Magasinet

Barnprogramsklassiker del 8: Abrakadabra

Artikel Dags att åter slungas tillbaka till nostalgins förlovade land. Den här gången besöker vi en färgglad kossa och en uppnosig grävling!

Det är väl ingen som fortfarande minns den färgglada kossan Doris och den besserwisseraktiga grävlingen Gösta som, av någon oförklarlig anledning, bodde på Doris tomt?


En gång fanns det en lycklig tid när skådespelarna gick in i djurkostymer, med viljan att lära barnen någonting som de kommer att ha nytta av senare i livet. Genom åren serverades både det ena och det andra, och nog är det Björnes Magasin som har fått störst genomslag i våra hjärtan, av alla djurkostymer som fick en plats i tv-tablån.

Abrakadabra fungerade litegrann på samma sätt som Björnes Magasin, med en "ramberättelse" som fylldes ut med reportage, eller små "kortfilmer" och allting med utbildande syfte. Gösta hade ibland ritat upp ett korsord på ett staket, för att Doris skulle lösa det.

Och jag minns att Doris brukade hoppa på sin lilla gröna moped för att åka ut och prata med människor, och den mest kände av dem alla var förmodligen dåvarande statsminister Göran Persson, som Doris till och med fick en dans med. (Jag har letat som en galning efter det klippet på Youtube men har inte hittat - dock finns det på SVT Play,)


Annars är det nog introt som får det gamla hjärtat att klappa snabbare. Men jag varnar er: När melodin väl har fått fäste i hjärnan stannar den kvar. Länge.
Fler barnprogramsklassiker:
- Pingu & Fem myror är fler än fyra elefanter
- Trasdockorna & Fablernas värld
- Skrotnisse och hans vänner & Ika i rutan
- Solstollarna & Joel Bitar
- Hajk
- Sailor Moon
- Mumindalen

8 kommentarer

  1. Avatar
    introt är så sjukt bängt... :/
  2. Haha blev sååå besviken på introt. Men detta var ett underbart program.
  3. Åhhh Abrakadabra!!! Hade helt glömt bort det programmet! Åhhh nostalgi.....
  4. Avatar

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!