Magasinet

Blondinbella och bloggen: Från publik dagbok till revolution

Krönika Min första kontakt med bloggar kan dateras till slutet på 2007. Innan Facebook var ett fenomen, innan Kisse var en rikskändis och på den tid då Blondinbella var först och störst. Det som startade som en publik dagbok kom att bli en revolution.

Blondinbella var tjejen från Stockholm med det glassiga efternamnet, det långa blonda håret, kläderna – och bloggen. Hon fick göra intervjuer, prydde omslag och förstasidor – trots att hon knappt hunnit bli myndig.
Samtidigt väckte hon lusten i tusentals flickors hjärtan. Bakom ögonlock gled vi fram till galapremiärer i limos, smuttade champagne, hängde på Stureplan och fick tonvis med kläder hemskickade.


På senare tid har Blondinbella och flera andra kända bloggerskor bekräftat vad många tänkte; verkligheten var inte så rosaskimrande och fylld med glamour som det skrevs om i bloggen.
Men Blondinbella gjorde ändå något banbrytande; hon slog in dörren till kändisskapet för unga tjejer – och hon gjorde det med besked. Toppbetyg i skolan, pojkvän, perfekt hår och framtidens sikte på juristlinjen. Hon var ett geni i en ung kvinnas kropp – en kombination som dittills verkat omöjlig.

För Genier förpackades i manskroppar, blondiner var idioter.

Och på precis det sättet var hennes jag banbrytande, uppseendeväckande och kontroversiellt. De tjejer som förut överskuggats av killarna, som förut fått stryka på foten, fått finna sig i att hålla sig i bakgrunden; fick nu istället lysa med full kraft.
Bruden såg dagens ljus, och i henne fanns ingen rädsla.
Hon var ung, snygg, smart, rolig och ambitiös. En hybrid.
Hon startade något nytt, den där Blondinbella och Hon är en bidragande orsak till att tjejerna idag spås mycket större framgång än killarna.
Hon såg till att ljuset riktades mot oss, hon såg till att den duktiga tjejen fick ett ansikte, gjorde flitiga flickor till en grupp att räkna med. Förflyttade oss från sjuksköterskor till VD-positioner.
Inte minst förflyttade hon ljuset från de äldre männen till tonårsbrudarna. Vem fan brydde sig om Alex Schulmans utelista; när Blondinbella gjort nya naglar?

I Sverige har bloggarna tagit sig oerhörda proportioner: Kenza har två webb-TV-shower och designar skor och jackor. Kissies bröstoperationer skapar vild debatt, och förra året skriver Blondinbella på ett kontrakt som gör henne ekonomiskt oberoende.
Hon är 20 år gammal.

Och likväl som allt annat förändrats, gör bloggvärlden det: Blondinbella kallas kärring, Kissie har bantat bort halva sig själv, Paows otrohet är allmänt känd.
Men; sedan några år tillbaka har vi likväl äntligen skapat en fristad; en värld där du och jag kan tjäna pengar på att skriva om hårförlängningar, smoothies och rosa mjukisdressar.
Yta är kodordet.
Men det som startade som en publik dagbok kom att bli en revolution.
En revolution som sträcker sig långt förbi smink från HM och solariemissbruk.
Den lyckades nå ut.
Trängde sig förbi bantningshysteri, blondinskämt och ”vem-bar-den-bäst”.
Bruden knackade inte längre på mediefönstret.
Hon sparkade in det med skyhöga klackar.
Med sig hade hon miljontals läsare.

Och istället för att önska lycka till, skrek hon, med iPhonen i högsta hugg:

Ge.
Inte.
Upp.

5 kommentarer

 1. Tjejer har länge fått högre betyg än killar och gått vidare till högskolan. Den här trenden är väldigt gammal och Blondinbella har ingenting med det att göra överhuvudtaget. Jag håller absolut med om att hon är en av de bättre förebilderna för unga tjejer, men hon har inte förändrat särskilt mycket alls.

  Killar får visserligen sämre betyg, men killarnas yrkesprognos är inte särskilt mörk eftersom linjerna killarna söker ofta leder till välbetalda jobb överhuvudtaget. Tror man på allvar att man blir advokat när man söker till juristlinjen är det dags för de personerna att ta ett snack med en studievägledare.
 2. Avatar
  Konstigt, jag minns bara att alla hånade henne för att hon var en uppmärksamhetssökande pappskalle
 3. Hon har provocerat en hel del, eftersom hon bloggat om mode, hennes perfekta liv och mycket annat. Mest provocerade hon oss killar som inte kan bry sig mindre om de sakerna. Men, i och med att hon faktiskt har drivit flera företag i ung ålder och fått höga betyg (även om det är gymnasiebetyg) och nu läser en MBA tycker jag att "pappskalle" är oförtjänt.

  Men ytlig, uppmärksamhetssökande och frustrerande, absolut, där skulle jag hålla med dig. Men så tror jag inte att vi är hennes målgrupp heller.
 4. hon är riktigt ful

  och ointressant

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!