Magasinet

Stockholmsnatt

Artikel Om du skulle råka befinna dig kring trettiostrecket kanske du minns att åttiotalet var fullsmockat med olika typer av kampanjer. Miljontals färgglada affischer med klatschiga slogans var uppsmetade på busskurena, vars enda mål var att med en enda välformulerad mening få oss bråkiga svenskar att dansa efter statens pipa. För att inte tala om alla små pins varje väluppfostrad individ skulle ha fastsatt på tröjan.

”Spola kröken! Rör inte min kompis! Sverige är fantastiskt! Stoppa sabbet!”

Det var i den sistnämnda kampanjen som filmen Stockholmsnatt ingick. ”Stoppa sabbet” var finansierad av Televerket och gick kort sagt ut på att få folk att sluta sparka på deras telefonkiosker. Och på oskyldiga medborgare.

Regissören Staffan Hildebrand hade några år tidigare bjudit på filmen "G – som i gemenskap", och därför fick just han det ädla uppdraget att med hjälp av en effektiv filmatisering få ordning på kriminaliteten. Staffan, han kunde ju det här med ungdomar.

Huvudrollen gavs till Paulo Roberto – Kungen av kungsan – och resultatet blev ett oförglömligt fyrverkeri av lockiga frisyrer, knivslagsmål och sköna repliker. Filmen visades i Sveriges samtliga högstadieskolor och polismyndigheten gnuggade antagligen händerna och väntade på att brottsstatistikens röda siffror skulle vara ett minne blott.

Men resultatet blev inte riktigt som man hade tänkt. Snarare det omvända.

Alla killar i tonåren, och då menar jag verkligen alla, ville efter filmen vara som Paulo Roberto. Telefonkiosker runt om i Sverige fick uppleva armageddon och tusentals stackars lycktstolparna fick agera sandsäckar för massvis av tuffa grabbar med hävdelsebehov. Och utövade man inte roundkicks i Stockolms tunnelbana så demonstrerade man definitivt hoppsparkar i omklädningsrummet efter gymnastiken.

Svensk filmhistorias mest ironiska tillika tragikomiska händelse var ett faktum.

Filip & Fredrik sammanfattar här nedan filmen perfekt i ett klipp från deras 100 Höjdare.

Njut:
Och blev ni inte mätta på klippet så kommer ett till med några extra scener:

8 kommentarer

 1. Avatar
  ABOO! Det är han som är med i Killinggänget! Han som är i slutet som ska spö "mini paolo" (inte han som slog)
 2. Avatar
  Stockholmsnatt är fan underbar <3
 3. Underbart. G som i gemenskap är dock strået vassare och är och förblir en odödlig favorit. En sak bara: runt 02:58 spelas en låt i det nedre av de två klippet. Vad heter den och vem framför den?
 4. Avatar
 5. Avatar
 6. Avatar
 7. Avatar
  Svenska ungdomsfilmer är bland de bästa komedier som finns :D
 8. Avatar

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!