Magasinet

Årets spel 2009

Artikel I retrospektivet visade sig 2009 bli ett otroligt starkt spelår, men det är ju något vi skämts bort med under senare hälften av decenniet. Som vanligt har Gameplayerredaktionen försökt enas om en lista över årets spel men det har som brukligt krävts en del handgemäng och kramar för att enas. Till syvende och sist blev vi nöjda.

10. Brütal Legend
Plattform: Playstation 3, Xbox 360
Släppdatum: 2009-10-15

Längst ner på årets lista över de tio bästa spelen hittar vi Tim Schafers senaste mästerverk, Brütal Legend. Ett spel som fått hårdrockare världen över, oavsett om de gillar Cradle of Filth eller Motörhead, att brista ut i ett stort unisont YEAH! Det är färggrann och episk action inspirerad av hårdrocksklyschor så det står härliga till. Det må kanske vara lite av en oslipad diamant som inte riktigt når upp till samma nivåer som Schafers tidigare verk men det är från början till slut ett spel fyllt till bredden med skön humor och pur spelglädje.

9. NHL 10
Plattform: Xbox 360, Playstation 3
Släppdatum: 2009-09-18

NHL 10 gick inte igenom samma stora förändringar som sin föregångare vilket gjorde det till ett hett diskussionsämne på redaktionen. Rättvisan segrade dock till slut och trots att årets utgåva inte blev någon revolution så slipades ett redan fantastiskt spel ytterligare. Förbättrad puckkontroll, mängder med spellägen och underhållande slagsmål i förstaperson gjorde hockeyspel bättre än någonsin tidigare. Det sägs att det är svårt att förbättra perfektion, men NHL 10 är ett praktexempel på att det faktiskt går.

8. Assassin's Creed 2
Plattform: Xbox 360, Playstation 3
Släppdatum: 2009-11-19

Det första Assassin's Creed var en vattendelare, vissa älskade det för dess autentiska och undersköna historiska miljöer medan andra klandrade det för att vara innehållsfattigt och repetitivt. Assassin's Creed 2 förtjänar däremot odelad hyllning, Ubisoft har bibehållit de innovativa grepp som fungerade bäst men samtidigt berikat och expanderat såväl världen som spelsystemet. Spelseriens potential har denna gång blommat ut i ett äventyr som är fängslande från första stund till sista.

7. Professor Layton and Pandora's Box
Plattform: Nintendo DS
Släppdatum: 2009-09-25

Professor Layton tog oss alla med storm redan förra året med sitt äventyr i den pusseltokiga staden St. Mystere. I höst dök både professorn och Luke upp igen, med samma härliga pusselupplägg och suveränt tecknade omgivningar, men denna gång på ett tåg som taget från Christies Orientexpressen. Professor Layton and Pandora’s Box lyckades leva upp till och i vissa fall överträffa sin suveräna föregångare och frågan är nu bara hur Level 5 skall kunna toppa det här?

6. Tekken 6
Plattform: Playstation 3, Xbox 360, PSP
Släpptdatum: 2009-10-30

Det vore omöjligt att göra en topplista i år utan att lämna plats åt genmanipulerade kängurur och halvsvenska superhjältar. Det har tagit ett par år för spelet att leta sig hit, men när resultatet är ett fightingspel som har slipats till arkadperfektion så är det svårt att finna klagomål. Med över 40 välbalanserade karaktärer och den unika balansen mellan casual och hardcore kan Tekken 6 tillfredställa både nyfikna nybörjare och fighting-veteraner. Denna klanderfria spelmekanik är vad som gör att Tekken 6 har förtjänat sin plats som årets slagsmålsregent.

5. New Super Mario Bros. Wii
Plattform: Nintendo Wii
Släppdatum: 2009-11-20

Några av världens absolut bästa spel genom tiderna innefattar bröderna Mario och svampriket i två dimensioner. Att Nintendo någon gång skulle ta ett kliv tillbaka var därför bara en tidsfråga. Man inledde det hela med New Super Mario Bros till DS 2006 och i november knöt de ihop säcken med New Super Mario Bros Wii. Plattformsmagin är total, spelet är förvånansvärt utmanande och när man dessutom kan låta tre av sina kompisar ta plats på skärmen står det klart att Mario och co. inte låter sig styras av hur många dimensioner de får hoppa omkring i.

4. Call of Duty: Modern Warfare 2
Plattform: Xbox 360, Playstation 3, PC
Släppdatum: 2009-11-10

Call of Duty: Modern Warfare 2 gör allt som föregångaren Call of Duty 4 gjorde fast mer och bättre. Inte nog med att kampanjen är en adrenalinpumpande actionfest, flerspelardelen har förädlats med ett suveränt kooperativt spelläge och multiplayer har förfinats till perfektion. Modern Warfare 2 är en påminnelse om att Infinity Ward är actionspelens Bioware när det gäller kvalitativa spelsläpp. I synnerhet när vi talar om superb multiplayer-action!

3. Batman: Arkham Asylum
Plattform: Xbox 360, Playstation 3, PC
Släppdatum: 2009-08-27

Varje gång ett licensspel utannonseras vill man hoppas, men en kortare lektion i spelhistoria lär oss snart att det i de allra flesta fall är lönlöst. I fallet Batman: Arkham Asylum och framförallt Rocksteady Games fick vi dock våra förväntningar uppfyllda flera gånger om. Den för de allra flesta okända spelstudion lyckades fånga alla de faktorer som gör Batman till en häftig karaktär och placera dem i ett riktigt välpolerat, varierande och stämningsfullt spel.

2. Uncharted 2: Among Thieves
Plattform: Playstation 3
Släppdatum: 2009-10-14

Det är ytterst sällan man blir serverad ett sådant mustigt och välregisserat äventyr som Uncharted 2: Among Thieves bjuder på. Tempoväxlingarna är perfekta, grafiken är den absolut snyggaste på konsolmarknaden och röstskådespelet saknar helt motstycke. När paketet dessutom innehåller ett flerspelarläge som förlänger livslängden flera gånger om vet man att det är en riktig dyrgrip som man håller i handen. Naughty Dog har visat att de tävlar med de allra största och att de är en studio som Sony kan skatta sig lyckliga över att ha under sitt tak.

1. Dragon Age: Origins
Plattform: PC, Playstation 3, Xbox 360
Släppdatum: 2009-11-05

När vi sammanställer dessa topplistor varje år så slår hela redaktionen sina kloka skallar ihop för att gallra fram guldkornen i årets spelskörd. Ofta, speciellt när det gäller de absoluta topplaceringarna, kan vi banka skallarna mot varandra lite extra hårt och aggressivt. Men i år var det ingen som ifrågasatte den självklara vinnaren av titeln Årets Spel. Dragon Age har tagit den berättelsedrivna rollspelstraditionen till helt nya nivåer. Trots att man blickat tillbaka på tidigare produkter och lånat från sina rötter har Bioware lyckats fördjupa och förnya sina metoder att föra fram episka berättelser på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt. Dessutom har man skapat en fullständigt unik bredd och aldrig tidigare har det varit så motiverat att spela om ett rollspel för att få nya perspektiv på världen och händelseförloppet. Att det dessutom erbjuder sjukt mycket speltimmar och en gedigen utmaning gör inte saken sämre. Dragon Age: Origins är utan tvekan kungen av spelupplevelser 2009.

Årets strategispel: Empire: Total War
Empire: Total War förde Total War-konceptet in i tidigmodern tid och slängde till lite sjöstrider och mer managementgrejer vilket resulterade i en direkt succé.

Årets äventyrsspel: Tales of Monkey Island
Med Tales of Monkey Island lyckades Telltale Games ta den allra mest ikoniska äventyrsserien av dem alla och på ett suveränt sätt lyfta in den i de episodbaserade äventyrens era.

Årets actionspel: Uncharted 2: Among Thieves
Även om det till stor del är ett äventyrsspel också är det de dominerande actioninslagen och det briljanta sätt att presentera och driva på händelserna som gör Uncharted 2 till årets adrenalintripp.

Årets sportspel: NHL 10
NHL 10 må vara mer av samma men förbättringarna som gjordes lyckades göra ett fulländat hockeyspel ännu bättre.

Årets musikspel: Rock Band 2 (PS3)
Rock Band 2 står fortfarande som det definitiva musikspelet med ytterst få svagheter och egentligen finns det ingen anledning att ens titta åt konkurrenternas håll.

Årets racingspel: Forza Motorsport 3
Då Forza Motorsport 3 levererar den mest kompletta racingupplevelsen med mängder av vackra bilar och fantastiskt fysik blir det utan tvekan årets bästa racingupplevelse.

Årets rollspel: Dragon Age: Origins
2009 kan i ärlighetens namn inte klassas som rollspelens år, men vad gjorde det när Biowares efterlängtade äventyr visade sig bli precis så underbart som alla vi rollspelsrävar önskade att det skulle bli?

Årets fightningspel: Tekken 6
Tekken 6 innehåller allt ett kvalitativt fightingspel bör innehålla och är en slagsmålsfest som måste upplevas av alla som vill smaka på den tillfredsställande känslan av vinst, personlig utveckling och stundtals bitter självkritik.

Årets pusselspel: Professor Layton and Pandora's Box
Professorns andra äventyr är lika bra som det första och överträffar även sin föregångare på ett antal punkter. Det kan inte bli annat än årets pusselspel det.

Årets onlinespel: Aion
Sydkoreanska Aion är ett av spelvärldens främsta designkonstellationer och har en självklar potential på marknaden.

Årets expansion: The Ballad of Gay Tony
The Ballad of Gay Tony flörtar en hel del med San Andreas men lyckas fortfarande att behålla den charm som Grand Theft Auto 4 införde i serien, vilket gör det till den bästa expansionen till spelet.

Årets överraskning: Batman: Arkham Asylum
Rocksteady satte sig själva på kartan med en suverän berättarteknik och en enkel men ack så funktionell spelmekanik. Vi vet vilka ni är nu, Rocksteady - fortsätt nu överraska oss.

Årets nitlott: Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time Re-shelled
Vi hoppades att få återuppleva de fantastiska stunderna som de fyra sköldpaddorna bjöd på i SNES-originalet, men aj så fel det blev.

Årets mest underskattade: GTA: Chinatown Wars
Rockstar tog sin GTA-serie och krympte den till fickformat - och väldigt få brydde sig tyvärr, trots att GTA: Chinatown Wars är ett av årets allra bästa bärbara spel.

Årets comeback: Guybrush Threepwood
Guybrush Threepwood - Mighty Pirate™ gjorde comeback både i Telltales regi och en nytolkning av originalet - och vilken återkomst sedan!

Årets nykomling: Dragon Age: Origins
Bioware lyckades gripa tag i oss direkt med Dragon Age: Origins och vi längtar redan efter att få fortsätta våra äventyr i Ferelden och dess grannländer.

Årets mest saknade: Heavy Rain
Det vi saknade mest under 2009 var det känsloladdade Heavy Rain som förhoppningsvis håller allt det lovar.

Årets indie: Zeno Clash
Zeno Clash är årets indie för att det tar vågade steg med en etablerad genre och levererar årets mest intressanta spelvärld.

Årets spelomslagTexten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.

12 kommentarer

 1. Avatar
  Borderlands fick inte heller vara med
 2. Avatar
  Förstår ärligt talat inte hur Brütal Legend och NHL 10 kan vara före det iaf.
 3. Avatar
 4. Avatar
  fick tian, sexan och femman i julklapp vuvuvuvu

  har dock inte hunnit spelat så mycket på dom :(

  fattar dock inte vad nhl 10 gör på listan... bläääh!!! >:(
 5. Avatar
 6. varför inte left 4 dead listat?
 7. Avatar
 8. Avatar
  Fel.
  Årets pusselspel: Machinarium
 9. säger så, lbp då? :o
  och ffs, mw2 borde fanemej ligga top 3 o.o är ju så jävla grymt så det inte är sant! my nr1 är det lätt iaf ;p
 10. Avatar
  Varför inte LBP kom med på dom 10 bästa spelen 2009?? Kanske för att det kom 2008.. :D

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!