.

Mikael Persbrand och Maria Bonnevie i Thommy Berggrens uppsättning från 2005. Foto: Sören Vilks
Mikael Persbrand och Maria Bonnevie i Thommy Berggrens uppsättning från 2005. Foto: Sören Vilks
Hur går tävlingen till?
Tävlingen är öppen för alla ungdomar runt om i Sverige mellan 12 och 18 år. Tävlingen innebär att de tävlande, lag kan förekomma, skapar en filmsekvens på max 3 minuter där man fångar så mycket som möjligt av innehållet och stämningen i Strindbergs "Fröken Julie”. För att delta måste man före 15 december 2012 skicka ett mail till [email protected] med kontaktuppgifter till den som i sammanhanget anges som filmproducent. "Fröken Julie" ska anges i ämnesraden.

Alla som anmäler sitt intresse att delta får då ett mail med instruktioner om hur bidraget ska laddas upp på YouTube för att det ska ingå i tävlingen. Den färdiga filmen ska laddas upp på YouTube senast 15 februari 2013.
Observera att tidsramen 3 minuter är absolut. Inom tidsramen skall också eftertexterna rymmas. Inga tävlingsbidrag längre än 3 minuter kommer att beaktas. Det är tillåtet att sända in flera bidrag.

Juryn
Ture Rangström - teaterchef, Strindbergs Intima Teater
André Vifot Haas - Ungdomar.se
Melina Grimlund - marknadschef, Bokförlaget Opal
Mats Wahl - författare

Juryns beslut går ej att överklaga.

Rättigheter och prisutdelning
Samtliga som deltar i tävlingen upplåter åt Mats Wahl, Ungdomar.se samt bokförlaget Opal rätten att visa filmen i olika sammanhang och media. Filmen kan komma att spridas via nätet. Filmen kommer inte att visas i vinstsyfte. Alla övriga rättigheter till filmen stannar hos skaparen, det vill säga den som i sammanhanget anges som filmproducent. Vinnaren kommer att utses i mars 2013. Priset tas emot av den som i filmens eftertexter uppges vara filmproducenten. Denne fördelar prissumman så som överenskommits i den eventuella gruppen av filmskapare.

Credits
Namn på alla som på ett eller annat sätt arbetat med filmen skall förekomma i eftertexterna.

Musik
Musik skall vara komponerad och framförd av filmens upphovspersoner. I den mån musik av annan upphovsperson används måste musiken ovillkorligen vara komponerad före 1900. Allt ansvar för eventuella intrång i annans upphovsrätt faller på producenten. Om musik används på ett felaktigt sätt, det vill säga om någons upphovsrätt kränks, blir bidraget diskvalificerat.

Farliga scener
I Fröken Julie finns scener som kan bli våldsamma. Iscensättning av de här scenerna kan medföra fara för de inblandade.

Vi avråder från våldsam gestaltning av scener där någon kan komma till skada.

Exempel
På Mats Wahls webbplats http://www.storyland.se finns exempel på film som gjorts i liknande sammanhang och på liknande villkor. Se till exempel "Filmtävlingen 2008" och "Filmtävlingen 2009". Se också "Rök".

Vad kan berättas på kort tid?
Inte minst i reklamsammanhang gör man ofta en hel berättelse på mycket kort tid. På YouTube finns många bra exempel. Den som arbetar med snittiden fyra sekunder per bild kan få en hel del sagt på två och en halv minut!

Varför Fröken Julie?
Fröken Julie spelas ständigt över hela världen. I Rio, Chicago, Paris, Moskva, Yokohama och på otaliga andra ställen känner människor igen sig i berättelsen. Den är tidlös. Ingen har tidigare berättat Fröken Julie filmiskt på 3 minuter. Gör det du. Nu!

Lycka till!

5 kommentarer

 1. Avatar
  jag vill vara med och tävla vad filmar man henne dp vill veta det
 2. Avatar
  Haj, måste man då åka upp till Stockholm och filma det hela? Eller kan man välja ut delar utifrån andra som filmat, jag har sätt vissa klipp på olika sidor. Om man då frågat ägaren av dom om lov och klipper ihop en helt egen, bara att använda sig av den personens material? Och måste det vara de
  svenska versionerna?

  Det står inget om att man måste själv vara där och filma in det hela? I så fall så kommer det vara omöjligt för mig och många andra.

  Att filma och ta material från den riktiga live showen eller att ta material från de andra som ha filmat precis det samma? Ser inget konstigt med det så länge det inte står i reglerna eller att man har frågat om lov.
 3. hejsan vad filmar man henne vill veta
 4. Hejsan,

  Jag förstår inte riktigt er fråga. Tävlingen går ut på att ni ska filma så mycket som möjligt av pjäsen Fröken Julie på tre minuter. Ni kan filma med en mobilkamera eller vanlig filmkamera! [smile]
 5. Hej Lars Olof!

  Meningen är att du ska göra din EGEN tolkning av Fröken Julie. Med egna skådespelare och hela alltet!

  Hoppas det blev lite klarare nu och att du har möjlighet att medverka i tävlingen! [smile]

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!