Magasinet

Fördömda fördomar!

Krönika Det finns människor som säger att de inte har några fördomar. Alls. De säger att de är fria i tanken och att de aldrig låter första intrycket eller förnuftet styra och spela roll. Det är inte sällan de faktiskt är den värsta sorten av alla.

Alla har vi fördomar och förutfattade meningar, utseendet och diverse yttre attribut och ageranden kan säga så otroligt mycket om en människa och kan således delvis spegla utsidan. Det finns en anledning till att människor exempelvis är punkare, emos eller brats. Just därför att, om jag får generalisera lite, det säger och visar en del utav hurdana dessa människor är. Jag säger inte att fördomar alltid är att förlita sig på. Självklart finns det människor som bär nitar, skinnjacka och tuppkam utan att bry sig om politik och aldrig har hört talas om band som

Exploited eller The Clash, och en kille som klär sig i skjorta, har backslick och talar med utdragna ”i:n” kanske inte alls har en pappa med 37 miljoner på bankkontot. Ett test som ibland avslöjar människor som påstår sig inte ha några fördomar är den numer klassiska: ”En pojke kommer inte till akuten med brutet ben. Läkaren som ska operera blir förskräckt; pojken är läkarens son. Men läkaren är inte pojkens far. Vem är läkaren?”.

Jag skjuter upp dörren till den lilla skoaffären och ljuset där inne blixtrar emot ögonen och radiomusik invaderar öronen. ”Nathalie, Nathalie”, skriker Idol-Ola och jag går längst in i lokalen, slår mig ned på en alldeles för låg pall och börjar prova skor på måfå. Till och med skor med klack provar jag, vad i hela fridens dagar ska jag med sådana till? Jag kan nätt och jämt gå ordentligt i ett par platta sneakers. Jag känner mig plötsligt än sämre till mods än vad jag gjorde när jag från början stegade in i butiken. Glåmig, tråkig, intetsägande och allmänt ful. Varken särskilt smickrande eller iögonfallande. Men värre blir det när Hon stegar in. Lackklackarna ekar i lokalen och de blonda lackarna letar sig ned en bra bit på ryggen. Hon har leende och midja som en fotomodell, kanske 30 år gammal. Efter sig har hon två söner i femårsåldern. Hon hälsar svävande på kassörskan och när hon böjer sig för att leta skor i sin storlek kan man helt klart fastställa att hon fyllt brösten med någonting, och inte så lite heller. ’Herregud’, tänker jag för mig själv, ’hon lär ju inte ha någon tid alls för sina barn. Allt hon bryr sig om är säkert sitt eget utseende och hon shoppar säkert hellre än att leka med sina barn.’ Jag går därifrån och väl ute kommer jag på mig själv. Varför skulle det vara så, egentligen? Vem är jag att döma henne och varför skulle hon inte kunna vara en av de bästa föräldrar världen skådat?

-| Se framför dig killen med stor, yvig mustasch med påbrå från Mellanöstern som sitter mittemot dig på tåget. Upprepade gånger kastar han en blick på din plånbok som sticker upp en bit ur din väska. Kanske är han bara orolig att den ska falla ur väskan och ramla på golvet? Eller vad tror du?
-| Tänk dig den fete, rika mannen som går omkring med sin unga, vackra, thailändska fru på mataffären. De pratar båda knackig engelska och har lite problem med att förstå varandra. Jag vet vad du tänker. Men skulle det inte kunna vara så att de träffats när hon varit här på studieresa och att de älskar varandra gränslöst? Ibland har ju kärleken inget språk.
-| En tonårig kille med långt, svartfärgat hår sitter på en bänk och röker. Han bär tröja med ett hårdrocksband, har tatueringar över hela armarna och kängor med stålhätta. Skulle du gissa på att han går i kyrkan varje söndag och ber till Gud varje kväll innan kan ska sova?
-| En lång, smal och blonderad kille i rosa tröja befinner sig på samma middagsbjudning som du. Han har ett glittrigt örhänge i ena örat och är lite sminkad. Han pratar rätt högt och gällt och gestikulerar yvigt och ”feminint”. Blir du förvånad när han i förbifarten nämner att hans flickvän är gravid i tredje månaden?
-| Du får höra på nyheterna att en psykopatisk seriemördare härjar i Italien. Personen är 54 år gammal och har brutalt mördat flertalet barn och även utnyttjat dem sexuellt. Kanske hade du inte väntat dig att bilden av en kvinna visas i tv-rutan när de nämner personens namn.


Man kan förmoda att en människa är på ett visst sätt. Men när blir en förmodan istället en fördom? Alla fördomar är inte av ondo, men jag tror inte på att vi hela tiden blir bättre och bättre på att se på världen med blidare ögon. Jag tror snarare att våra fördomar hela tiden blir värre på grund av att vi svenska ungdomar över lag inte är särskilt känslomässigt stabila, nyfikna och utåtriktade. Jag skulle dock bli glad om jag motbevisades!

Vilka fördomar har du?
Har du själv blivit utsatt för någon?
Hur pass fördomsfull tror du att ungdomar är idag?

21 kommentarer

 1. Just det där med att klassas som dum i huvudet bara för att man ser ut på ett visst sätt, det har jag råkat ut för. Det verkar vara många som tror att jag klär mig som jag gör för att jag är dum i huvudet på något sätt, och så utgår de ifrån att jag är 15 istället för 20.

  Jag är inte ointelligent på något sätt, och varför kan jag inte få klä mig såhär bara för att jag är äldre än de flesta andra som gör det? Löjligt!
 2. Jag vet att jag har fördomar, men ganska ofta träffar de rätt också. De fördomar som lätt kan motbevisas har jag inte. Men att fjolliga killar oftare är icke-hetero har jag träffat rätt på. Dock finns det ju massa macho-bögar också. :P

  Jag har inget emot fördomar så länge personen som har dem är beredd att ändra på dem och att fördomarna inte är nedsättande. Men att gissa lite kring en person baserat på någon detalj ser jag inget fel i.
 3. Avatar
  Hahaha, vilket jävla dravel. :D
 4. Avatar
  Jävla dravel? Nu drar jag en fördom här om att du är en människa som inte är särskilt djup eller som helt enkelt inte orkar engagera sig. Eller så är du bara ointresserad/för trött för att läsa.

  Ja, jag skulle ljuga om jag inte sa att jag hade fördomar. Men liksom Kajsa inser jag ibland efteråt att det inte alls måste vara som jag tror. Men ett första intryck får man ju alltid. Det är svårt att undvika att stöta på människor man får dåliga vibbar av, fastän det kanske inte är så som man tror. Man kan ju försöka dra ner på det där, men jag tror det har något med instinkt att göra också. Tror man gott om alla är det lätt att man blir naiv.
 5. Avatar
 6. Avatar
  Självklart har alla människor fördomar annars är man inte människa. Det är mycket svammel om att fördomar är dåligt men det är fel.

  Det är inte det klokaste att prata om vad som helst med vem som helst och genom fördomar så vet du vad du ska undvika att prata om.

  När folk hör ordet fördomar så tänker många på utlänningar som i sig är en fördom till ordet fördom. För det finns ju faktiskt positiva fördomar.
 7. Avatar
  Själv är jag både fördomsfri och fördomsfull. Man kan ha fördomar om allt, men man kan samtidigt låta alla få sin chans innan man dömer ut dem som stereotyper.
 8. ”En pojke kommer inte till akuten med brutet ben. Läkaren som ska operera blir förskräckt; pojken är läkarens son. Men läkaren är inte pojkens far. Vem är läkaren?”.

  Förstår den inte i huvudtaget o_O

  Ska det vara att en pojke kommer in till akuten? även om den var så skulle jag ändå inte förstå..
 9. Det är rätt sorgligt att vi människor tros veta hur en person är utan att vi egentligen känner personen. Den här bilden har vi människor fått från alla möjliga håll, media, tv, kompisar, egen syn osv. och tänker "ah såhär är dom nog alla"
  Anledningen till att man tar till sig liknande information är pga källan oftast kommer från människor/saker man litar på. Kompisar, egen syn, Media, tv osv.
  Det som är ännu mer ledsamt är att vi placerar alla dessa människor i fack, vi drar alla dessa människor över en kam.
  Vi tror oss veta att dom är såhär trots att vi inte vet ett skit.

  Emo tjejen på stan, klär sig i svart och sminkar sig i svart, trasiga kläder har hon också. Äh fan, hon skär sig säkert och bara vill dö. Hon hittar säkert på en massa skit som har hänt henne i livet för att få lite uppmärksamhet.

  Ah fan kolla in den där utlänningen. Han lever säkert på socialbidrag, är väl alltid ute efter bråk och stjäl saker.

  Fyfan vilken brat. Pappa-betalar-unge säkert. Fyfan kan inte göra något själv utan måste leva på andras tillgångar. Han måste bara ha den där senaste bilen för några miljoner kr, samt klä sig i kostym och ha bakåtslickat hår.

  Uh, kolla in skinheaden. Rakat huvud och skägg. Han är säkert nazist, Ser du hans Tors hammare halsband någonstans?

  I själva verket är alla dessa människor vanliga människor som du och jag. Sällan är man klok nog att försöka se igenom människan innan man börjar döma dem..

  Jag har själv fördomar som jag skäms över pga att de ofta inte stämmer överens med verkligheten. Oftast...
  tyvärr är detta något vi aldrig kommer att komma ifrån...
 10. Avatar
 11. "Vilka fördomar har du?"
  Om jag har träffat 20 personer med grönthår och nitjacka som är punkare antar jag att den 21personen jag träffar som ser ut så oxå är punkare.
  Det är en fördom, och jag har många av dom
 12. Avatar
  ~Ängel~: Vad häftig och pseudodjup du är! En riktig förebild!
 13. Avatar
  Jag har alltid trott att jag inte har fördomar, men jag är inte längre så himla säker.. några fördomar borde jag då ha..

  och här på um så tror folk att jag är emo och skit bara pga avataren...
 14. Avatar
 15. Jag vill säga ett påstående:

  "ALLA har fördomar, men man kan strunta i dem och lära känna personen som den egentligen är. "
 16. Avatar
  Det som "Borgeus" sa var riktigt bra!! det är just det jag försöker göra! För så fort jag kommer på mig själv med en fördom blir jag förbannad på mig själv och försöker motbevisa mig själv, i alla fall ge fördomen en chans att motbevisa mig genom att t.ex. lära känna personen eller helt enkelt "prata mig själv till rätta"(ehm.. låter det förvirrat??).

  Hur som helst "ALLA har fördomar, men man kan strunta i dem och lära känna personen som den egentligen är. " var nog det bästa jag har hört på länge!!! Riktig bra skrivet
 17. Jag har massor av fördomar. Men ah, man bör ha ett öppet sinne och inte döma ut någon. Intressant artikel.
 18. Arthur89: Läkaren är pojkens mamma.... :)
 19. men vafan du snackar om aningar och första intryck, klart jag inte väntar mig att bögkillen har flickvän, men innan jag vet det går jag ju inte runt och säger helt säkert att han ÄR bög till folk. jag kan helt stolt meddela att jag är fullständigt fördomsfri. varför? för att jag är bättre än er.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!