Magasinet

Axel von Färsen i pandemi-tider

Hejsan ungdomar!

Inledningsvis behöver jag säga att detta är första gången i mitt liv jag bloggar. Spännande, på både gott och ont. Kommer jag göra bort mig eller inte? Läs mer så får du se!

För er som inte vet har jag varit mer eller mindre aktiv på forumet sedan år 2015. Det var då jag tog studenten och skulle kliva in i vuxenlivet, det känns som igår. Sedan dess har jag studerat på universitetet här i Göteborg. Jag började mitt intåg på universitetet genom att läsa sådant som intresserade mig: historia och internationella relationer. Om du inte vet vad du ska göra efter studenten är det någonting jag rekommenderar. Läs vidare och läs någonting som du är intresserad av. Det är okej att vara osäker på vad man vill göra av sitt vuxna liv!

Men nu kanske du undrar vad mitt första inlägg ska handla om förutom mig själv. Jo, en liten jämförelse mellan vår nuvarande pandemi och en historisk sådan, den spanska sjukan.

Den spanska sjukan inträffade mellan år 1918 till 1920. Dess namn har att göra med det första världskriget. Båda sidor av denna konflikt hade sjukdomsutbrott hos sina soldater, kanske redan år 1917. För att undvika att verka svag inför fienden tystade man dock ned det. Det var det neutrala Spanien som först kom ut med nyheter om sjukdomen, och därav namnet, den spanska sjukan.

Vad historiker idag vet kom troligtvis sjukdomen från djurhållningen, grisar, i USA – när sedan amerikanska soldater spred sig över Europa, både i kriget och under permission så spred sig smittan som en löpeld. Det var en av de värsta pandemierna människan har upplevt, inte minst eftersom den slog ut unga och unga vuxna. Varför då? Jo, i och med att dessa individer hade ett starkare immunförsvar. Sjukdomen kunde överaktivera immunförsvaret vilket kan förklara varför denna gruppen var en riskgrupp.

Redan här ser vi en stor skillnad. Nu cirka 100 år senare har vi en annan pandemi att brottas med. En som likt vanliga influenser slår mot våra äldre. Likt den spanska sjukan är den en zoonos, dvs. att den hoppat från djur till människa. I Coronas fall bär troligtvis fladdermöss och bältdjur ansvaret, i spanskans fall var det grisen. I bägge fallen talar det för att människan kanske bör minska sitt beroende på animaliska produkter. Det sliter både på miljön, och vår hälsa. Vägen framåt kanske blir vegetariskt, eller varför inte en helt vegansk kost? Vad tycker ni på forumet om detta? Själv blir jag avskräckt bara jag ser recept på rödbetor.

Men hur i hela friden ska vi som ungdomar hantera denna smittan och smittor i framtiden? Enligt mig själv bör vi ta oss en funderare kring hur vi rör på oss och hur vi behandlar våra medmänniskor. För min egen del har jag tack vare Corona fått en större respekt för vår vårdpersonal, som står längst fram i kampen för att rädda människoliv. Vi som vanliga medborgare har ett samhälleligt ansvar att inte föra smittan vidare och hålla oss friska. Vidare inser jag hur man även som ungdom lätt kan bli isolerad när skolan och nattlivet inför restriktioner. Ta hand om er där ute, både psykiskt och fysiskt! Promenader gör underverk.

Vad har jag annars gjort denna veckan? För det mesta har jag rensat fisk och spelat på en ny karaktär i World of Warcraft. Det känns stundtals underligt att man fortfarande kan spela ett 16 år gammalt spel och ändå vara fast i spelets natur och rika fantasi. Har ni själv någonting ni kan återkomma till flera gånger utan att bli uttråkad?

För er som spelar World of Warcraft eller Hearthstone så heter jag MrZodiar#2594 på battlenet. Jag brukar adda alla som begär det.

P.S.

Bilden som presenterar mig är min profilbild på Discord. Heter Chipsmongol#4783 där.

2 kommentarer

 1. Jag kan tänka mig att bli flexitarian, alltså att äta både kött och vissa måltiden som vegetariska och nån annan rätt som är vegansk. Förmodligen lär jag inte äta veganskt mer än 1 dag per vecka. Hemma brukar vi äta ärtsoppa (gröna ärtor) och en brödbit till, det är nästan veganskt. Jag kan tänka mig att göra så, inte för att jag gillar soppa då jag gillar att tugga på något och inte bara svälja det jag äter. För djurens skull bör man äta mindre kött, jag kan tycka att en god salami till middag (kvällsmat eller vad man nu vill kalla det) och pasta och nån god sås är jättebra, att jag då kanske inte äter mer än 80g kött gör inte mig något.

  Jag spelade Black&White när jag var liten, jag längtar tillbaka till spelet som jag lirade mycket när jag var 12-16år ungefär).

  Jag spelar Total war: Rome II ibland, Heroes and General (fast inte så ofta, gillar inte upplägget).

  Elder Scrolls Morrowind är ett gammalt men häftigt spel. Likaså är Oblivion också häftigt. Skyrim är schysst också men jag måste köpa samtliga DLC:erna. Dock upplever jag att hela spelet skulle behöva ett lyft, jag vill studera programmering och spelutveckling så det vore kul att utveckla dem och andra spel, även ett eget spel, eller flera spel. Tyvärr fastnade jag inte alls för Elder Scrolls Online, för att jag ska fastna för det måste jag ha folk att spela med och köpa DLC:erna men det kostar en hel del, pengar som jag nu inte vill lägga ut.

  Nu spelar jag gärna Europa Universalis IV (EU IV), med en vän eller med flera vänner eller ensam. Jag har fastnat för att spela som Brandenburg och målet är att skapa Tyskland och ha ordentligt med kolonier i USA och i Afrika (mer än i verkligheten iaf). Sen vill jag föra över det till Victoria II (Vic II) och då ska jag hinna med allt detta före år 1830.

  Allmänt gillar jag spel som inte är framtiden utan 1900-tal eller medeltiden. Steampunk verkar häftigt och om ett spel börjar i medeltiden men utvecklar sig in i framtiden är helt okej fast gärna med ett slags ''framåt men också lite ''bakåtsträvande''. För att förstå mig rätt, man har uniformer och klädsel som i gamla tider men man går framåt teknologiskt. Det ska se gammalt ut men det är i själva verket nytt. En vän till mig hade hittat ett nytt häftigt spel... eller så var det Steam som föreslog det. Iaf det hette något i stil med ''Iron hammer'' eller nått med ''Iron'' iaf, det tror jag är ett spel som jag kan fastna ordentligt för.

  Jag har spelat hela The Witcher serien men inget jag fastnade för men jag ska testa igen, jag tyckte att det blev för enformigt med enbart att döda monster. Att spela första och andra spelet hjälpte inte ett dugg med hur man fortskred i spelet trots att de påstod det. Om man är intresserad av The Witcher köper man 3:an enbart, det är min rekommendation.

  Kan skriva spaltmeter men det får räcka såhär långt.

  Vi får höras Axel von Färsen. Vi har ju varandra på Discord redan. Mycket glad

 2. @Trevlig-snubbe Det är ett långt och tjusigt inlägg. Dock är det inte helt tydligt hur det hör ihop med "Axels" inlägg. :) Men så länge han inte har något problem med det är det helt ok för mig. Låter dock mer som att du också ska skriva blogginlägg. Hör av dig om det låter som nått för dig. 

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!