Fixa ditt eget julpynt!

Som tur är behöver det inte vara så dyrt att göra det lite fint i hemmet. Det finns saker som du egentligen inte har någon användning för, vi kan kalla det skräp, som enkelt kan förvandlas till något finare och roligare. Man kan nämligen göra mycket av det man råkar ha hemma om man vågar vara lite kreativ. Här är några tips för dig som vill göra just det! Tomtar. Tomtar kan göras av det mesta som man ofta har hemma, som toapappersrullar, äggkartonger eller kartonger av olika...

Som tur är behöver det inte vara så dyrt att göra det lite fint i hemmet. Det finns saker som du egentligen inte har någon användning för, vi kan kalla det skräp, som enkelt kan förvandlas till något finare och roligare. Man kan nämligen göra mycket av det man råkar ha hemma om man vågar vara lite kreativ. Här är några tips för dig som vill göra just det!

Vika, vika, klipp klipp!
Smällkarameller. Jag tror knappast det finns något mer nostalgiskt julpynt än smällkarameller. Dessutom är känslan av att göra en smällkaramell nästan lika fin som minnet av hur det var att göra sådana när man var mindre. Om man inte har silkespapper, som man brukar använda sig av och inte har lust att inhandla det kan man alltid vara lite kreativ och använda i princip vilket papper, eller kanske vilket tyg, som helst. För annars är det bara toapappersrullar, snöre, sax, tejp som krävs.

Tomtar. Tomtar kan göras av det mesta som man ofta har hemma, som toapappersrullar, äggkartonger eller kartonger av olika andra slag. Sen är det bara att leta fram ett rött tyg som ligger och skräpar någonstans och börja pyssla. Lite garn kanske kan vara användbart också och om du är en sådan som stickar eller virkar kan du lätt göra en egen luva till tomten.

Pappersmönster. Ta ett papper, helst ett i någon fin färg, och klipp till en valfri snygg form. Vik sedan pappret på mitten några gånger. Ta en sax och klipp bort små bitar i olika roliga former så att det bildar mönster när du viker ut pappret igen. Sedan har du något att hänga i fönstret, eller hänga på dörren, väggen eller att lägga på bordet.


Ljuslykta. Ta en glasburk, ta bort eventuell etikett och gör burken till din vackert egenpyntade ljuslykta. Om du dessutom målar den kommer värmeljuset, som du sedan lägger i, kunna skapa ett häftigt sken. Annars kan den bara bli snygg ändå med hjälp av vad som helst som du råkar ha hemma - papper, sidenband eller pärlor. Tänk på att inte ha brandfarliga material i närheten av lågan!

Glöm inte att du kan dekorera precis vad som helst! Snygga till tändsticksasken, eller kanske någon annan pryl, med något härligt som stjärnor, tyg eller papper i juliga färger. Och kom ihåg att det är bara fantasin som sätter gränser.