Magasinet

Åland - en liten guide till ön Gud glömde

Artikel Åland? Åka till Åland? Skojar du med mig? Nej då – det finns mycket fint på ön Gud glömde! Låt mig guida er genom det åländska turistträsket så att ni vet vad ni ska göra om ni hittar hit!

Det första jag ska nämna, och nästan viktigast av allt, är att det är mycket lätt att komma hit. Från Stockholm går en buss till Kapellskär, en mycket intetsägande liten hamn strax utanför Norrtälje, och från bussen kliver du direkt in i terminalen och direkt på båten. Du måste kanske vänta en kvart innan du blir insläppt, men inte mer än så. Själva båtturen tar 2 timmar och då hinner du hitta på mycket roligt! Du kan till exempel våldgästa bollhavet, skaffa ett par snitsiga Ville Viking-tatueringar och äta i restaurangen. Dessutom får du som är över 18 inhandla alkohol upp till 22 %, så här behöver du inte nöja dig med folköl!

Foto: Brendan Delany
Foto: Brendan Delany


Väl på land tar det cirka tio minuter att promenera in till centrum. Här börjar det roliga! Har du inte tungt bagage som du måste lassa av dig rekommenderar jag att du köper en stor strut glass och sätter dig i Stadshusbacken, där du har utsikt över massa fina blommor och en panorering av torget och gågatan. Där får du förmodligen sällskap av undertecknad, som tycker om att avnjuta en picknick i parken då och då.

Det jobbiga med Åland, eller med Mariehamn – som texten fokuserar på – är att det, precis som med alla småstäder, är svårt att hitta på något roligt automatiskt om man inte känner någon som kan ta dig till alla specialställen. Ett måste är rockbaren Dinos, som ligger mitt i stan och har GOD öl. Och GOD mat. Och HÖG volym på musiken.

På Åland finns det många fina blommor att titta på. Foto: Visit Åland
På Åland finns det många fina blommor att titta på. Foto: Visit Åland

I stan kan – och bör - du också besöka stranden och det lilla naturreservatet Lilla Holmen, där påfåglar och jättekaniner härjar fritt i det gröna gräset (OBS: Skribenten överdriver möjligtvis, eventuellt är kaninerna tryggt inlåsta i stora burar). Där kan du ta dig ett skönt dopp och skratta åt alla åländska stekare som går runt i hatt och stora solbrillor och skränar på bred Mariehamnsdialekt medan de spänner alla sina muskler och kastar frisbee.

Väljer du att dyka upp i slutet på juli månad kommer du få uppleva Rockoff-festivalen, där kändisar som Dileva, Miss Li och ibland Kent och Håkan ställer sig på torget och sjunger! Det är en publikmagnet som drar många turister och alla campingställen är fullbokade av svenskar som sitter och filosoferar med en finsk öl i handen.

På sommarens Rockoff-festival spelar bland andra September, Daniel Adams-Ray, The Ark och Tove Styrke. Foto: Mariepark
På sommarens Rockoff-festival spelar bland andra September, Daniel Adams-Ray, The Ark och Tove Styrke. Foto: Mariepark


Hur tar man sig runt? Stadsbussen går genom hela staden en gång i halvtimmen, under sommartid slutar den gå på kvällarna (men det gör ingenting, avstånden är så otroligt korta ändå). Det finns fyra linjer och ALLA är gratis! Att åka en tur med båda linjerna tar en timme ungefär, så då får du en gratis sightseeing-tour runt hela Mariehamn!

Det fina med Åland är att vart du än går kan du känna dig trygg (möjligtvis inte i Hammarland, en bondekommun där i princip Ålands alla rasister och patrioter bor, men de kommer inte så ofta in till staden, för det är jobbigt att köra traktor genom alla tusen rondeller) och säker. Vädret är oftast strålande och sommaren är varm. Vi har god glass och mysiga uteställen. Åland är jätteskoj, bara du ger det en chans!

Åland är ett hett resmål för dig som gillar att piskas. Foto: Brendan Delany
Åland är ett hett resmål för dig som gillar att piskas. Foto: Brendan Delany

Och om du mot förmodan väljer att besöka vår lilla kobbe är det bra om du är förberedd med lite åländsk slang, så du förstår vad folk säger åt dig om du möjligtvis skulle råka i handgemäng med just en hammarlänning:

Iss inga = Gör inte så där
Inga pallar du heller = Jag tror inte att du vågar göra det du påstår
Kuta fort så fettan! = Spring jättefort!
Täär du någgi då? = Förtär du alkohol denna sköna kväll?

Bilderna kommer från Visit Åland.

21 kommentarer

 1. Avatar
  Hammarland, en bondekommun där i princip Ålands alla rasister och patrioter bor, men de kommer inte så ofta in till staden, för det är jobbigt att köra traktor genom alla tusen rondeller

  Oh you!

  I Like, that was right
 2. "Kuta fort så fettan!" - Lolwhut? Här betyder "fettan" någonting helt annorlunda. Fast det kanske bara är för att jag tittat på för mycket Grotesco.

  Drömde f.ö. att Åland var en stor öken en gång. Där fanns en rondell, men inga vägar, vad jag vill minnas.
 3. Lol.

  Har ni röd asfalt, förresten, eller är det bara en myt? Hade tänkt åka dit för att titta på asfalten nån gång.
 4. "Fettan" betyder något helt annat på västkusten också, mhm.
 5. För att förtydliga: Fettan är detsamma som fittan, men sagt på riktigt bred bonddialekt.

  Pen: Ja, alla våra vägar är av röd granit, inte en enda grå väg så långt ögat når! Förutom möjligtvis trottoarerna då, som ser ut som helt vanliga trottoarer.
 6. Någon gång ska jag skriva en ny text om Rondell-Rune, en politiker som blev lite maktgalen och helt enkelt kåt på rondeller och satte igång att bygga cirka femton stycken på en sträcka mindre än 500 meter.

  Det finns inga ord. Heter man Rune på Åland är man nog dömd att vara ganska bäng.
 7. Avatar
  Åland - Ön som Gud INTE glömde verkar det som :-) Hälsningar från en annan ö som Gud inte glömde. Förresten, bastar ni med kläderna på?
 8. Jag besökte Åland mitt i vintern. 27e till 2e december om jag minns rätt. det var tråkigt fram till 1december klockan 04,00 då jag fick ett roligt samtal. :)
 9. Verkar som Ruben vill se mer kött.
 10. jag har varit på Åland på riktigt :P till och med varit på andra delar av Åland än Mariehamn nämligen kökar.
 11. Avatar
  På första bilden finns det en varningstriangel.Vad varnas man för?
 12. Hammarland, en bondekommun där i princip Ålands alla rasister och patrioter bor, men de kommer inte så ofta in till staden, för det är jobbigt att köra traktor genom alla tusen rondeller

  Oh you! [cute]
 13. RUBEN, det är en varningskylt för en stor gumse, gjord av betong!
 14. mm kanske skulle ta och åka över i år också
 15. Avatar
 16. Buddah, beror ju på vad du ska ha för slags alkohol. Jag antar att det är lika dyrt/billigt som på systemet, men eftersom jag aldrig handlat alkoholhaltiga drycker i Sverige så kan jag ej vara säker.
 17. Buddah: Handlar du på färjan så är det ca 25% billigare, om du inte köper Jack Daniels för då kostar det ungefär lika mycket(dock 1liter, istället för 70is).
  Om jag minns rätt.
 18. Mig veterligen är alkohol billigare i Finland; där jag bor vallfärdar folk över gränsen för att införskaffa rusdrycker.
 19. Passande att den här texten kom lagom till jag fick gratiserbjudande att åka dit (inte för att det är speciellt dyrt egentligen heller, men ändå)! Den som lever får se om det blir en resa i slutet av veckan!
 20. Avatar
  GRATTIS ÅLAND, PÅ SJÄLVSTÄNDIGHETSDAN

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!